Παρασκευή, 3 Ιουλίου 2015

Ομολογία Τσακαλώτου: Αποφασίσαμε το δημοψήφισμα για να μην πέσει η κυβέρνηση

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 03.07.2015 : 11:28
ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Σε ομολογία - σοκ προχώρησε σήμερα ο υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και συντονιστή της ομάδας διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης, κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, δηλώνοντας στον ΣΚΑΪ ότι η απόφαση για το δημοψήφισμα ελήφθη διότι εάν ερχόταν προς ψήφιση στη Βουλή το πρόγραμμα, θα έπεφτε η κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, εμφανίζεται, μέσω της παραδοχής αυτής, να έχει κάνει τις επιλογές του με κριτήριο την διατήρηση της κομματικής ενότητας και την παράταση, έστω κατά μία εβδομάδα, του κυβερνητκού βίου, καθώς, δεδομένης της δεδηλωμένης πρόθεσης του «Ποταμιού» αλλά και βουλευτών της Ν.Δ. να ψηφίσουν την συμφωνία που θα κράταγε τη χώρα σε ευρωπαϊκό δρόμο, η πρόταση δεν κινδύνευε με καταψήφιση.

Πάντως, με ανάρτησή του στο προσωπικό του λογαριασμό στο twitter και μετά την λήξη της εκπομπής ο κ. Τσακαλώτος έσπευσε να εξηγήσει το περιεχόμενο της δήλωσής του.

Ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία χρειάζεται ένα σοκ αισιοδοξίας, καθώς πρέπει να φύγει μία και καλή η διαρκής απειλή ενός Grexit από την Ελλάδα, επειδή λειτουργεί αποτρεπτικά στην ανάπτυξη και στην κατανάλωση
Ακόμη, σημείωσε ότι υπήρχαν σημαντικές διαφορές με τους θεσμούς στο θέμα των εργασιακών και συγκεκριμένα, στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ενώ εξέφρασε την δυσαρέσκεια του για την επιλογή της ΓΣΕΕ να στηρίξει ανοιχτά το «ΝΑΙ». Ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων υποστήριξε ότι όσοι ψηφίζουν ΝΑΙ, ψηφίζουν και αυτόν που θα εφαρμόσει αυτό το πρόγραμμα.
«Τίθεται ζήτημα δημοκρατικότητας», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος, ενώ σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι ρίξουν την κυβέρνηση με ένα «ΝΑΙ», αγνοώντας ουσιαστικά την ψήφο του ελληνικού λαού, αυτό θα είναι κάτι πολύ κακό για την Ευρώπη.
«Αυτή η Ευρώπη έχει κοντά ποδάρια και έτσι όπως είναι δεν αντέχεται» και γι' αυτό έπρεπε να πάρουμε το ρίσκο μιας ρήξης με την Ευρώπη, σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος. Ακόμη, εκτίμησε ότι τα επόμενα 2 -3 χρόνια, κάποιοι λαοί, όπως οι Ιταλοί και οι Ισπανοί θα επιλέξουν μόνοι τους να φύγουν από το ευρώ, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την ευρωζώνη ως τον μεγάλο ασθενή της παγκόσμιας οικονομίας
«Αν ο κόσμος ψηφίσει όχι, ο Μάριο Ντραγκι από τη μέχρι τώρα στάση του, έχει δείξει ότι θα περιμένει μέχρι την Τετάρτη, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με τους Ευρωπαίους», τόνισε μεταξύ άλλων, ενώ αναγνώρισε ότι η νέα συμφωνία που θα επιτευχθεί σε περίπτωση «ΟΧΙ», θα περιλαμβάνει σκληρά μέτρα.
Τέλος, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι το δημοψήφισμα θα έπρεπε να γίνει πριν από ένα μήνα περίπου, όταν πήραμε το πεντασέλιδο κείμενο των θεσμών, μετά τη συνάντηση στο Βερολίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου