Πέμπτη, 2 Ιουλίου 2015

Διαφοροποιήσεις βουλευτών των ΑΝΕΛ για το δημοψήφισμα«Είμαι υπέρ του ‘ναι’» ανέφερε ο κ. Δαμαβολίτης (φωτ. αρχείου) εκφράζοντας την άποψη ότι το δημοψήφισμα είναι «ναι η όχι στο ευρώ».
 
Υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής τάχθηκε ο βουλευτής Ηρακλείου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κώστας Δαμαβολίτης μιλώντας το πρωί στο «Ράδιο 9,84».
«Είμαι υπέρ του ‘ναι’» ανέφερε ο κ. Δαμαβολίτης εκφράζοντας την άποψη ότι το δημοψήφισμα είναι «ναι η όχι στο ευρώ».

«Όταν εγώ είδα ότι η συμφωνία θα έχει μέτρα και δεν καταφέραμε να πάμε σε αυτό που υποσχεθήκαμε προεκλογικά, για το τι θα αποφασίσω ‘έπρεπε να πάρω και τη βούληση του κόσμου (…) Ο κόσμος αντιλαμβανόμενος την κρισιμότητα της κατάστασης, ζητούσε -με μια ποσόστωση 8 -2, 9-1- να πούμε ‘Ναι’ σε συμφωνία γιατί η ρήξη έχει αχαρτογράφητα νερά και μπορεί να πολύ χειρότερα» υποστήριξε ο Δαμοβολίτης και πρόσθεσε: «Παίρνοντας αυτό ως ιδέα, φθάνω στο δια ταύτα με την προσωπική μου εκτίμηση, που δεν είναι ίδια με τη γραμμή του κινήματος, το δημοψήφισμα είναι ευρώ η δραχμή».
Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ ανέφερε ακόμη ότι η στάση του αυτή δεν σημαίνει ότι νομιμοποιεί τα μνημόνια, τους «εκβιασμούς» των δανειστών ή την οικονομική πολιτική που επιβλήθηκε από την τρόικα και οδήγησε στην καταστροφή των Ελλήνων.
«Αν τη Δευτέρα το πρωί πάρουμε αυτό το περήφανο "όχι" και πάμε να διαπραγματευτούμε στην Ευρώπη και μάλιστα με κλειστές τράπεζες, με τις αγορές να μην έχουν πάθει ζημιά... αν λοιπόν πάμε και μας ξαναπούνε "όχι", τι ακριβώς θα κάνουμε;», διερωτήθηκε.
Ακύρωση του δημοψηφίσματος ζητεί ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Β. Κόκκαλης
Διαφοροποίηση από τη γραμμή του κόμματος υπήρξε όμως και από τον βουλευτή των ΑΝΕΛ, Βασίλη Κόκκαλη, ο οποίος ζήτησε νωρίτερα σήμερα την ακύρωση του δημοψηφίσματος εκφράζοντας την πρόθεσή του -σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί- να ψηφίσει υπέρ της Ευρώπης.
Όπως είπε, δεν έχει εντολή από τους πολίτες για capital controls, ούτε για κούρεμα καταθέσεων. «Άκουσα τον κ. Σακελλαρίδη να διαβεβαιώνει ότι δεν θα γίνει capital control, γι' αυτό ψήφισα υπέρ του δημοψηφίσματος», ανέφερε μιλώντας στον ΑΝΤ1, ενώ κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρέμβει. «Κάνω έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και να ακυρώσει το δημοψήφισμα», είπε χαρακτηριστικά.
Απόσυρση του δημοψηφίσματος και διαπραγματεύσεις ζητεί ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δ. Καμμένος
Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι και ο βουλευτής Β' Πειραιώς των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος ζητεί άμεση απόσυρση του δημοψηφίσματος και επανέναρξη διαπραγματεύσεων.
Όπως αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του, η Βουλή ψήφισε υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, με βάση τα μέχρι εκείνη τη στιγμή αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης και την ΕΓΓΥΗΣΗ (σ.σ. τα κεφαλαία ανήκουν στον κ. Καμμένο) της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξουν capital controls.
«Την παραπάνω απόφαση δημοψηφίσματος ακολούθησαν δυστυχώς δύο πολύ άσχημες εξελίξεις: το κλείσιμο των τραπεζών με την ταυτόχρονη επιβολή capital controls και η μη αποδοχή της παράτασης του προγράμματος από τους δανειστές, κάτι που οδήγησε στη λήξη του στις 30 Ιουνίου» αναφέρει ο κ. Καμμένος, προσθέτοντας ότι «ο ίδιος ο Πρωθυπουργός απέστειλε δύο επιστολές στους θεσμούς στις 30 Ιουνίου, όπου αιτείται νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα 29 δισ., αποδεχόμενος ως βάση συνέχισης διαπραγμάτευσης την τελευταία (βελτιωμένη) πρόταση των θεσμών της 28ης Ιουνίου 2015 και προτείνοντας πλέον συγκεκριμένες βελτιώσεις επ' αυτής».
«Είναι προφανές, ότι με βάση την παραπάνω πρόταση-επιστολή του πρωθυπουργού ΔΕΝ υφίσταται πλέον κανένα ζήτημα δημοψηφίσματος, καθώς σε συνθήκες πόλωσης καλείται πλέον ο ελληνικός λαός να αποφασίσει ΝΑΙ ή ΟΧΙ πάνω σε μια πρόταση των θεσμών που η ίδια η κυβέρνηση την έχει ήδη αποδεχτεί ως βάση συνέχισης της διαπραγμάτευσης» σημειώνει ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛΛ.
Ο κ. Καμμένος συντασσόμενος απόλυτα, όπως αναφέρει με τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με την οποία «η παρουσία της χώρας στο ευρώ είναι εθνικός μονόδρομος όχι μόνο για οικονομικούς λόγους αλλά και για εθνικούς λόγους - Ένα δημοψήφισμα έχει νόημα όταν γίνεται σε συνθήκες που δεν προκαλούν διχασμό», ζητά «την άμεση απόσυρση του δημοψηφίσματος και την άμεση επιστροφή» της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις, «με στόχο την επίτευξη συμφωνίας μέχρι το αργότερο τις 20 Ιουλίου (ημερομηνία λήξης της προθεσμίας πληρωμής ομολόγου ΕΚΤ ύψους 3,5 δισ. με συνέπεια άμεση χρεοκοπία με ενεργοποίηση του όρου cross default, σε περίπτωση μη πληρωμής του) που είναι η τελευταία δυνατή ημερομηνία ώστε να αποφεύγει μέγιστα δεινά ο τόπος μας».
Ν. Μαυραγάνης: Να αποσυρθεί το δημοψήφισμα, παραμένω μαχητής του «όχι»
Την απόσυρση του δημοψηφίσματος ζήτησε ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκος Μαυραγάνης, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι «παραμένω μαχητής του όχι».
Στη δήλωσή του ο Ν. Μαυραγάνης κάνει λόγο για «νόθο δημοψήφισμα» και τονίζει:
«Παραμένω μαχητής του ΟΧΙ. Αυτή τη στιγμή ο ελληνικός λαός καλείται να αποφασίσει για το μέλλον του, δηλαδή για το αν θέλει συνέχιση της υποταγής, ή για το αν αποκρούει αυτήν. Όμως, καλείται να το πράξει με το πιστόλι στον κρόταφο. Με τις δυνάμεις κατοχής σε πλήρη ανάπτυξη. Φανταστείτε ένα Δημοψήφισμα στην Ελλάδα το καιρό της Γερμανικής Κατοχής με τους έλληνες να ερωτώνται αν θέλουν τη συνέχιση της κατοχής ή όχι και το πόσο ελεύθεροι θα ήταν τότε να αποφασίσουν και να εκφράσουν ανόθευτα τη λαϊκή βούλησή τους, όπως άλλως τε επιτάσσει και σήμερα η αναλογική εφαρμογή του αρ. 52 του Συντάγματός μας. Είναι αυτονόητο ότι ο λαός ήδη εκφράστηκε τις πρώτες μέρες και πριν τα capital controls υπέρ του ΟΧΙ. Δεν πρέπει να μας διαφύγει ότι τα φρούρια πέφτουν στηριζόμενα σε Δούρειους Ίππους. Όταν κάποιοι έπρεπε να φροντίζουν τη διατήρηση της ρευστότητας στη χώρα κατά τους προηγούμενους μήνες, παρά τις συμβουλές μας και τις παραινέσεις μας, προέβαιναν σε καταβολές προς τους δανειστές, ναρκοθετώντας το δρόμο του ΟΧΙ. 
Είναι ένα προφανές στρατηγικό σφάλμα, τόσο αυτό, όσο και η συνέχιση της διαδικασίας ενός νόθου Δημοψηφίσματος, αφού δεν εκφράζεται ελεύθερα η λαϊκή βούληση. Η πολιτική συνέχεια στη χώρα μας έχει ένα μονόδρομο. Την υπογραφή κοινής διακήρυξης από μεμονωμένους βουλευτές, από φορείς της κοινωνίας, από πολιτειακούς παράγοντες, διακήρυξη που θα είναι θεμελιωμένη στη βασική αρχή του ανθρωπισμού και σε δύο στρατηγικές, η πρώτη εκ των οποίων είναι η επιδίωξη αναδιάρθρωσης του χρέους και η δεύτερη της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Τούτη την ώρα το μόνο που ενδιαφέρει είναι η ειλικρινής συστράτευση όλων των κοινωνικών και πολιτικών αποθεμάτων της χώρας στον πιο πάνω μονόδρομο για την απελευθέρωση αυτής.
Κάθε άλλη επιλογή, είναι αστήρικτη, ανεδαφική και οδηγεί για τα επόμενα 40 χρόνια στην υποδούλωση όλων μας». 
Ερωτηθείς ο Ν. Μαυραγάνης αν θεωρεί προσωπικά υπεύθυνο τον Υπουργό Οικονομικών για την απόφαση να πληρώνονται οι δανειστές υπογράμμισε: «Δεν θεωρώ προσωπικά υπεύθυνο τον κ Βαρουφάκη, ήταν αποκλειστικά απόφαση της κεντρικής κυβέρνησης» και τάχθηκε υπέρ της παραμονής στο ευρώ.
Οι δημοσιογράφοι ζήτησαν διευκρινήσεις για τον «Δούρειο Ίππο» και ο βουλευτής απάντησε: «Έχω άποψη για αυτό, δεν είμαι βέβαιος για την απόδοση δόλου ή βαριάς αμέλειας, επιφυλάσσομαι να πω τα περαιτέρω αφού μιλήσει γι’ αυτά ο κ. Βαρουφάκης».
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου