Πέμπτη, 9 Ιουλίου 2015

ΔΝΤ: Μικρός ο αντίκτυπος ενδεχόμενου Grexit στην παγκόσμια οικονομία

REUTERS
Η Ελλάδα είναι ένα μικρός μέρος της παγκόσμιας οικονομίας και ενδεχόμενη έξοδός της από την Ευρωζώνη αναμένεται να έχει μικρό αντίκτυπο στον υπόλοιπο κόσμο, ανέφερε την Πέμπτη ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ολιβιέ Μπλανσάρ.
Παράλληλα, ο κ. Μπλανσάρ προειδοποίησε ότι ανάλογες κρίσεις ενδέχεται να παρουσιαστούν και σε άλλες χώρες.
«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για ανάλογα επεισόδια», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, το Ταμείο εκτιμά ότι το πλήγμα που θα δεχθεί η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα εξαιτίας των τελευταίων γεγονότων θα είναι βαθύ. Μάλιστα, αναφέρει ότι το δημοψήφισμα και η τραπεζική αργία, σε συνδυασμό με την αυξημένη αβεβαιότητα, αλλά και τη φύση μιας ενδεχόμενης μελλοντικής στήριξης της χώρας από τη διεθνή κοινότητα, οδήγησαν σε σημαντικά υψηλότερα spreads για τα ελληνικά κρατικά ομολόγα, ειδικά στις βραχυχρόνιες διάρκειες.

Υπενθυμίζεται ότι σ την έκθεση που είχε συντάξει τον Απρίλιο το ΔΝΤ προσδιόριζε την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα για εφέτος στο 2,9% του ΑΕΠ. Ωστόσο, στην νέα έκθεση δεν αναφέρεται σε πιο βαθμό το Ταμείο έχει αναθεωρήσει το σχετικό στόχο.
Η Έκθεση του ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα δεν έχουν, μέχρι στιγμής, οδηγήσει σε σημαντική «μόλυνση» όσον αφορά στην αγορά κρατικών ομολόγων.«Η έγκαιρη λήψη μέτρων θα πρέπει να βοηθήσει στη διαχείριση των κινδύνων αυτών, εάν επρόκειτο να ενσκήψουν», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Εντούτοις το ΔΝΤ διαβλέπει ότι κίνδυνοι για την επανεφμάνιση εντάσεων στις χρηματοπιστωτικές αγορές παραμένουν υπαρκτοί.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου