Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Βαρύ το κλίμα στο ΔΝΤ με την Ελλάδα

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 21.06.2015
Τη στιγμή που η Ελλάδα βιώνει ώρες αγωνίας και η χρηματοδότησή της παραμένει αβέβαιη, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τον έναν από τους βασικούς πυλώνες του "ελληνικού ζητήματος", το κλίμα για την χώρα μας είναι πολύ βαρύ. Οι παλινδρομήσεις, οι ατέρμονες διαπραγματεύσεις, οι ευθείες επιθέσεις κατά του Ταμείου από κορυφαία στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης, με αποκορύφωμα την καταγγελία του πρωθυπουργού περι «εγκληματικών» ευθυνών, έχουν εξοργίσει την ηγεσία και αξιωματούχους του Ταμείου.

Ενδεικτική του κλίματος που έχει δημιουργηθεί, είναι η σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε η Κριστίν Λαγκάρντ, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του πρόσφατου Eurogroup στο Λουξεμβούργο. «Στόχος είναι να αποκατασταθεί ο διάλογος με ενήλικες στο δωμάτιο» ανέφερε με δεικτικό τρόπο η γενική διευθύντρια του Ταμείου η οποία προηγουμένως είχε επίσης καταστήσει σαφές ότι η Ελλάδα οφείλει να καταβάλει οπωσδήποτε τη συνολική δόση της 30ής Ιουνίου αλλιώς θα βρεθεί σε στάση πληρωμών. «Εχω μία προθεσμία για τις 30 Ιουνίου. Δεν υπάρχει περίοδος χάριτος. Εάν την 1η Ιουλίου, δεν έχει γίνει η πληρωμή, θα θεωρηθεί χρεοκοπία», δήλωσε ευθέως η κα Λαγκάρντ η δυσφορία της οποίας έχει λάβει προσωπικά χαρακτηριστικά. Οταν συνάντησε τον Γιάνη Βαρουφάκη κατά την είσοδό της στην αίθουσα όπου θα γινόταν η συνεδρίαση, του είπε: «Σας χαιρετά η επικεφαλής των εγκληματιών», κάνοντας σαφή αναφορά στην κατηγορία που είχε εξαπολύσει ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Ο δείκτης ενόχλησης αυξήθηκε κατακόρυφα πριν λίγες εβδομάδες όταν ενώ η Αθήνα είχε διαβεβαιώσει την κα Λαγκάρντ ότι θα αποπληρώσει την πρώτη δόση του Ιουνίου, με αποτέλεσμα να δεσμευθεί και η ίδια δημόσια ότι αυτό θα συμβει, την επομένη η ελληνική κυβέρνηση είχε αλλάξει γνώμη και στάση.
  • Η Ελλάδα χωρίς εκπρόσωπο            
Παράλληλα, σε μια από τις κρισιμότερες περιόδους, στη διάρκεια της οποίας η Ελλάδα δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αποπληρώσει μια δόση, η αποστολή του Ταμείου αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις, και ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, μίλησε για τεράστιες διαφορές και επέκρινε την Ελλαδα, σε αυτή  την τόσο λεπτή φάση, η χώρα βρίσκεται χωρίς εκπρόσωπο στο Ταμείο λόγω της παραίτησης του προηγούμενου, τον οποίο ο κ. Βαρουφάκης επέλεξε να μην αξιοποιήσει το κρίσιμο διάστημα των τελευαιων μηνών, και των παλινδρομήσεων με την επιλογή Παναρίτη.

Μόλις πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε ο νέος εκπρόσωπος, ο κ. Μιχάλης Ψαλιδόπουλος - ένας αξιόλογος ακαδημαϊκός, Πρόεδρος του ΚΕΠΕ, καθηγητής Οικονομικών, και μέχρι πρότινος κάτοχος της έδρας «Καραμανλή» στη Σχολή Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts - ο οποίος, όμως, θα αναλάβει καθήκοντα στις 29 Ιουνίου. Αυτό σημαίνει ότι και στις επόμενες καθοριστικές ημέρες, όπου κρίνεται το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας ακόμη και η παραμονή της στο ευρώ, δεν θα έχουμε εκπροσώπηση στο ΔΝΤ. Δεν προλαβαίνει ο άνθρωπος να μεταβεί στην Ουάσιγκτον, να εγκατασταθεί, να γνωριστεί με τη γενική διευθύντρια, με τους εκπροσώπους των άλλων χωρών, αλλά και με τους αρμόδιους τεχνοκράτες, ώστε να επιχειρήσει τη δική του παρέμβαση στις εν εξελίξει διαδικασίες.

Είναι σαφές ότι με την πάροδο του χρόνου αυξάνεται η απώλεια αξιοπιστίας της Ελλάδας στους κόλπους του ΔΝΤ. Το Ταμείο θα ήθελε να απεμπλακεί από την «ελληνική υπόθεση», τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του στο χρηματοδοτικό σκέλος, και να περιορισθεί στην παροχή της τεχνογνωσίας που διαθέτει. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως ό,τι και αν συμβεί, το Ταμείο, ως προτιμέος πιστωτής, δεν θα διεκδικήσει από την Ελλάδα τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ που της έχει δανείσει.

Σε ανθρώπινο επίπεδο, αξιωματούχοι δηλώνουν κουρασμένοι από τις μεταλλάξεις, τις καθυστερήσεις στην παροχή στοιχείων, τις αλλαγές ονομάτων, τα συνεχή ταξίδια στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα, και τελικά – και το σημαντικότερο – διαπραγματεύσεις που δεν αποφέρουν αποτελέσματα.

Παράλληλα, εκπρόσωποι αναπτυσσόμενων χωρών στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου, χρεώνουν στον  Πόουλ Τόμσεν ότι επέδειξε υπερβολική «κατανόηση» στην αρχές του μνημονίου, και τώρα εμφανίζονται περισσότερο αυστηροί και απόλυτοι έναντι της επίδειξης ευελιξίας προς την Ελλάδα. Το Ταμείο εμμένει πλέον με έμφαση στην τήρηση των κανόνων του, τόσο σε ιδιωτικές επικοινωνίες όσο και σε δημόσιες δηλώσεις, ανακοινώσεις και ενημερώσεις. Για την λεγόμενη "πολιτική διαπραγμάτευση", και τις εκπτώσεις που μπορεί αυτή να περιλαμβάνει, το πνεύμα που επικρατεί στους κόλπους του ΔΝΤ είναι πως "αν θέλουν, ας την κάνουν οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας, εμείς έχουμε τους κανόνες μας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου