Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Aισιόδοξοι οι Ρέντσι-Ολάντ για εξεύρεση λύσης ανάμεσα σε Ελλάδα και πιστωτές

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αισιόδοξοι εμφανίστηκαν οι Ματέο Ρέντσι και Φρανσουά Ολαντ σε ότι αφορά την δυνατότητα εξεύρεσης λύσης ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές κατά την συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του Ιταλού πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο στην διεθνή έκθεση του Μιλάνου. Ο Φρανσουά Ολάντ, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων τόνισε: «Αύριο αναμένουμε μια οριστική συζήτηση. Η Ελλάδα έστειλε στους θεσμούς και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή νέες προτάσεις. Ίσως κάποιες χώρες μπορεί να έχουν ένα αντίγραφο, αλλά η συζήτηση γίνεται ανάμεσα στους θεσμούς και στην ελληνική κυβέρνηση.
Υπάρχει μια πορεία σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα και δεν απέχουμε πολύ από μια συμφωνία. Η Ελλάδα δεν θέλει πιο σκληρούς κανόνες σε ότι αφορά τους χαμηλοσυνταξιούχους, μπορούμε να το κατανοήσουμε, δεδομένων των συνεπειών της κρίσης. Για τον λόγο αυτό ζητήθηκαν εναλλακτικές προτάσεις. Αν η Ελλάδα σεβαστεί την ενδεδειγμένη πορεία θα λάβει τις χρηματοδοτήσεις και μπορώ να πω ότι δεν είμαι ούτε αισιόδοξος, ούτε και απαισιόδοξος. Κάθε στιγμή και ώρα είναι σημαντική»

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο Γάλλος πρόεδρος είπε: «Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων θέλουν να παραμείνουν στην Ευρωζώνη. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης μας έχει επιβεβαιωθεί κατ΄ επανάληψη. Πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατόν ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη σεβόμενη τις δεσμεύσεις. Αν η Ελλάδα, έβγαινε από την Ευρωζώνη, θα ήταν μια αρνητική εξέλιξη για όλους. Περνώ ώρες στο τηλέφωνο, την περίοδο αυτή, μιλώντας για την υπόθεση της Ελλάδας. Το ζητούμενο είναι ο τρόπος, οι κανόνες που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Η συμφωνία θα πρέπει να είναι όσο γίνεται συνολικότερη και μεγάλης διάρκειας, διότι χρειαζόμαστε σταθερότητα. Εμείς, στην φάση αυτή προσπαθούμε να διευκολύνουμε όσο μπορούμε τις συζητήσεις των θεσμών με την Ελλάδα, όπως προβλέπει η διαδικασία».
Ο δε Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι θέλησε να υπογραμμίσει ότι αν υπάρχει βούληση αύριο θα επιτευχθεί συμφωνία δήλωσε:
«Η αίσθησή μου είναι ότι υπάρχουν οι συνθήκες για μια συμφωνία τύπου win win. Το όλο θέμα δεν εξαρτάται μόνον από την συζήτηση για τις συντάξεις, όπως είπε και ο Φρανουά. Αν οι άνδρες και οι γυναίκες καλής θελήσεως επιθυμούν μια συμφωνία, θεωρώ ότι οι συνθήκες υπάρχουν. Θα ήταν ένα λάθος να χαθεί αυτή ευκαιρία. Περιμένουμε, λοιπόν, τα αποτελέσματα της αυριανής έκτακτης Συνόδου Κορυφής».
Ο Ιταλός πρωθυπουργός, τέλος, συμπλήρωσε: «θέλουμε να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, για το καλό της, αλλά και της Ευρωζώνης, για το καλό της κοινότητας. Αλλά τους τελευταίους μήνες οι συνθήκες άλλαξαν και η χώρα μου δεν θεωρώ ότι είναι εκτεθειμένη, πλέον, σε κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης».
Νωρίτερα, ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός σε παρέμβασή του μέσω διαδικτύου, υπογράμμισε:
«Υπάρχει ιδιαίτερη ένταση στις διεθνείς αγορές και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής σχετικά με τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας. Εργαζόμαστε όλοι για να δώσουμε ένα χέρι βοήθειας στην κυβέρνηση Τσίπρα. Η ευρωπαϊκή δραστηριοποίηση, όμως, πρέπει να συνοδευθεί από μια πραγματική προσπάθεια για τις μεταρρυθμίσεις που η ελληνική κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να κάνει. Εμείς θέλουμε η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ και κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε αυτό να πραγματοποιηθεί. Και οι Έλληνες, όμως, πρέπει να κάνουν ό,τι τους αναλογεί. Πολλά χιαστά τηλεφωνήματα, τις ώρες αυτές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου