Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Μπαράζ υπουργικών αποφάσεων για προσλήψεις: Ξαναπροσλαμβάνουν 6.500 «δικά τους παιδιά»

Ξαναπροσλαμβάνουν 6.500 «δικά τους παιδιά»

Σε περίοδο περικοπών μισθών, φουλ ανεργίας - χρεοκοπίας η κυβέρνηση αποφάσισε, με την ενεργοποίηση του νόμου Κατρούγκαλου, να προχωρήσει σε χιλιάδες προσλήψεις - Το κόστος θα υπερβεί τα 19 εκατ. ευρώ το χρόνο

Επανασυστήνει το κράτος ο ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που στην πιο κρίσιμη στιγμή των διαπραγματεύσεων διαβεβαιώνει τους εταίρους μας ότι δεν θα κάνει μονομερείς ενέργειες και κυρίως όταν το ταμείο του κράτους είναι άδειο και οι πολίτες υποφέρουν από τη σκληρή λιτότητα.

Με ένα μπαράζ υπουργικών αποφάσεων μόνο τις τελευταίες 15 ημέρες, επιστρέφουν στο Δημόσιο 3.712 υπάλληλοι μέσω της επανασύστασης προσωποπαγών θέσεων, ενώ ακόμη άλλοι 3.000 συνάδελφοί τους αναμένεται να ολοκληρώσουν το αμέσως προσεχές διάστημα την επανένταξή τους στο Ελληνικό Δημόσιο.

Η εξέλιξη αυτή αφορά σε όλο το φάσμα της δημόσιας διοίκησης, αφού εκπαιδευτικοί, διοικητικοί υπάλληλοι πανεπιστημίων, υπάλληλοι υπουργείων και ασφαλιστικών φορέων, σχολικοί φύλακες και εργαζόμενοι στην ΕΡΤ επανέρχονται στα καθήκοντά τους. Πρόκειται για την άμεση και κατά γράμμα εφαρμογή των άρθρων του επονομαζόμενου «νόμου Κατρούγκαλου», με τον οποίο αποκαθίστανται όλοι όσοι βρέθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας τα προηγούμενα χρόνια ή απολύθηκαν οριστικά λόγω της κατάργησης του φορέα όπου απασχολούνταν. Η επαναπρόσληψη χιλιάδων απολυμένων στο Δημόσιο ιεραρχείται ως απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης την ώρα μάλιστα που κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, οι οποίοι θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν δείχνει διάθεση να μεταρρυθμίσει το κράτος.

Καθηγητές στα ΕΠΑΛ

Ειδικότερα, σε εφαρμογή του Ν.4325/2015, «Εκδημοκρατισμός της Διοίκησης - Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση. Αποκατάσταση Αδικιών και άλλες διατάξεις», της 11ης Μαΐου 2015, δημοσιεύτηκε στις 3 Ιουνίου στο ΦΕΚ Β’ 1016 η με αριθμ. 87080/Ε2 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων Τάσου Κουράκη, με θέμα: «Επαναφορά εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στις θέσεις που κατείχαν πριν τεθούν σε διαθεσιμότητα σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 14,17,18 και 21 του Ν. 4325/2015». Με βάση τη συγκεκριμένη απόφαση, επανέρχονται στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) συνολικά 1.817 καθηγητές «στους κλάδους, στις ειδικότητες και σε οργανικές θέσεις στις περιοχές μετάθεσης όπου υπηρετούσαν πριν τεθούν σε διαθεσιμότητα, με τον ίδιο βαθμό που κατείχαν και το μισθολογικό κλιμάκιο όπου υπάγονταν κατά τον χρόνο θέσης τους σε διαθεσιμότητα βάσει του Ν. 4172/2013». Από τις διατάξεις αυτής της απόφασης προκαλείται επιπλέον δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης για το τρέχον έτος, ύψους 9,385 εκατ. ευρώ, και για το επόμενο 14,050 εκατ. ευρώ.

Ηδη οι εκπαιδευτικοί αυτοί έχουν προσέλθει μαζικά στις κατά τόπους διευθύνσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προκειμένου να υπογράψουν την πράξη ανάληψης υπηρεσίας, ενώ αναρτώνται μαζικά στη Διαύγεια οι αποφάσεις επανασύστασης των ομάδων προσανατολισμού, τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ για το σχολικό έτος 2015-2016. Νωρίτερα, ο κ. Κουράκης με άλλη απόφασή του (ΦΕΚ Β’ 945/26.5.2015) είχε προχωρήσει στην επανασύσταση συνολικά 2.413 θέσεων εκπαιδευτικού προσωπικού των ΕΠΑΛ, 51 διαφορετικών ειδικοτήτων, οι οποίες είχαν καταργηθεί δύο χρόνια πριν.

Στα πανεπιστήμια

Στο πλαίσιο επιστροφής στον χώρο της Παιδείας όλων όσοι απομακρύνθηκαν με μνημονιακούς νόμους, ο υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Αριστείδης Μπαλτάς ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη, με σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε, την επανασύσταση 1.174 οργανικών και προσωποπαγών θέσεων μόνιμου με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικού. Πρόκειται για τους διοικητικούς υπαλλήλους των οκτώ πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας, οι οποίοι είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα και ήδη έχουν υποβάλει τις σχετικές αιτήσεις στις διοικητικές υπηρεσίες των ιδρυμάτων για να επανέλθουν στις θέσεις τους. Επιπλέον, ο κ. Μπαλτάς έκανε γνωστό ότι συστήνει επιπλέον 43 θέσεις για να καλυφθούν από εκπαιδευτικούς προερχόμενους από διαθεσιμότητα, οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση για τις διευθύνσεις διά βίου μάθησης.

Στον ΟΑΕΔ

Στη διαδικασία «επανασύστασης» του κράτους συμμετέχει και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος υπέγραψε 4 αποφάσεις (ΦΕΚ Β’ 1066/5.6.2015), με τις οποίες δημιουργήθηκαν 519 θέσεις σε φορείς του υπουργείου του. Ειδικότερα, επανασυστήνονται 251 καταργηθείσες οργανικές και προσωρινές προσωποπαγείς θέσεις μόνιμου και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικού στον ΟΑΕΔ. Πρόκειται για 107 θέσεις κατηγορίας ΔΕ κλάδου εμπειροτεχνιτών και 4 θέσεις κατηγορίας ΔΕ κλάδου πρακτικών εκπαιδευτών. Οσον αφορά στις θέσεις υποχρεωτικής εκπαίδευσης, περιλαμβάνονται 33 θέσεις κλάδου προσωπικού μαγειρείου, 19 θέσεις κλάδου κλητήρων - αποθηκάριων - ιματιοφυλάκων, 15 θέσεις κλάδου επιμελητών, 71 θέσεις κλάδου προσωπικού καθαριότητας και 2 θέσεις κλάδου φυλάκων-νυχτοφυλάκων. Η συγκεκριμένη απόφαση προκαλεί επιπλέον δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού του ΟΑΕΔ ύψους 782.209,19 ευρώ.

Στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

Επιπλέον, επανασυστήθηκαν 180 προσωποπαγείς θέσεις στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, με τις 152 εξ αυτών να είναι κατηγορίας υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Οι νέες θέσεις του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ επιμερίζονται ως εξής: 28 θέσεις κατηγορίας ΤΕ κλάδου κοινωνικής εργασίας, 33 θέσεις κατηγορίας ΥΕ κλάδου/ειδικότητας προσωπικού καθαριότητας, 34 θέσεις κατηγορίας ΥΕ κλάδου/ειδικότητας εργατών, 60 θέσεις κατηγορίας ΥΕ κλάδου/ειδικότητας επιμελητών, 23 θέσεις κατηγορίας ΥΕ κλάδου/ειδικότητας φυλάκων -νυχτοφυλάκων και 2 θέσεις κατηγορίας ΥΕ κλάδου προσωπικού ιματισμού. Η επιπλέον δαπάνη από την εξέλιξη αυτή σε βάρος του προϋπολογισμού του ασφαλιστικού φορέα ανέρχεται σε 1.453.993,59 ευρώ. Ο κ. Σκουρλέτης προχώρησε στην επανασύσταση και 69 θέσεων στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), οι οποίες αφορούν σε 3 θέσεις κατηγορίας ΔΕ κλάδου/ειδικότητας διοικητικής υποστήριξης είσπραξης εισφορών, 8 θέσεις κατηγορίας ΔΕ διαφόρων ειδικοτήτων, 4 θέσεις κατηγορίας ΥΕ κλάδου/ειδικότητας επιμελητών, 51 θέσεις κατηγορίας ΥΕ ειδικότητας καθαριστριών (μερικής απασχόλησης), 2 θέσεις κατηγορίας ΥΕ κλάδου προσωπικού καθαριότητας και μιας θέσης κατηγορίας ΥΕ ειδικότητας προσωπικού καθαριότητας (μερικής απασχόλησης). Η επιπλέον δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού του Οργανισμού υπολογίζεται σε 131.000 ευρώ.

Οσο για τις θέσεις που επανασυστήνονται στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), ανέρχονται σε 19. Πρόκειται για 6 θέσεις κατηγορίας ΔΕ διαφόρων κλάδων (εμπειρικών εργοδηγών, τεχνικών σχεδιαστών, εργοδηγών, τεχνικών, αρχειοθετών) και 13 θέσεις κατηγορίας ΥΕ διαφόρων κλάδων (εργατών, καθαριστριών, κλητήρων, νυχτοφυλάκων, τηλεφωνητών, χειριστών μηχανών, επιμελητών). Η επιπλέον δαπάνη σε αυτή την περίπτωση είναι της τάξης των 178.198 ευρώ.

Στον ΕΟΤ

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά υπέγραψε την περασμένη Δευτέρα την επαναφορά 61 υπαλλήλων του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) από το καθεστώς διαθεσιμότητας σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις του οργανισμού. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση (ΦΕΚ Β’ 1076/8.6.2015): α) 26 μόνιμοι υπάλληλοι του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις στον ΕΟΤ, λόγω κατάργησης συγκεκριμένου αριθμού θέσεων του κλάδου ΔΕ Διοικητικών-Γραμματέων και β) 35 υπάλληλοι του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις στον ΕΟΤ, λόγω κατάργησης συγκεκριμένου αριθμού θέσεων του κλάδου ΔΕ διοικητικού-λογιστικού. Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι επανέρχονται με τον ίδιο βαθμό και το ίδιο μισθολογικό κλιμάκιο που κατείχαν κατά τον χρόνο θέσης τους σε διαθεσιμότητα. Οσον αφορά στη συνολική δαπάνη που προκαλείται στον κρατικό προϋπολογισμό από τη συγκεκριμένη απόφαση, ανέρχεται σε 761.98,28 ευρώ για τον τρέχον έτος και 1.306.248,48 ευρώ για το 2016.

Σε αυτό το γενικότερο πνεύμα... αποκατάστασης αδικιών, την περασμένη Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου υπέγραψε απόφαση (ΦΕΚ Β’ 1090/9.6.2015) επαναφοράς 59 υπαλλήλων σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις μόνιμου και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικού στις υπηρεσίες του πρώην υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Πρόκειται για 45 υπαλλήλους ειδικοτήτων ΔΕ γεωργικού - κτηνοτροφικού, διοικητικού - λογιστικού, ηλεκτρολογίας - μηχανολογίας - ηλεκτρονικής και ΥΕ κλητήρων και προσωπικού καθαριότητας, καθώς και 14 υπαλλήλους, οι οποίοι επανέρχονται σε θέσεις ΔΕ τεχνιτών χειριστών μηχανημάτων, γεωτρυπανιστών, τεχνικών ραδιοφωνίας -τηλεόρασης, ΥΕ εργατών, φυλάκων - νυχτοφυλάκων και βοηθητικού προσωπικού, κλητήρων. Στο ίδιο ΦΕΚ περιλαμβάνεται και άλλη απόφαση του κ. Αποστόλου, επαναφοράς 10 υπαλλήλων του ΕΦΕΤ, στην πλειοψηφία τους δακτυλογράφοι και οδηγοί. Στον χορό της επαναφοράς υπαλλήλων σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις συμμετέχει και ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος στις 29 Μαΐου 2015 (ΦΕΚ Β’ 1006) υπέγραψε την επιστροφή 29 πρώην εργαζομένων του υπουργείου του διαφόρων ειδικοτήτων.

Oι σχολικοί φύλακες

Στο μεταξύ η κατηγορία των 1.500 σχολικών φυλάκων εγγράφεται ξανά στο δυναμικό των δημοσίων υπαλλήλων. Με τον νόμο Κατρούγκαλου επανασυστήνεται η συγκεκριμένη ειδικότητα και οι θέσεις που καταργήθηκαν το 2013. Ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης έχει στείλει από τις 22 Μαΐου 2015 εγκύκλιο προς τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης με θέμα «Επαναφορά των σχολικών φυλάκων στους δήμους». Ο αρμόδιος υπουργός, αφού δίνει οδηγίες περί της διαδικασίας, επισημαίνει «το κατεπείγον του θέματος» που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως την 5η Ιουνίου 2015. Ηδη, οι αποφάσεις με θέμα «Κατάταξη προσωπικού σε επανασυσταθείσα θέση σχολικών φυλάκων» πολλαπλασιάζονται καθημερινά στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η ΕΡΤ

Στο παραπάνω πλαίσιο των φορέων στους οποίους επιστρέφουν πρώην εργαζόμενοί τους εντάσσεται και η ΕΡΤ. Η επαναλειτουργία της την περασμένη Πέμπτη οδηγεί αυτομάτως στην αύξηση του προσωπικού της, αφού σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, 1.559 πρώην υπάλληλοι της ΕΡΤ έχουν θεμελιώσει δικαίωμα επαναπρόσληψής τους, το οποίο μπορούν να ασκήσουν με την υποβολή μιας αίτησης.

Βέβαια, εκτός της επαναφοράς στις θέσεις τους των δημοσίων υπαλλήλων που απολύθηκαν ή εντάχθηκαν σε διαδικασία διαθεσιμότητας, επανέρχονται με τον νόμο Κατρούγκαλου και οι συνδικαλιστές στον πιο ευαίσθητο τομέα του Δημοσίου, αυτόν της απονομής του πειθαρχικού δικαίου. Με βάση το άρθρο 5 του Ν. 4325/2015 τα πειθαρχικά συμβούλια γίνονται 5μελή με τη συμμετοχή «2 εκπροσώπων της ΑΔΕΔΥ, με τους αναπληρωτές τους, οι οποίοι είναι μόνιμοι υπάλληλοι δημοσίων υπηρεσιών, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου ή περιφερειών και οι οποίοι υποδεικνύονται με απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ». Αντίστοιχα, στα πειθαρχικά συμβούλια των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης επανέρχονται 2 εκπρόσωποι της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Τα ΦΕΚ με τις προσλήψεις

519 ΣΕ ΙΚΑ, ΟΑΕΔ, ΟΑΕΕ ΚΑΙ ΟΓΑ - 2,4 ΕΚΑΤ. €



1.817 ΣΤΑ ΕΠΑΛ - 14,050 ΕΚΑΤ. €



61 ΣΤΟΝ ΕΟΤ - 1,3 ΕΚΑΤ. €



29 ΣΤΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ - 593.160 €



59 ΣΤΟ ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ - 673.000 €



1.500 ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου