Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Δραματική δήλωση Νουαγιέ: Η ΕΚΤ δεν μπορεί να βοηθήσει περισσότερο την Ελλάδα χωρίς συμφωνία

«ΤΡΕΜΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ»
Δραματική δήλωση Νουαγιέ: Η ΕΚΤ δεν μπορεί να βοηθήσει περισσότερο την Ελλάδα χωρίς συμφωνία

Η Κυριακή είναι το τελικό τελεσίγραφο για την Ελλάδα, τόνισε το μέλος της ΕΚΤ Κριστιάν Νουαγιέ. «Χωρίς συμφωνία την Κυριακή, τρέμω για την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας, το χάος», ήταν η δραματική δήλωση του Κριστιάν Νουαγιέ, στον απόηχο της χθεσινής Συνόδου Κορυφής που έδωσε στον Αλέξη Τσίπρα προθεσμία έως την Κυριακή για να επιτευχθεί συμφωνία.
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, ο Νουαγιέ εκτίμησε πως η ελληνική οικονομία είναι στο χείλος της καταστροφής και πως η ΕΕ έχει προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει όλες τις πιθανές καταστάσεις.

«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής, χρειάζεται οπωσδήποτε μία συμφωνία την προσεχή Κυριακή, είναι η τελευταία προθεσμία, μετά θα είναι πολύ αργά και οι συνέπειες θα είναι πάρα πολύ σοβαρές», δήλωσε ο Κριστιάν Νουαγέ προσθέτοντας ότι «μπορεί να υπάρξουν ταραχές..., ένα χάος στη χώρα».
Πρόσθεσε πως η ΕΚΤ έκανε ό,τι μπορούσε για να βοηθήσει την Ελλάδα όσο περισσότερο μπορούσε και σημείωσε πως θα πρέπει να δοθεί περισσότερη βοήθεια στην Ελλάδα αν προτείνει περισσότερες μεταρρυθμίσεις.
«Εχουμε ήδη ''ξεχειλώσει'' την ερμηνεία των κανόνων μας. Είμαστε οριακά. Δεν μπορούμε να αυξάνουμε συνεχώς το ρίσκο μας για να στηρίξουμε την Ελλάδα» υπογράμμισε.
Ωστόσο, ο Νουαγιέ εκτίμησε ότι το ευρώ δεν είναι καταδικασμένο χωρίς την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι ενδεχόμενο Grexit θα πρέπει να συνοδευτεί από μέτρα για αύξηση της αξιοπιστίας της ευρωζώνης.
Σε ό,τι αφορά την τραπεζική αργία, ο Κριστιάν Νουαγιέ δεν βλέπει πώς, με την παρούσα κατάσταση, οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να ανοίξουν γρήγορα, κρίνοντας ότι είναι «αδύνατον» να λειτουργήσουν κανονικά, όσο δεν θα έχει επιστρέψει η εμπιστοσύνη.
«Θα υπήρχε αμέσως επιδρομή στα γκισέ (bank run)», δηλώνει. Χρήμα δεν κυκλοφορεί πλέον στην Ελλάδα και η ρευστότητα που έχει χορηγηθεί από την ΕΚΤ είτε «έχει φύγει στο εξωτερικό», είτε «έχει μπει κάτω από τα στρώματα». Πρέπει πρώτα να επιστρέψει η εμπιστοσύνη, «μέχρι τότε, είναι αδύνατη η κανονική λειτουργία των τραπεζών», προειδοποίησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου