Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Προς αντικατάσταση η Παναρίτη μετά τη «θύελλα» σε ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνηση

  • Αναζητείται ο εύσχημος τρόπος
  • Σπύρος Γκουτζάνης, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, 01/06/2015
Προς αντικατάσταση η Παναρίτη μετά τη «θύελλα» σε ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνηση

Κυβερνητικά στελέχη: Εφόσον ασχολήθηκε με το θέμα ο πρωθυπουργός έχει ήδη αντικατασταθεί - Τα «βέλη» στρέφονται και κατά του υπ. Οικονομικών - Το θέμα συζήτηθηκε στη συνάντηση που είχαν Τσίπρα-Βαρουφάκης το βράδυ της Κυριακης - «Βέτο» από 41 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Την πρώτη εσωκομματική και ενδοκομματική κρίση πυροδότησε “ο αψυχολόγητος” όπως χαρακτηρίζεται διορισμός της κας Ελένης Παναρίτη στο ΔΝΤ.

Για την μεν κυρία Παναρίτη, που κατάφερε να ενώσει όλες τις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, η απόφαση έχει ληφθεί και αναζητείται ο πλέον εύσχημος τρόπος για να ματαιωθεί ο διορισμός της. Οι αντιδράσεις όμως στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ ξεπερνούν τον διορισμό της και στρέφονται πλέον κατά του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη που την επέλεξε, παρότι γνώριζε ότι είναι «κόκκινο πανί» όχι μόνο για την αριστερή πτέρυγα αλλά συνολικά για τους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος.

Το τελευταίο που επιθυμούσε ο πρωθυπουργός, καθώς η διαπραγμάτευση είναι όντως σε κρίσιμο και καθοριστικό σημείο, είναι να προσπαθεί να κατευνάσει την εσωτερική αγανάκτηση που προκάλεσε ο διορισμός της κας Παναρίτη. Οι εξελίξεις χθες ήταν καταιγιστικές. Μετά το πρώτο κύμα δηλώσεων και ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου έφθασαν προειδοποιήσεις και πληροφορίες ότι θα ακολουθήσουν πιο έντονες αντιδράσεις ο πρωθυπουργός είχε το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών, ενώ το βράδυ συναντήθηκε μαζί του για περίπου μιάμιση ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Στο ενδιάμεσα έφθασε στο Μέγαρο Μαξίμου κείμενο με υπογραφές βουλευτών οι οποίοι απερίφραστα αναφέρουν ότι “είναι μια λάθος απόφαση και ζητάμε την άμεση ανάκλησή της”. Δεν είναι δίχως σημασία ότι οι περισσότεροι από τους 40 βουλευτές που υπογράφουν το κείμενο ανήκουν στην προεδρική πλειοψηφία και είναι εκείνοι που είχαν και την σχετική πρωτοβουλία. Επιπλέον το κείμενο μεταξύ άλλων υπογράφουν οι δύο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι κ.κ. Νίκος Φίλης και Θανάσης Πετράκος και η αντιπρόεδρος της Βουλής Δέσποινα Χαραλαμπίδου. Καθώς η διαδικασία είναι σε εξέλιξη εκτιμάται ότι αν δεν δοθεί καθαρό σήμα από το Μαξίμου στο τέλος το κείμενο θα το υπογράψουν όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Θέμα Βαρουφάκη
Παρότι μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ο κ. Βαρουφάκης διέρρευσε ότι “έχουμε σοβαρότερα πράγματα να ασχοληθούμε”, κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωναν ότι το θέμα της κυρίας Παναρίτη συζητήθηκε στην συνάντηση. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες ήταν το βασικό ζήτημα αφού πλέον τα θέματα της διαπραγμάτευσης εξετάζονται στις συσκέψεις του πρωθυπουργού με την Ομάδα Πολιτικής Διαπραγμάτευσης. Κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν επίσης ότι “εφόσον ασχολήθηκε με το θέμα ο πρωθυπουργός η κυρία Παναρίτη έχει ήδη αντικατασταθεί”. Ως ο πλέον εύσχημος τρόπος προκρίθηκε ο κ. Βαρουφάκης να πείσει πλέον την εκλεκτή του να μην δεχθεί τον διορισμό.

Το θέμα όμως υπερβαίνει την κυρία Παναρίτη και επεκτείνεται πλέον στον υπουργό Οικονομικών. Είναι ενδεικτικό του κλίματος, το tweet του κ. Βαρουφάκη σύμφωνα με το οποίο: “οι φήμες περί παραίτησής μου είναι για πολλοστή φορά κατάφωρα πρόωρες”. Σε μία προσπάθεια αντιπερισπασμού μάλιστα ο κ. Βαρουφάκης επανήλθε αναφέροντας: «Μακροπρόθεσμα, όλοι είμαστε νεκροί, Τ. Μ. Κέινς. (Στο μεταξύ, εκείνοι που νοσταλγούν τις ημέρες της Τρόικα έχουν κολλήσει μαζί μου ως υπουργό Οικονομικών)».
  • Σύννεφα στο κυβερνητικό επιτελείο
Ιδιαίτερη σημασία έχει επίσης ότι στο θέμα αναμείχθηκαν ο υπουργός Επικρατείας κ. Νίκος Παππάς και ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης κ. Σπύρος Ζανιάς. Ο κ. Παππάς ήδη από προχθές υιοθέτησε και αναπαρήγαγε σχετικό tweet του ευρωβουλευτή κ. Δημήτρη Παπαδημούλη το οποίο ανέφερε: «Δεν συμφωνώ με την επιλογή της κυρίας Παναρίτη για την εκπροσώπηση μας στο ΔΝΤ. Ζητώ από την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό να την επανεξετάσουν». Ο  κ. Ζανιάς παρενέβη με δηλώσεις του που φιλοξενεί το site του Βήματος σύμφωνα με τις οποίες: “Το θεωρώ ντροπή η κυρία Παναρίτη να εκπροσωπήσει τη χώρας μας στο ΔΝΤ. Είναι απαράδεκτο. Είναι το πλέον ακατάλληλο και προβληματικό πρόσωπο που μπορεί να επιλεγεί για αυτή τη θέση. Από την αρχή εξέφρασα την αντίθεσή μου. Ο Βαρουφάκης μας την επέβαλε με το ζόρι». Στο ζήτημα όμως επανήλθε ο κ. Παπαδημούλης δίνοντας ευρύτερες διαστάσεις: “Θέματα που αφορούν σε επιλογές προσώπων, στις διαδικασίες με τις οποίες γίνονται αυτές οι επιλογές κ.λπ., όπου έχουν διατυπωθεί και κριτικές παρατηρήσεις, αυτά θα εξεταστούν συλλογικά μετά με τους κανόνες που προβλέπονται». Από την άλλη πλευρά ο κ. Στάθης Λεουτσάκος της Αριστερής Πλατφόρμας επίσης επανήλθε με δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ, χαρακτηρίζοντας άστοχη την επιλογή της κ. Παναρίτη και βάζοντας θέμα Βαρουφάκη λέγοντας ότι την ευθύνη την έχει και αυτός που κάνει την επιλογή.

Η υπόθεση Παναρίτη όμως ανοίγει ευρύτερα ζητήματα. Είναι χαρακτηριστική από αυτή την άποψη δήλωση του αντιπροέδρου της Βουλής κ. Αλέξη Μητρόπουλου ο οποίος αναφέρει: “η Παναρίτη μας Μάρανε. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ;”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου