Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

ΜΙΑ ΨΕΥΔΗΣ ΕΝΤΥΠΩΣΗ!!!!

Για πολλά χρόνια είχαμε μια ψευδή εντύπωση για τους ανθρώπους του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ, που κατά καιρούς λεγόταν ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, ΚΚΕ-ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ, ΕΑΡ και όποια άλλη ονομασία σκαρφίζονταν κατά καιρούς οι "αναθεωρητικοί" για να επιβιώσουν.
Αυτή η ψευδής εντύπωση σχετιζόταν με το χώρο των γραμμάτων και της τέχνης και πολλοί θεωρούσαμε ότι εκεί είναι μαζεμένη η αφρόκρεμα της κουλτούρας γενικώς.
Είναι αλήθεια ότι κατάφερναν πάντα ο φακός να εστιάζει σ' αυτούς που διακινούνταν συνεχώς στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Αργήσαμε να καταλάβουμε ότι ήταν μια ψευδαίσθηση κι αυτό αποδείχτηκε στην εποχή μας. Οι άνθρωποι του πολιτισμού που βρίσκονταν σ' αυτό χώρο το μόνο που πάλευαν απεγνωσμένα ήταν να εισπράξουν παχυλές επιχορηγήσεις από το κράτος και τα κατάφερναν. Αυτοί συγκροτούσαν τις διάφορες επιτροπές στο υπουργείο Πολιτισμού για τα θέματα του βιβλίου, του κινηματογράφου, του θεάτρου κ.λπ. Και φυσικά οι εκάστοτε υπουργοί που επιδίωκαν να μη στιγματιστούν ότι ασκούν κομματική πολιτική, άφηναν το πεδίο ελεύθερο και οι εσωτερικάκηδες αλώνιζαν. Δεν μιλάω στον αέρα. Γνωρίζω πολύ καλά τα πράγματα, ως δημοσιογράφος που ασχολήθηκε ειδικότερα με τα θέματα του πολιτισμού, και επιπλέον ως σύμβουλος στο υπουργείο με την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, καθώς επίσης και με τους Θάνο Μικρούτσικο και Σταύρο Μπένο.


Πέρα όμως από αυτά, είχαμε την ευκαιρία τον τελευταίο καιρό να διαπιστώσουμε όλο και περισσότεροι την ποιότητα των ανθρώπων του [πλέον] ΣΥΡΙΖΑ και να καταλάβουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι [με εξαιρέσεις πάντα] δεν έχουν τα στοιχεία εκείνα που συνθέτουν το ελληνικό παρόν και ιδιαίτερα στον τομέα που γίνεται η αμεσότερη έκφραση της εθνικής ψυχολογίας και του εθνικού πολιτισμού. Εννοώ φυσικά τον τομέα του πνεύματος και γενικότερα της καλλιτεχνικής δημιουργίας, αφού από τους πνευματικούς ανθρώπους εξαρτάται η διαμόρφωση του εθνικού χαρακτήρα, τουλάχιστον στη στάθμη εκείνη που λογαριάζεται και γίνεται δείκτης, όταν πρόκειται να καθοριστεί το στίγμα ενός λαού στην πνευματική γεωγραφία του κόσμου.

Ζούμε σήμερα τον παραλογισμό μιας διακυβέρνησης από μιας ομάδα ανθρώπων που υποτίθεται ότι στην πλειονότητά τους ήσαν οι διανοούμενοι και τελικά βρεθήκαμε στις δαγκάνες ενός εσμού που έχει σπείρει κλίμα διχαστικό στην ελληνική κοινωνία. Ένα απλό παράδειγμα: Ποιος πίστευε ότι ο διανοούμενος Μπαλτάς που ανέλαβε το υπουργείο Παιδείας θα θεσμοθετούσε την επιστροφή στο παρελθόν;;;;

Οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ είναι χωμένοι για τα καλά στη δογματίλα, στην κατ' εξακολούθηση δημιουργία εμφυλιοπολεμικού κλίματος, και στη διάβρωση παραδεδεγμένων εθνικών και ηθικών αξιών. Όταν βλέπει κανείς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς του να κυκλοφορούν με μια ενδυμασία περιπάτου παντού, δίνουν την αίσθηση ότι είναι έξω από το πολιτικό και διπλωματικό παιχνίδι.

Μπορεί ως έθνος να έχουμε την παράδοση της ανορθογραφίας, αλλά τούτοι εδώ που τώρα κυβερνούν έχουν έναν "αντικομφορμισμό" περίεργο και άρρωστο. Ο αντικομφορμισμός τους δεν έχει πέραση στα ευρωπαϊκά σαλόνια και δεν είναι τίποτε άλλο από μια τυφλή άρνηση που μας έχει δημιουργήσει μύρια όσα προβλήματα. Μπορεί να είναι μια ανταρσία, αλλά που θα μπορούσε να παίζεται σε μια σχολική γιορτή. Το ήθος τους έχει περιοριστεί σε υβρεολόγιο κι επιπλέον είναι ήθος πετροπολέμου. Πιάνουν ένα τηλεπαράθυρο κι από εκεί πετροβολάνε.

Όταν ο πρωθυπουργός βρίσκεται ανάμεσα στους βουλευτές του, βρίζει ως εγκληματίες και εκβιαστές τους δανειστές κι όταν συναντιέται μαζί τους γίνεται άλλος άνθρωπος και ξεσπάει σε εναγκαλισμούς και πλατιά γέλια. Σα να μην υπάρχει ανδρισμός, παρά μονάχα διάθεση αλητοπαίδων...

Η ψευδής εντύπωση λοιπόν ήταν ότι θεωρούσαμε πως στον χώρο της λεγόμενης ανανεωτικής αριστεράς θα υπάρχει πολιτισμός, αλλά είδαμε ότι ήταν... άνθρακες ο θησαυρός!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου