Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Πολιτική σύγκρουση Παπαδημούλη - Μητσοτάκη μετά τις τελευταίες εξελίξεις

Πολιτική σύγκρουση Παπαδημούλη - Μητσοτάκη μετά τις τελευταίες εξελίξεις 
Τις θέσεις τους για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους εξέθεσαν στην τηλεόραση του Mega το πρωί της Παρασκευής ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης και ο βουλευτής της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Παπαδημούλης εκτίμησε ότι ο Πρωθυπουργός «έκανε πολύ καλά που αρνήθηκε την πρόταση που του παρουσίασε ο κ. Γιούνκερ εκ μέρους των δανειστών και έκανε εξίσου καλά που επιμένει στη διαπραγμάτευση για αναζήτηση συμφωνίας» και σημείωσε πως «ήδη 24 ώρες μετά από αυτή τη διαφωνία το γεγονός ότι έγινε νέα τηλεδιάσκεψη Τσίπρα - Μέρκελ - Ολάντ χθες το βράδυ και επανειλημμένες δηλώσεις από τη μεριά όλων των κορυφαίων των δανειστών ότι πρέπει να βρεθεί λύση δείχνει ότι πρέπει να συνεχίσουμε στη λογική της ουσιαστικής σκληρής διαπραγμάτευσης πολύ εντατικά αρνούμενοι ακραίες και παράλογες προτάσεις».


«Ορισμένα από αυτά, τα πιο ακραία, τα πιο παράλογα από αυτά που εμφάνισε ο κ. Γιούνκερ με το κείμενο που στη συνέχεια διέρρευσε δεν είχαν τεθεί και συζητηθεί καθόλου στη διάρκεια των τεσσάρων μηνών», πρόσθεσε.

Τόνισε πως «αυτή την ώρα χρειάζεται η μέγιστη δυνατή στήριξη στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση με αιχμή τον πρωθυπουργό να πετύχουμε μέσα από μια σκληρή διαπραγμάτευση την καλύτερη δυνατή συμφωνία για τη χώρα», διευκρινίζοντας ότι εννοεί «από την κοινωνία πριν από όλα, από το πολιτικό και κοινωνικό φάσμα και φυσικά από τις δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση«.

Για την κινητικότητα εντός του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχθηκε ότι «προφανώς υπάρχει, γιατί δεν υπάρχει κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας ή του πολιτικού στυστήματος που να μην είναι αυτή τη στιγμή επηρεασμένο από το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε διότι κορυφώνεται το πράγμα, ο χρόνος τελειώνει και πρέπει να υπάρχει μια εξέλιξη».

Ο κ. Παπαδημούλης υπογράμμισε ότι η αισιοδοξία του εδράζεται στο γεγονός ότι «από μια ρήξη, από μια μη συμφωνία και οι άλλοι έχουν να χάσουν πολλά. Το λογαριάζουν οι ίδιοι σε πάνω από 1 τρισ. ευρώ. Φαίνεται στις δηλώσεις τους που λένε ελάτε να κουβεντιάσουμε».

«Δεν μπορεί η κυβέρνηση Τσίπρα να υπογράψει μια συμφωνία η οποία να μην έχει δέσμευση για μέτρα βιωσιμότητας του χρέους που τα έχει υποσχεθεί το Eurogroup το Νοέμβριο του 2012. Θέλουμε μια σαφή συμφωνία που να δίνει πρόσβαση στη ρευστότητα στην ελληνική οικονομία», είπε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Είστε ασκέρι, δεν είστε κόμμα»

Από τη μεριά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας ξεκάθαρα πως «εδώ που φθάσαμε πια, καλή συμφωνία δεν υπάρχει, υπάρχει κακή συμφωνία ή χρεοκοπία, αυτό είναι το δίλημμα το οποίο καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε».

Όπως είπε δεν θέλει να καταναλώσει τον τηλεοπτικό χρόνο αποδομώντας την διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης γιατί "η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού".

«Αν όμως οδηγηθούμε στην εθνική καταστροφή μιας χρεοκοπίας φοβάμαι ότι κανείς από εμάς δεν θα είναι εδώ να συζητάει αυτά, θα συζητάμε για πολύ χειρότερα πράγματα», είπε.

Εκτίμησε ότι και σήμερα ακόμα «υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης αυτής της κακής συμφωνίας η οποία έχει μπει στο τραπέζι, συμφωνώ με τον κ. Παπαδημούλη ότι πρέπει να υπάρχουν σαφείς δεσμεύσεις για την απομείωση του χρέους και για την χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και πιστεύω ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια για συγκεκριμένες παρεμβάσεις βελτίωσης όρων που πραγματικά είναι εξαιρετικά προβληματικοί στο κείμενο αυτό το οποίο κατατέθηκε από τους θεσμούς, ειδικά στο ζήτημα του ΦΠΑ και σε ορισμένα ζητήματα που αφορούν συνολικά τη φορολόγηση»

Όπως σημείωσε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης, «δεν είναι δυνατόν να ζητάμε από τους Ευρωπαίους ταυτόχρονα καλύτερη μεταχείριση στα ζητήματα αυτά και ταυτόχρονα η εθνική πολιτική της κυβέρνησης τουλάχιστον κάποιων μελών της να κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση» διευκρινίζοντας «ότι έχει πάρα πολύ μεγάλη ζημιά για παράδειγμα από τα νομοσχέδια που αφορούσαν στη δημόσια διοίκηση, τις πρωτοβουλίες του κ. Κατρούγκαλου περί επαναπρόσληψης, το άνοιγμα της ΕΡΤ, την εντύπωση που δίνετε ότι αυτό το οποίο ενδιαφέρει τελικά τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το μεγάλωμα του κράτους».

«Δίνετε την εντύπωση συνολικά ως κόμμα ότι είστε ασκέρι, δεν είστε κόμμα. Ο καθένας λέει τα δικά του», είπε χαρακτηριστικά για την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αναγνώρισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει πολιτικό κεφάλαιο αλλά πρόσθεσε πως όταν έρθει η ώρα του λογαριασμού «θα δείτε πόσο γρήγορα αυτό το πολιτικό κεφάλαιο εξαφανίζεται" και κάλεσε τον πρωθυπουργό να αξιοποιήσει το πολιτικό αυτό κεφάλαιο "για να μαζέψει τις ακραίες φωνές του κόμματός του" για να δείξει ότι "είναι Ευρωπαίος πρωθυπουργός και δεν είναι εκφραστής του ψεκασμένου αντιμνημονιακού αντιευρωπαϊσμού».

Ο κ. Μητσοτάκης αναρωτήθηκε «τι λύση θα δώσουν σήμερα στο εθνικό πρόβλημα οι εκλογές» και είπε ότι η προσφυγή στις κάλπες σημαίνει ρήξη και πως θα πάει η χώρα στις κάλπες «σε κατάσταση χρεοκοπίας, κλειστών τραπεζών και μιας οικονομίας σε πλήρη παράλυση».

«Εδώ και 4 μήνες ακούμε το παραμύθι ότι επειδή το 36% των Ελλήνων στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξει τις ισορροπίες στην Ευρώπη. Τέλειωσαν τα παραμύθια πια. Δεν αλλάζουν οι ισορροπίες στην Ευρώπη υπάρχουν και άλλα κοινοβούλια και άλλοι λαοί που έχουν άλλες απόψεις. Άρα οι εκλογές δεν θα λύσουν κανένα πρόβλημα παρά μόνο την εσωτερική διαχείριση», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου