Κυριακή, 5 Ιουλίου 2015

Τορπίλη Βαρουφάκη: Αν χρειαστεί θα έχουμε παράλληλη ρευστότητα και IOU τύπου Καλιφόρνιας

 • «Οι δανειστές ήθελαν να μας ταπεινώσουν - Ο ελληνικός λαός επέστρεψε το τελεσίγραφο»
 Τορπίλη Βαρουφάκη: Αν χρειαστεί θα έχουμε παράλληλη ρευστότητα και IOU τύπου Καλιφόρνιας
  Ανώτατοι αξιωματούχοι του κυβερνώντος κόμματος στην Ελλάδα δήλωσαν στην Telegraph ότι σκέφτονται δραστικά μέτρα για να τονώσουν τη ρευστότητα και το τραπεζικό σύστημα, αν η ΕΚΤ αρνηθεί να δώσει ανάσα στη χώρα.
  «Αν χρειαστεί θα έχουμε παράλληλη ρευστότητα και IOU τύπου Καλιφόρνιας σε ηλεκτρονική μορφή. Θα έπρεπε να το είχαμε κάνει πριν μία εβδομάδα» φέρεται να δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

  Τα μεσάνυχτα συνεργάτες του Γιάνη Βαρουφάκη έλεγαν ότι τα περί IOU ήταν μια θεωρητική συζήτηση που έγινε πρίν από ημέρες και για το ενδεχόμενο να μην υπάρχει συμφωνία, κάτι που επιδιώκει η κυβέρνηση.

  Ομως, είναι προφανές, ότι οι δηλώσεις του τορπιλίζουν ακόμη κι αυτές της κρίσιμες ώρες που απαιτείται εθνική ομοψυχία και αποκατάσταση των σχέσεων εμπιστοσύνης με τους ευρωπαίους για προκειμένου να διασωθούν οι τράπεζες και να διασφαλιστεί η παραμονή της χώρας στο ευρώ.

  Ισως πλησίασε η ώρα ο Πρωθυπουργός να κάνει αποδεκτή την παρίτηση του Γιάνη Βαρουφάκη, που κατά πληροφορίες έχει τεθεί στη διάθεση του, από την περασμένη εβδομάδα. Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης σε δηλώσεις του τόνισε:

  «Την 25η Ιανουαρίου ο ελληνικός λαός είπε όχι πια σε πέντε χρόνια υποκρισίας – σε πέντε χρόνια προσποίησης ότι η πτώχευση του ελληνικού δημοσίου μπορούσε να ξεπεραστεί με νέα μη βιώσιμα δάνεια που καλούνταν να αποπληρώνουν με το αίμα τους οι ασθενέστεροι Έλληνες, τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους. Πέντε μήνες διαπραγματευτήκαμε για το δικαίωμα να ακουστεί αυτό το λογικό επιχείρημα – όχι νέα δάνεια πριν αναδιαρθρωθούν τα παλαιά – όχι νέες περικοπές των ισχνότερων εισοδημάτων – ναι στις πραγματικές μεταρρυθμίσεις που πλήττουν τους πακτωλούς των εσόδων της διαφθοράς.
  Ο τερματισμός της ανερμάτιστης λιτότητας και η αναδιάρθρωση του μη βιώσιμου χρέους ήταν οι δυο διαπραγματευτικοί μας στόχοι.
  Δυστυχώς οι δανειστές αρνήθηκαν κάθε ουσιαστική συζήτηση. Από την πρώτη στιγμή σχεδίασαν να μας κλείσουν τις τράπεζες ώστε να μας ταπεινώσουν στα δύο αυτά μέτωπα: της λιτότητας και του μη βιώσιμου χρέους.
  Να μας επιβάλουν δήλωση μετανοίας για την κριτική που ασκήσαμε στα αποτυχημένα Μνημονιακά Προγράμματα αρθρώνοντας για πρώτη φορά στο Eurogroup επιστημονικό λόγο στον οποίο δεν είχαν αντίλογο.
  Αυτός ήταν ο στόχος του τελεσιγράφου της 25ης Ιουνίου το οποίο σήμερα ο λαός τους επέστρεψε.
  Από αύριο, με το γενναίο αυτό ΟΧΙ που μας προίκισε ο ελληνικός λαός, με το ΟΧΙ που είπε αγνοώντας τον φόβο που δημιούργησαν με τις κλειστές τράπεζες και τα ΜΜΕ της ολιγαρχίας.
  Με αυτό το εργαλείο θα τείνουμε χείρα συνεργασίας προς τους εταίρους μας. Θα τους καλέσουμε έναν-έναν να βρούμε κοινό τόπο.
  Θα δούμε θετικά το ότι το ΔΝΤ πριν δυο μέρες εξέδωσε, προς τιμήν του, έκθεση που επιβεβαιώνει ότι το χρέος μας χρειάζεται αναδιάρθρωση.
  Θα αντιμετωπίσουμε θετικά την ΕΚΤ που κράτησε την περασμένη εβδομάδα στάση αναμονής – μια στάση που δείχνει την κοινή μας αγωνία για την ανάγκη εξεύρεσης αμοιβαίως επωφελούς συμφωνίας – λύσης.
  Θα αντιμετωπίσουμε θετικά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που, όπως κι εμείς, θέλει να παίξει θετικό ρόλο στην επούλωση της ελληνικής πληγής που πληγώνει και την Ευρώπη.
  Από αύριο η Ευρώπη, της οποίας η καρδιά χτυπά στην Ελλάδα απόψε, αρχίζει να γιατρεύει τις πληγές της, της πληγές μας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου