Κυριακή, 5 Ιουλίου 2015

Τα πρωτοσέλιδα των γαλλικών εφημερίδων. Ο Τσίπρας σε ρόλο... Δία


Τα πρωτοσέλιδα των γαλλικών εφημερίδων

Ο Τσίπρας σε ρόλο... Δία
Τα πρωτοσέλιδα των γαλλικών εφημερίδων
Λιμπερασιόν, Λε Μοντ και Λε Φιγκαρό βάζουν την Ελλάδα και τον Αλέξη Τσίπρα στο επίκεντρο των δευτεριάτικων πρωτοσέλιδων τους. Τον πιο ευρηματικό τίτλο διαθέτει η Λιμπερασιόν που αναγράφει χαρακτηριστικά: «Όχι του Δία».
Πρόκειται για λογοπαίγνιο της πολύ γνωστής γαλλικής έκφρασης Non de dieu (Για όνομα του θεού!), που οι Γάλλοι χρησιμοποιούν αυθόρμητα όταν πιάνονται εξαπίνης.Στο πρωτοσέλιδο φιγουράρει μια φωτογραφία του έλληνα πρωθυπουργού από την ομιλία στο Σύνταγμα την Παρασκευή, η σιλουέτα του οποίου διαγράφεται σε μαύρο φόντο.

«Οι Έλληνες ακολούθησαν τον πρωθυπουργό τους, Αλέξη Τσίπρα, και αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν την Κυριακή μέσω δημοψηφίσματος τους όρους που έθεσαν οι δανειστές για τη διάσωση της χώρας. Σεισμός στην Ευρώπη», αναφέρει στην πρώτη της σελίδα η γαλλική εφημερίδα.

Στο σχετικό άρθρο στο εσωτερικό του φύλλου, η Λιμπερασιόν κάνει ένα λογοπαίγνιο με την γαλλική λέξη για το οξυγόνο: oxygene, μόνο που εδώ το γράφει oxi-gene, θυμίζοντας το «όχι» του ελληνικού δημοψηφίσματος.

Με τον τίτλο «Η τύχη της Ευρώπης περνάει μέσα από την Αθήνα» σε ένα 16σελιδο αφιέρωμα που ετοιμάζει για την Ελλάδα, θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα η Λε Μοντ.

Το πρωτοσέλιδο συνοδεύεται από φωτογραφία από την συγκέντρωση της Παρασκευής στο Σύνταγμα και τον πρωθυπουργό πάνω στην εξέδρα.

Η Μοντ επαναφέρει στο πρωτοσέλιδό της τη συνέντευξη του Τομά Πικετί, όπου υπογραμμίζεται η θέση του διαπρεπή οικονομολόγου πως «ο Φρανσουά Ολάντ πρέπει να ασκήσει βέτο στο θέμα εξόδου της Ελλάδας και να σταματήσει να είναι η ουρά της Μέρκελ».

Τέλος, η Φιγκαρό φιλοξενεί στο πρωτοσέλιδο της τον Αλέξη Τσίπρα με ανυψωμένο το χέρι, με φόντο το «όχι» στα χρώματα της ελληνικής σημαίας.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει στον τίτλο της: «Η Ελλάδα κάνει το μεγάλο βήμα για την έξοδο από το ευρώ. Μετά την, κατά μεγάλη πλειοψηφία, απόρριψη από τους Έλληνες του ευρωπαϊκού προγράμματος, το θέμα του Grexit τίθεται όσο ποτέ άλλοτε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου