Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Προειδοποίηση από Fitch: Δεν θα υπάρξει άμεση άρση των capital controls ακόμη κι αν οι διαπραγματεύσεις έχουν αίσιο τέλος

Προειδοποίηση από Fitch: Δεν θα υπάρξει άμεση άρση των capital controls ακόμη κι αν οι διαπραγματεύσεις έχουν αίσιο τέλος

Η άρση των περιορισμών στην κίνηση των τραπεζικών κεφαλαίων (capital controls) δεν θα είναι άμεση, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Fitch, σε νέα έκθεσή του για τις ελληνικές τράπεζες.
Eιδικότερα, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι η άρση των capital controls δεν είναι κάτι που θα γίνει σύντομα, ακόμη και εάν αρχίσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις με την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και την Κομισιόν. Αναφέρει, μάλιστα, το παράδειγμα της Κύπρου, όπου οι περιορισμοί ήρθησαν δύο χρόνια μετά την επιβολή τους.

Όπως εξηγεί χαρακτηριστικά ο οίκος, οι ελληνικές τράπεζες θα είχαν χρεοκοπήσει εάν δεν είχαν επιβληθεί οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων. Και πάλι, όμως, προσθέτει η Fitch, η φερεγγυότητα και η ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα, καθιστώντας πιθανή την επιλογή της εκκαθάρισης (resolution) για ορισμένες εξ αυτών.
«Η εκκαθάριση των ελληνικών τραπεζών, εάν απαιτηθεί, δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί με το γνώριμο τρόπο» επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης.
Η μετάθεση των απωλειών στους καταθέτες, αναλύει, δεν θα γίνει πολιτικά αποδεκτή και έτσι θα αναζητηθεί εναλλακτικός δρόμος, παραβιάζοντας εν μέρει την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου