Τρίτη, 2 Ιουνίου 2015

«Νάρκη» στις προσπάθειες για συμφωνία βάζει το ΔΝΤ

http://www.imerisia.gr
Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την εξεύρεση λύσης μεταξύ Αθήνας και δανειστών και σύμφωνα με πληροφορίες, στις Βρυξέλλες είναι έτοιμο το κείμενο που έχουν συντάξει οι Θεσμοί και αυτό θα παρουσιαστεί αύριο Τετάρτη στην ελληνική κυβέρνηση.
Την ίδια στιγμή, πηγές στις Βρυξέλλες χαρακτηρίζουν ασαφές και χωρίς συγκεκριμένη επεξεργασία, το κείμενο των 47 σελίδων που έστειλε η Αθήνα. Εν τω μεταξύ οι πληροφορίες από την πλευρά των δανειστών αναφέρουν ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνεχίζει να τηρεί σκληρή στάση ζητώντας συμφωνία take it or leave it. Μάλιστα, οι εντατικές διαβουλεύσεις για τη σύνταξη κοινού κειμένου των τριών Θεσμών είχε δυναμιτιστεί χθες από το ΔΝΤ.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, το Ταμείο ήταν αυτό που προέβαλε αντιρρήσεις καθώς χρειαζόταν συγκεκριμένες αναφορές για την μελλοντική χρηματοδότηση της χώρας από τους Ευρωπαίους εταίρους καθώς και για την βιωσιμότητα του χρέους. Το ΔΝΤ είναι το πιο ευαίσθητο από τους τρεις θεσμούς για τα θέματα αυτά.
Δημοσίευμα της Le Monde αναφέρει ότι Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ πρωταγωνιστούν στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων, μιας και -όπως φαίνεται- έχουν αναλάβει να γεφυρώσουν τις διαφορές με το αυστηρό ΔΝΤ, ώστε να υπάρξει συμφωνία.
“Ελλάδα: Η Μέρκελ και ο Ολάντ ασκούν πιέσεις για μια κατάληξη σε συμφωνία” γράφει το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “Le Monde”, ενώ στις οικονομικές σελίδες ο τίτλος είναι ακόμα πιο καταφατικός: “ Ολάντ και Μέρκελ, θέλουν μια συμφωνία” τονίζεται.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “ ένα σχέδιο συμφωνίας υπήρχε χθες στις διαπραγματεύσεις”, οι δυσκολίες όμως προέρχονται από το ΔΝΤ. Το θέμα των συντάξεων παραμένει σημείο έντασης ανάμεσα στην Ελλάδα και το ΔΝΤ που αξιώνει νέες μειώσεις. Επίσης, το επίπεδο του ελλείμματος για το 2015, δημιουργεί και αυτό πρόβλημα, καθ' ότι οι πιστωτές απαιτούν 2 δις ευρώ επιπλέον οικονομίες, υπογραμμίζει η γαλλική εφημερίδα.
Αναφερόμενος στη χθεσινοβραδινή πενταμερή συνάντηση στο Βερολίνο, που διήρκησε δυόμιση ώρες, ο ανταποκριτής της "Le Monde" τονίσει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες και το ΔΝΤ θέλησαν να δώσουν "μια αποφασιστική πολιτική ώθηση". Όπως αποκαλύπτει, ο Ολάντ αποχώρησε πρώτος τα μεσάνυχτα ενώ η Κ. Λαγκάρντ έμεινε έως σχεδόν την μια το πρωί στο γραφείο της.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Φ. Ολάντ και η Α. Μέρκελ "θέλουν να βγουν γρήγορα από το αδιέξοδο στο οποίο ευρίσκεται η ευρωζώνη (....) και σήμερα προβλέπεται μια νέα συνάντηση για το Brussels group, το οποίο θα επιχειρήσει να οριστικοποιήσει ένα "σχέδιο" συμφωνίας. Αν τα καταφέρουν, θα μπορούσε να σταλεί στην Αθήνα για έγκριση".
Το Παρίσι ελπίζει για μια συμφωνία γύρω στις 5 Ιουνίου, αλλά και το Βερολίνο δεν θα ήθελε το ελληνικό θέμα να κυριαρχήσει στη Σύνοδο κορυφής του G7 που θα γίνει στη Γερμανία ( Elmau) από τις 7 Ιουνίου, τονίζεται.
Ο χαρακτήρας του "επείγοντος" για συμφωνία αφορά και την Ελλάδα, η οποία, σύμφωνα με τον συντάκτη, "διστάζει να στείλει την πρώτη επιταγή των 300 εκ στο ΔΝΤ, χωρίς τη σιγουριά μιας συμφωνίας (...) καθ' ότι υπάρχουν και οι άλλες δόσεις που ακολουθούν, ενώ επιπλέον είναι απαραίτητη η συμφωνία του Eurogroup και στη συνέχεια η επικύρωση από μερικά εθνικά κοινοβούλια, ανάμεσα στα οποία και το γερμανικό".
Παρ' όλα αυτά το ΔΝΤ "βρίσκεται σε μια λεπτή θέση" εκτιμά η "Le Monde", γιατί δεν θέλει να δώσει την εντύπωση ότι κάνει μια εξαίρεση για την Ελλάδα. Πολλές αναδυόμενες χώρες θεωρούν ότι το ΔΝΤ έχει ήδη κάνει πολλές διευκολύνσεις στην Αθήνα, επισημαίνει.
"Ωστόσο, ούτε το Παρίσι, ούτε οι Βρυξέλλες, αλλά ούτε και το Βερολίνο προτίθενται να υπογράψουν μια συμφωνία με την Αθήνα χωρίς το ΔΝΤ, που ήταν το πρώτο που ανταποκρίθηκε και έτρεξε να βοηθήσει την Ελλάδα το 2010. Τον Μάϊο του 2010, ο τότε Γάλλος πρόεδρος Νικόλα Σαρκοζί και οι Γερμανός υπουργός οικονομικών Β. Σόιμπλε, είχαν θελήσει να βοηθήσουν την Αθήνα χωρίς το ΔΝΤ".
"Ηταν η Καγκελάριος που επέβαλε το ΔΝΤ και είχε δίκιο" φέρεται να αναγνωρίζει σήμερα ο Β. Σόιμπλε" καταλήγει το δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου