Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Ουρές συνταξιούχων μονοπωλούν τα φλας διεθνών μέσων


φωτογραφία: REUTERS/Yannis Behrakis 
φωτογραφία: REUTERS/Yannis Behrakis 
Στον αγώνα δρόμου να σωθεί η Ελλάδα από την χρεοκοπία και να παραμείνει στο ευρώ, καθημερινό φαινόμενο είναι οι ουρές συνταξιούχων έξω από τράπεζες της χώρας, περιμένοντας να τους καταβληθεί μέρος από το σύνολο της σύνταξής τους. Πρόκειται για ένα θέαμα που έχει σχεδόν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των ξένων πρακτορείων, αλλά και τα φλας διεθνών φωτογραφικών αφιερωμάτων.
Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι οι συνταξιούχοι θα μπορούσαν να λάβουν, χωρίς κάρτα, το σύνολο της σύνταξής τους. Λίγο αργότερα, το ποσό αναπροσαρμόστηκε στα 240 ευρώ ανά εβδομάδα, και κατόπιν στα 120 ευρώ ανά εβδομάδα. Οσοι συνταξιούχοι την περασμένη Δευτέρα πήγαν πάλι στην τράπεζα για να προχωρήσουν σε ανάληψη 120 ευρώ της νέας εβδομάδας διαπίστωσαν ότι αυτό δεν επιτρέπεται. Ωστόσο, την ανάληψη 120 ευρώ, μέσω των καταστημάτων που λειτουργούν για συνταξιούχους, μπορούν να πραγματοποιήσουν μόνον εκείνοι που δεν προχώρησαν σε ανάληψη την προηγούμενη εβδομάδα. Δηλαδή, οι συνταξιούχοι χωρίς κάρτα, που είναι και η συντριπτική πλειοψηφία, δεν μπορούν να λάβουν πάνω από 120 ευρώ. (Διαβάστε περισσότερα εδώ.)

Ποσό 120 ευρώ θα μπορούν να λάβουν και οι άνεργοι από το σχετικό επίδομα που δικαιούνται, καθώς και οι συνταξιούχοι εξωτερικού. Στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι η τρέχουσα ρευστότητα επαρκεί για τις ημερήσιες ανάγκες, όπως διαμορφώνονται μετά την επιβολή περιορισμών, μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Παράλληλα, το άγχος κορυφώνεται, καθώς οι καταθέσεις των ασφαλιστικών εταιρειών που είναι τοποθετημένες στις τέσσερις ελληνικές τράπεζες και απειλούνται υπό το βάρος μιας ενδεχόμενης κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος στην περίπτωση που δεν επέλθει συμφωνία με τους εταίρους ανέρχονται σε 2 δισ. ευρώ.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου