Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Ο Λευκός Οίκος στηρίζει το "ΝΑΙ"


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΩΚΟΥ
 
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Η απόφαση για το δημοψήφισμα ανήκει στους Ελληνες πολίτες, αλλά οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι θα είναι τέτοιο που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ σε ερώτηση για το αν ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανησυχεί για το ελληνικό δημοψήφισμα, «είναι τελικά μια απόφαση που θα πάρουν οι ηγέτες και οι πολίτες της Ελλάδας όταν βρεθούν μπροστά στην κάλπη. Αλλά είμαστε αρκετά ξεκάθαροι τι νομίζουμε ότι πρέπει να είναι το αποτέλεσμα και τι ελπίζουμε ότι θα είναι».

Λίγο νωρίτερα, ο κ. Έρνεστ είπε πει ότι «τόσο οι ηγέτες της Ελλάδας όσο και οι ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης έχουν όλοι δείξει την ισχυρή προτίμηση τους να παραμείνει η Ελλάδα μέρος της νομισματικής τους ένωσης. Υπάρχουν πολλά στοιχεία της κοινής γνώμης που δείχνουν επίσης ότι Έλληνες συμμερίζονται αυτήν την άποψη, πάρα πολύ. Έτσι, υπάρχει κάθε λόγος να πιστεύουμε ότι όλα τα μέρη που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις αυτές αναζητούν ένα αποτέλεσμα που πιστεύουν ότι είναι εντός του αμοιβαίου συμφέροντος τους να παραμείνει η Ελλάδα μέρος της Ευρωζώνης». Οπως εκτίμησε, «είναι προς το συμφέρον όλων η Ελλάδα να επανέλθει στο δρόμο της ανάπτυξης και της βιωσιμότητας του χρέους» - κάτι που τόνισε ότι θα χρειασθεί περαιτέρω συζητήσεις και διαπραγματεύσεις. Ο ίδιος, πάντως, επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν θέτει άμεσο κίνδυνο για την αμερικανική οικονομία, αλλά ότι θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στην ευρύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, στην οποία έχει μεγάλη έκθεση η οικονομία των ΗΠΑ. Υπάρχει σημαντική εμπορική σχέση, εξήγησε.

Σχετικά με τις πιθανές γεωπολιτικές επιπτώσεις σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και εναγκαλισμού της από τη Μόσχα, ο κ. Έρνεστ τόνισε ότι «η Ελλάδα προφανώς είναι ελεύθερη να ακολουθήσει το είδος των διεθνών σχέσεων που πιστεύει ότι είναι προς το συμφέρον της». Επανέλαβε όμως προηγούμενη εκτίμηση που είχε κάνει με αφορμή την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα. Όπως είπε, «μιλάμε για δύο χώρες και τους ηγέτες τους που ηγούνται χωρών οι οποίες δεν έχουν και πολύ ισχυρές οικονομίες αυτή την περίοδο. Γι ‘αυτό και, προφανώς, πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να παραμείνει η Ελλάδας μέρος της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι Έλληνες ηγέτες, ο ελληνικός λαός και άλλοι ηγέτες της ευρωζώνης πιστεύουν ότι είναι προς το καλύτερο συμφέρον όλων η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου