Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

Οι δραματικές εκκρεμότητες της κυβέρνησης και η μάχη με τον χρόνο

  • Μετά το δημοψήφισμα, η πρόκληση της συνεννόησης - Ο Αλέξης Τσίπρας στρέφεται στους πολιτικούς αρχηγούς για την επόμενη ημέρα 
Κωβαίος Αγγελος, ΤΟ ΒΗΜΑ: 01:03
Οι δραματικές εκκρεμότητες της κυβέρνησης και η μάχη με τον χρόνο
Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας αμέσως μετά την νίκη του στο δημοψήφισμα της Κυριακής, κρίνουν την υπόσταση της χώρας εντός ολίγων μόλις ημερών. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δημιουργεί το δεσμευτικό περιβάλλον για την ελληνική κυβέρνηση και θέτει τα κριτήρια με βάση τα οποία θα γίνει η συζήτηση στο εξωτερικό και το εσωτερικό.
Εν όψει των επόμενων ημερών και κινήσεων, ο κ. Τσίπρας μίλησε από το βράδυ της Κυριακής για εθνική συνεννόηση και μετέβη τα μεσάνυχτα στο Προεδρικό Μέγαρο όπου ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο την σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών για τη Δευτέρα.

Η κυβέρνηση τις αμέσως επόμενες ημέρες καλείται να αντεπεξέλθει μεταξύ όλων των άλλων στα εξής:

-      Να διασφαλίσει τις συνθήκες ώστε να ανοίξουν οι τράπεζες κατόπιν συμφωνίας, όπως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε στις πρόσφατες συνεντεύξεις και τα διαγγέλματά του

-      Να επιτύχει συμφωνία με τους δανειστές, καλύτερη και με ευμενέστερους όρους από την προηγούμενη, εντός 48 ωρών

-      Να πείσει τους διεθνείς συνομιλητές της ότι το ηχηρό «όχι», που αναδείχθηκε από τις κάλπες, ισοδυναμεί με «ναι» σε μία συμφωνία

-      Κατόπιν όλων αυτών να φέρει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το θέμα του χρέους.

-      Εφόσον αυτό καταστεί δυνατό, να φέρει την συμφωνία στη Βουλή ή στο κόμμα (ή και στα δύο) και να εξασφαλίσει την συναίνεση της Αριστερής Πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ. Ως προς αυτό, ο Π. Λαφαζάνης έσπευσε από το βράδυ της Κυριακής να δηλώσει: «Η κυβέρνηση επιθυμεί μια συμφωνία συμβατή με το κυβερνητικό πρόγραμμα που θα σέβεται τη λαϊκή βούληση», ενώ προσέθεσε μιλώντας στο Star: «Θέλουμε μια συμφωνία που δεν θα πετάει το πρόγραμμά μας στο καλάθι των αχρήστων».

Οσο αυτά θα συμβαίνουν στην Αθήνα, την Δευτέρα στο Παρίσι αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ με τον Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Επίσης, στην έδρα της Ενωσης σημειώνουν ότι πέραν της νέας πολιτικής πραγματικότητας που διαμορφώνει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, από το πέρας των διαπραγματεύσεων έως και σήμερα έχουν συντελεστεί δύο γεγονότα τα οποία έχουν μεταβάλλει καθοριστικά το πλαίσιο και τις αντικειμενικές συνθήκες υπό τις οποίες θα διεξαχθεί ή συζήτηση.

Αυτά είναι:

Α) η μετάβαση της χώρας σε νομικό καθεστώς δυνάμει χρεοκοπίας από τις 30 Ιουνίου και έπειτα

Β) το κλείσιμο των τραπεζών, η εξάντληση της κεφαλαιακής τους βάσης και οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης, οι οποίες επιβαρύνουν αυτομάτως την όποια συμφωνία με μερικές δεκάδες δισ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου