Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

ΠΑΣΟΚ: Επίτευξη συμφωνίας εντός 48 ωρών

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 06/07/2015
Συμφωνία εντός 48 ωρών ζητεί η κ. Φώφη Γεννηματά από τον πρωθυπουργό, μετά το ευκρινές υπέρ του «όχι» αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διατήρησε τη γραμμή και των προηγούμενων εβδομάδων, επιρρίπτοντας ευθύνες για το αδιέξοδο τόσο στην κυβέρνηση όσο και «στις ακραίες δυνάμεις της Ευρώπης», διαχωρίζοντας σαφώς τη θέση της Χαρ. Τρικούπη από τις υπόλοιπες δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Η κ. Γεννηματά επισήμανε ότι το αποτέλεσμα είναι δεδομένο και σεβαστό, ωστόσο υπογράμμισε πως «ανεξάρτητα αν ψήφισαν «ναι» ή «όχι», οι Ελληνες επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη και στο ευρώ και προσδοκούν μια λυτρωτική λύση».
Παρότι το ΠΑΣΟΚ στήριξε το «ναι», η κ. Γεννηματά είπε ότι το κόμμα της θα συμβάλει δημιουργικά και η ίδια θα συνεχίσει «πιο εντατικά» τις πρωτοβουλίες προς τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές ηγέτες «με στόχο να σταθούν αλληλέγγυοι στη χώρα μας και τον λαό μας». Και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να προχωρήσει άμεσα σε πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Από τη Χαρ. Τρικούπη τόνιζαν χθες ότι το «ναι» το οποίο στήριξε το ΠΑΣΟΚ στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας «δεν έχει καμία σχέση με την πρόταση των δανειστών». Αντιθέτως, έλεγαν, από το ΠΑΣΟΚ διατύπωσαν τη διαφωνία τους με τις άδικες προτάσεις των δανειστών. Και επισήμαιναν ότι το «ναι» του ΠΑΣΟΚ αποσκοπούσε στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ως διακήρυξη για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, με στόχο τη βιώσιμη και θετική συμφωνία «που θα δίνει απαντήσεις στα θέματα της χρηματοδότησης της χώρας, στην αναδιάρθρωση του χρέους, την ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής».

Οι συνεργάτες της κ. Γεννηματά τόνιζαν ιδιαιτέρως το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ, καθ’ όλη τη διάρκεια της δημόσιας συζήτησης, διατήρησε χαμηλούς τόνους και «αυτόνομο πολιτικό λόγο». Και επαναλάμβαναν την κάθετη διαφωνία του ΠΑΣΟΚ «με πολιτικά “μέτωπα”, που δημιουργούν διχαστικές καταστάσεις και τελικά εμποδίζουν τον απεγκλωβισμό πολιτών που ανήκουν στον ευρύτερο χώρο μας και είχαν κάνει στις εκλογές άλλες επιλογές». Διευκρίνιζαν, οι ίδιες πηγές, ότι ο στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να επανασυνδεθεί με αυτούς τους πολίτες και όχι να συνεργαστεί με άσχετες πολιτικές δυνάμεις.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου