Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2015

«Ολα για όλα» στις Βρυξέλλες στο κρίσιμο ραντεβού Τσίπρα-Γιούνκερ

Σήμερα αποστέλλουν στην Αθήνα την πρότασή τους οι «Θεσμοί»
Γιάννης Μακρυγιάννης, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, 03/06/2015
«Ολα για όλα» στις Βρυξέλλες στο κρίσιμο ραντεβού Τσίπρα-Γιούνκερ

Το Bloomberg μετέδωσε ότι ο έλληνας πρωθυπουργός θα δει και τον Ντάισελμπλουμ, αλλά το Μαξίμου διαψεύδει την πληροφορία - Στις «αποσκευές» Τσίπρα η ελληνική πρόταση 47 σελίδων - Συνεδριάζει και το Euroworking Group - Αναμένονται επικοινωνίες του πρωθυπουργού με Μέρκελ και Ολάντ

Η ώρα της κρίσης είναι πλέον πασιφανές ότι έφτασε: Μετά την ελληνική πλευρά που κατέθεσε την δική της πρόταση για τη νέα συμφωνία με τους δανειστές, οι εταίροι στέλνουν σήμερα στην Αθήνα την αντιπρότασή τους και έτσι η συζήτηση γίνεται πια επί ενός πολύ συγκεκριμένου πλαισίου και προφανώς με ορίζοντα κάποιων λίγων ημερών.

Παράλληλα η πολιτική διαβούλευση κορυφώνεται, καθώς οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τους ηγέτες και τους κορυφαίους εκπροσώπους των θεσμών: Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει το μεσημέρι με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος εσπευσμένα στις Βρυξέλλες για να συζητήσει το βράδυ με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το τελικό σχέδιο. Οι δύο άνδρες συνομίλησαν χθες βράδυ τηλεφωνικά και ο κ. Γιούνκερ πήρε την πρωτοβουλία να απευθύνει τη σχετική πρόσκληση. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει ενημέρωση τηλεφωνικά για την πρόταση των Θεσμών από τον γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Οπως μετέδωσε το Bloomberg, ο κ. Τσίπρας απόψε θα έχει συνάντηση και με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι προσέρχεται σε αυτό τον κύκλο των συζητήσεων με τη δική του πρόταση – αυτή των 47 σελίδων που απέστειλε στους Θεσμούς τη Δευτέρα –, την οποία θεωρεί ως την πλέον ενδεδειγμένη «μέση λύση» μετά από τέσσερις μήνες διαπραγματεύσεων. «Πάμε με τη δική μας πρόταση στις συζητήσεις, που είναι ένα ενδιάμεσο κείμενο. Δεν απαιτούμε την εφαρμογή του προγράμματός μας εξ ολοκλήρου» σημείωναν με νόημα κυβερνητικές πηγές, ξεκαθαρίζοντας ότι η διαβούλευση δεν θα γίνει με βάση αποκλειστικά την πρόταση των Θεσμών.

Την προσπάθεια σκληρών ευρωπαϊκών κύκλων να υποβαθμίσουν και να ακυρώσουν την ελληνική πρόταση επιχείρησε να αντικρούσει το Μέγαρο Μαξίμου με έντονο τρόπο το βράδυ της Τρίτης. «Όποιος δεν θέλει λύση, ας σιωπήσει...», ήταν η χαρακτηριστική απάντηση που έδωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς στη δήλωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος εμφάνισε το κείμενο της Αθήνας ως ανεπαρκές.

Η πρόταση των δανειστών θα αποσταλεί στην Αθήνα με την ένδειξη «απόρρητη» - όχι δηλαδή για δημοσίευση - και θα είναι προς διαβούλευση, άρα δεν θα έχει χαρακτήρα τελεσίγραφου, έστω κι αν ορισμένοι μπορεί να την εκλάβουν έτσι.

Η κυβέρνηση προσδοκά ότι θα είναι μία πρόταση «πολύ καλύτερη από τη συμφωνία που προσέφεραν στον Σαμαρά οι δανειστές προ μηνών, αλλά μακριά φυσικά και από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι θα είναι ένα εύκολο κείμενο» διευκρίνιζε κυβερνητική πηγή το βράδυ της Τρίτης και παραδεχόταν εμμέσως ότι θα περιλαμβάνονται και επώδυνα μέτρα, καθώς «υπάρχουν ελλείμματα, λείπουν λεφτά». Ωστόσο εκφραζόταν η αισιοδοξία ότι θα προσφερθεί μία βιώσιμη λύση και ότι πέρα από τη συμφωνία επί της δημοσιονομικής πολιτικής θα περιέχεται και μία σαφής δέσμευση προς άμεση υλοποίηση για την αναδιάρθρωση του χρέους. Κυβερνητικό στέλεχος που γνωρίζει το περιεχόμενο και την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων εκτιμούσε ότι οι συζητήσεις για το χρέος θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την έγκριση της αρχικής συμφωνίας, θα ολοκληρωθούν το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο – ίσως και πολύ νωρίτερα – και θα οδηγήσουν σε σημαντική ελάφρυνση.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά αναμένει ότι η νέα συμφωνία θα είναι μία και ενιαία, θα προβλέπει βήματα υλοποίησης και θα ενσωματώνει τα πάντα, από την πέμπτη αξιολόγηση του δεύτερου προγράμματος μέχρι και τις προβλέψεις για τη νέα πορεία. Πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι το νέο κείμενο θα λέγεται «Πολιτική Συμφωνία επί της Αρχής». Η δε αγωνία της ελληνικής κυβέρνησης είναι πόσες από τις θέσεις του ΔΝΤ θα έχουν περάσει στην προτεινόμενη από τους Θεσμούς συμφωνία, καθώς το Ταμείο πιέζει για όλο και πιο σκληρές πολιτικές και επώδυνα μέτρα, ιδίως σε ασφαλιστικό, εργασιακό και δημοσιονομικά.

Την αισιοδοξία των κυβερνητικών στελεχών ότι η πρόταση που θα φτάσει σήμερα θα είναι διαχειρίσιμη πολιτικά, διέψευδαν πάντως άλλες πηγές που δεν κινούνται στο χώρο της κυβέρνησης, αλλά έχουν επικοινωνία με τους δανειστές. Σύμφωνα με αυτές τις πηγές «πρόταση αυτή δεν χωνεύεται, είναι χειρότερη από το e-mail Χαρδούβελη» και ότι «δεν έχει καμία σχέση με αυτό που έστειλε ως πρόταση η ελληνική κυβέρνηση».

Πάντως από την κυβέρνηση αποφεύγουν να ξεκαθαρίσουν τι μπορεί να συμβεί εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία ούτε με αυτές τις γραπτές προτάσεις. Ξορκίζουν την διατήρηση της εκκρεμότητας για καιρό ακόμα, αφού έχει παραλυτικές συνέπειες στην οικονομία, ενώ δεν θέλουν να μιλούν για εκλογές. Πολιτικοί παρατηρητές κάνουν λόγο για «πολιτικές εξελίξεις», αλλά είναι μάλλον σαφές ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει κατά νου, ούτε «κυβερνήσεις ειδικού σκοπού», ούτε φυσικά αναδιάταξη του κυβερνητικού συνασπισμού, πολύ δε περισσότερο εάν αυτό σημαίνει διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ για χάρη άλλων πολιτικών δυνάμεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου