Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Χωρίς ελληνική πρόταση ενόψει της πενταμερούς πριν το Eurogroup

ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 21.06.2015, 20:11 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 21.06.2015, 21:59
Χωρίς κάποια ελληνική πρόταση βρίσκονταν οι θεσμοί μέχρι την Κυριακή το απόγευμα στις Βρυξέλλες, ενώ από χθες το βράδυ αναμενόταν κάποια επίσημη πρόταση από την ελληνική πλευρά αυτό δεν είχε πραγματοποιηθεί ώρες πλέον πριν το έκτακτο Eurogroup και την Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα ακολουθήσουν αύριο. «Για να γίνει Brussels Group πρέπει να υπάρξει η επίσημη πρόταση από την ελληνική πλευρά»  έλεγε στην «Κ» ευρωπαίος διπλωμάτης θέλοντας να τονίσει ότι κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής.

Από το πρωί όμως σε προετοιμασία της αυριανής μέρας έχουν γίνει μία σειρά από επικοινωνίες με τα κανάλια επικοινωνίας σε Αθήνα και Βρυξέλλες να παραμένουν ανοιχτά.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζ. Κ. Γιουνκέρ μίλησε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Α. Τσίπρα, με την Γερμανίδα Καγκελάριο Α. Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φ. Ολάντ ενώ υπήρξαν και τηλεφωνήματα μεταξύ του κ. Τσίπρα με την κ. Μέρκελ και τον κ. Ολαντ.

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε στους τρεις ηγέτες την πρόταση της Ελλάδας για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, που θα δίνει οριστική λύση και όχι μετάθεση της αντιμετώπισης του προβλήματος.

O πρωθυπουργός ενημέρωσε το Κυβερνητικό Συμβούλιο που συνεδρίασε την Κυριακή για τις συνομιλίες του με τους Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ σήμερα το βράδυ αναμένεται να φτάσει η Ελληνική αποστολή μαζί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Α. Τσίπρα στις Βρυξέλλες. «Εμείς πάμε για συμφωνία», φέρεται πως απάντησε το απόγευμα της Κυριακής, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, στο ερώτημα που έθεσαν δημοσιογράφοι την ώρα που ο υπουργός αποχωρούσε από το Μέγαρο Μαξίμου.

Το Eurogroup αναμένεται να ξεκινήσει τη Δευτέρα στις 13.30 ώρα Ελλάδας και στις 20.00 η Σύνοδος Κορυφής. Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο στόχος είναι να έχει γίνει κάποιο είδους συμφωνίας πριν από την Σύνοδο Κορυφής κατά την διάρκεια του  Εurogroup ώστε κατά την Σύνοδο να μπορέσει να συζητηθεί η πιθανότητα παροχής τρίτου προγράμματος και κατά πόσο αυτό θα μπορούσε να συνοδευτεί με κάποια δήλωση για ελάφρυνση του χρέους. Πριν από το προγραμματισμένο Eurogroup  ο κ. Τσίπρας θα συμμετέχει σε συνάντηση που έχει συγκαλέσει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ μαζί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουλ.

Το μέγεθος των αυριανών εκροών από τις ελληνικές τράπεζες αναμένεται να είναι από τους παράγοντες που θα πιέσουν τον Έλληνα Πρωθυπουργό για συμφωνία.

Στο Eurogroup θα βρίσκεται και ο επικεφαλής του ευρωπαικού τμήματος του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν.
Σύμφωνα με πληροφορίες στην βελγική πρωτεύουσα βρίσκονται από την Κυριακή οι κ.κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Νίκος Παππάς καθώς σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται εκτός από την πολιτική και η τεχνική διαπραγμάτευση.

Από χθες το πρωί, ο πρωθυπουργός και οι επιτελείς του επρόκειτο να βρίσκονται σε διαρκή σύσκεψη, αφού και στο Μέγαρο Μαξίμου οι κίνδυνοι της ρήξης, μετά και το «τελεσίγραφο Τουσκ», είναι απολύτως ορατοί. Σύμφωνα με πληροφορίες και ενώ στο κυβερνητικό επιτελείο συνεχίζουν να ακούγονται φωνές υπέρ της παράτασης του αδιεξόδου στη Σύνοδο Κορυφής, «κλειδί» για την Αθήνα είναι στο πλαίσιο της όποιας συμφωνίας να διασφαλίσει μια ρητή –και όχι ασαφή, όπως το 2012– δέσμευση έναρξης της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους τους επόμενους μήνες και τα επερχόμενα επώδυνα μέτρα να συνοδευθούν από ένα αναπτυξιακό πακέτο.

Ως αντάλλαγμα η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί μεταβολές στην πρόταση που έχει υποβάλει για τον ΦΠΑ, αλλά και να συζητήσει άλλα μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα, ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα με τους εταίρους στο μέτωπο του δημοσιονομικού κενού. Κατά τις ίδιες πηγές, η Αθήνα θα επιδιώξει, παράλληλα, μέχρι το «παρά ένα» της ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης να εγκριθούν ισοδύναμα, ώστε να αποτραπούν οι περικοπές στις συντάξεις. Ομως, όπως αφήνουν να εννοηθεί συνομιλητές του πρωθυπουργού, με δεδομένο πως το Βερολίνο –βεβαίως και με την επιμονή του ΔΝΤ– έχει διαμηνύσει στην Αθήνα ότι προκειμένου να υπάρξει συμφωνία είναι προϋπόθεση μια άμεση παρέμβαση στο ασφαλιστικό, δεν θα πρέπει να αποκλείεται η κυβέρνηση να αποδεχθεί περικοπές στις υψηλές συντάξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου