Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Εκπληξη και οργή στο Eurogroup από το διάγγελμα Τσίπρα


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:
Έκπληξη και οργή προκάλεσε στους Ευρωπαίους εταίρους το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα λίγα μόλις λεπτά πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup το απόγευμα της Τετάρτης.
Ευρωπαϊκές πηγές τονίζουν ότι τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός κατέστρεψαν το ήδη ιδιαίτερα διαταραγμένο κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές, αλλά και την όποια πιθανότητα για συνεργασία, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν η Αθήνα να ζητά νέο πρόγραμμα και ταυτόχρονα να το καταγγέλλει, απαξιώνοντας όλη την προσπάθεια.

«Δεν ξέραμε αν έπρεπε να γελάσουμε ή να κλάψουμε», αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ παράλληλα, οργή προκάλεσε η επίρριψη ευθυνών και η σκληρή γλώσσα προς την Ευρώπη για το κλείσιμο τραπεζών, από τη στιγμή που η ελληνική πλευρά ήταν εκείνη που εγκατέλειψε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Αλλωστε, ακριβώς αυτό είχε αφήσει να εννοηθεί και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμλπουμ, μετά το διάγγελμα του κ. Τσίπρα, αναφέροντας ότι τα λεγόμενά του άφηναν πολύ μικρά περιθώρια για πρόοδο.
Οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν περαιτέρω διαβουλεύσεις με την Αθήνα πριν από το δημοψήφισμα της Κυριακής, κάτι το οποίο υπογράμμισε και ο ίδιος ο κ. Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, αλλά και ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Το μήνυμα το οποίο έστειλε το Eurogroup προς την Αθήνα ξεκαθαρίζει ότι οποιαδήποτε συμφωνία προκύψει στο μέλλον ανάμεσα στις δύο πλευρές θα συνιστά καινούργιο μνημόνιο και δεν θα έχει την μορφή λίστας προαπαιτούμενων, αλλά θα απαιτεί μια καινούργια διαπραγμάτευση απο την αρχή.
Από την πλευρά του πάντως, κατά την σημερινή συνεδρίαση, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης είπε προς τους ομολόγους του ότι δεν έχει εντολή από τον ελληνικό λαό για να εφαρμόσει νέο πρόγραμμα.
  • Ντάισελμπλουμ: Βάσει του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος το αίτημα για νέο δάνειο
Αργότερα το βράδυ της Τετάρτης, σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, ο κ.Ντάισελμπλουμ, ξεκαθάρισε ότι το ελληνικό αίτημά για ένα νέο πακέτο στήριξης, θα εξεταστεί βάσει του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος της Κυριακής.
«Θα επανέλθουμε στο αίτημά σας για τη χορήγηση υποστήριξης για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα μέσω του ΕΜΣ (Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας) μόνο μετά, και στη βάση του αποτελέσματος που θα προκύψει από το δημοψήφισμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.
Παράλληλα, επισήμανε ότι το Eurogroup της 30ης Ιουνίου επιβεβαίωσε την απόφαση της 27ης Ιουνίου ότι δεν θα εγκρίνει την παράταση του προγράμματος του EFSF, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι στις 20 Φεβρουαρίου οι ελληνικές αρχές είχαν δεσμευθεί κατηγορηματικά ότι θα τιμήσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές της χώρας, πλήρως και έγκαιρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου