Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Μέχρι την Κυριακή θα υπάρχουν λεφτά στα ΑΤΜ, μετά τέλος - Νέες ουρές στις τράπεζες

Μέχρι την Κυριακή θα υπάρχουν λεφτά στα ΑΤΜ, μετά τέλος - Νέες ουρές στις τράπεζες

Μεγάλς ουρές έξω από τα ΑΤΜ τραπεζών σε όλη την Ελλάδα, παρατηρείται από το μεσημέρι της Πέμπης. Και δεν πρόκειται για συνταξιούχους. Η εικόνα αυτή προκάλεσε μεγάλη έκπληξη καθώς πριν το capital control είχαν φύγει πολλά λεφτά ενώ μετά από αυτό δεν άξιζε τον κόπο να μείνει κανείς επί πολύ ώρα απλά και μόνο για να πάρει 60 ευρώ. Που πολλές φορές δεν ήταν 60 αλλά 50 αφού οι τράπεζες δεν έδιναν 20ευρα.

Ο λόγος των νέων ουρών είναι οι φήμες ότι τα λεφτά των τραπεζών στερεύουν και είναι θέμα ωρών να βάλουν λουκέτο αφού δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν πλέον κανέναν. Παράλληλα, οι φήμες ότι από την επόμενη εβδομάδα έρχεται «κούρεμα» στις καταθέσεις αναγκάζει όλο και περισσότερους να αποσύρουν όσα χρήματα μπορούν.
Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου τα χρήματα στις ελληνικές τράπεζες ενδεχομένως να τελειώσουν στις επόμενες 80 ώρες, ένα σενάριο που περιγράφει τραπεζίτης.
Τα χρήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στα ΑΤΜ διαρκούν για άλλες 80 ώρες ανέφερε και πρόσθεσε «Την Κυριακή, την ημέρα του δημοψηφίσματος, μπορεί να μην υπάρχουν χρήματα στα μηχανήματα. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη ζήτηση για αναλήψεις»
Και όλα αυτά ενώ φουντώνουν τα σενάρια για bail - in. H Ελλάδα όπως και όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν υιοθετήσει την οδηγία για την ανάκαμψη και την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων (Bank Recovery Resolution Directive - BRRD) η οποία ουσιαστικά προβλέπει πως από το 2015 η διάσωση των τραπεζών γίνεται με ίδια μέσα (bail in) και όχι με χρήματα των φορολογουμένων (bail out). Η οδηγία προστατεύει μόνο τις εγγυημένες καταθέσεις, δηλαδή τις καταθέσεις κάτω από 100 χιλιάδες ευρώ. Αυτή η οδηγία ήρθε με αφορμή την κρίση στην Κύπρο το 2013. Το πάγωμα του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα είναι η πιο δραματική στιγμή της πενταετούς κρίσης χρέους της χώρας και ίσως του πιο καθοριστικό, σημειώνει η Wall Street Journal. Από τη Δευτέρα, οι Έλληνες μπορούν να πάρουν μόνο €60 την ημέρα από τα ΑΤΜs και δεν μπορούν να μεταφέρουν χρήματα στο εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου