Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Εγκρίθηκε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο η ελληνική πρόταση

Ολοκληρώθηκε μετά από τέσσερις περίπου ώρες η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου, στο «μικροσκόπιο» του οποίου τέθηκε η ελληνική πρόταση προς τους εταίρους, η οποία θα συνοδεύσει το αίτημα που κατατέθηκε χθες, Τετάρτη, στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
Οπως έγινε γνωστό, αύριο Παρασκευή, στις 8 το πρωί θα συνεδριάσουν από κοινού η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.
«Οι ελληνικές προτάσεις θα κατατεθούν σε λίγη ώρα στους δανειστές», δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου λίγο μετά τις 7 το απόγευμα ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Αμυνας, Πάνος Καμμένος.

«Όπως συμφωνήθηκε στη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων, υπό τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, σε λίγη ώρα θα κατατεθεί η ελληνική πρόταση, όπως ακριβώς έχει περιγραφεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος, ενώ σε ερώτηση αν υπήρξε ομόφωνη έγκριση, απάντησε:
«Γνωρίζετε καλά ότι έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο Αρχηγών, εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, θα προχωρήσουν οι διαδικασίες». Την ίδια ώρα, με ανάρτησή του στο twitter, ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ, αναφερόμενος στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά, το οποίο αποτελούσε ανέκαθεν «κόκκινη γραμμή» του κόμματος του, επισήμανε ότι «το θέμα ειδικού καθεστώτος των νησιών καλύπτεται από το Σύνταγμα άρθρο 101 και τη συνθήκη του Άμστερνταμ».
Παράλληλα, στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβη μετά το πέρας του σημερινού Κυβερντητικού Συμβουλίου και η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, για τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν στη Βουλή καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να φτάσουν άμεσα στην Βουλή τα πρώτα νομοθετήματα, όπως για παράδειγμα το ασφαλιστικό.
Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό ποια στάση κράτησαν απέναντι στα προτεινόμενα μέτρα όλα τα μέλη του Κυβερνητικού Συμβουλίου.
Νωρίτερα σήμερα πάντως, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης είχε εκφράσει την αντίθεσή του προς οποιοδήποτε πακέτο μέτρων περιλαμβάνει σκληρά μέτρα λιτότητας.
Υπενθυμίζεται ότι το αίτημα της Αθήνας για νέο πρόγραμμα έφτασε χθες το πρωί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), όπως είχε δεσμευτεί ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogroup της Τρίτης, ξεκινώντας επίσημα τη διαδικασία που θα κρίνει την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου