Δευτέρα, 8 Ιουνίου 2015

Συμφώνησαν στο πρόβλημα, διαφώνησαν στην λύση Βαρουφάκης και Σόιμπλε

ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 08/06/2015


Συμφώνησαν στο πρόβλημα, διαφώνησαν στην λύση του οι υπουργοί Οικονομικών της Ελλάδας και της Γερμανίας, κατά την διάρκεα της συνάντησης τους στο Βερολίνο. Οι κκ. Βαρουφάκης και Σόιμπλε συνομίλησαν για περίπου μιάμιση ώρα και σύμφωνα με πληροφορίες απο το υπουργείο Οικονομικών, εξετάστηκε σε βάθος η δομή του προβλήματος και υπήρξε κοινός τόπος ως προς τον προσδιορισμό του αλλά απο το υπουργείο ξεκαθαρίζουν ότι υπήρξε διαφορετική προσέγγιση ως προς τον τρόπο επίλυσης του πρόβληματος. Επί της ουσίας, απο το υπουργείο σημειώνουν ότι ο κ. Βαρουφάκης κατέστησε σαφές πώς τα μνημόνια δεν είναι ο τρόπος επίλυσης του προβλήματος.Στις δηλώσεις του αμέσως μετά την συνάντηση, ο κ. Βαρουφάκης μίλησε για "μακρά, παραγωγική συνάντηση σε εξαιρετικά φιλική ατμόσφαιρα, η οποία θα βοηθήσει στην ενίσχυση της διαδικασίας" και κάλεσε τους εκλεγμένους πολιτικούς να αναλάβουν την ευθύνη τους για το μέλλον της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Ο δρ. Σοιμπλε και εγώ είχαμε μία μακρά, παραγωγική συζήτηση. Αυτές είναι δύσκολες στιγμές για την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικά για την Ευρωζώνη και είναι καθήκον των εκλεγμένων πολιτικών να αναλάβουν την ευθύνη σε υψηλό επίπεδο και να προσπαθήσουν να φθάσουν σε μία συμφωνία, η οποία είναι απολύτως απαραίτητη για τη συνοχή της Ευρωζώνης, για την ΕΕ» δήλωσε ο κ. Βαρουφακης και μίλησε για «ιστορικό καθήκον».
Ο Ελληνας υπουργός σημείωσε ότι η συζήτηση πραγματοποιήθηκε με εξαιρετικά φιλικό τρόπο και πρόσθεσε:
«Έχουμε κοινή αντίληψη για το πρόβλημα και ο σκοπός ήταν η προσπάθεια να επιτύχουμε μία από κοινού σχεδιασμένη και συμφωνηθείσα λύση στο αδιέξοδο, στο οποίο δυστυχώς βρισκόμαστε τα τελευταία χρόνια. Πιστεύω ότι η σημερινή συζήτηση θα βοηθήσει ιδιαίτερα στην ενίσχυση της διαδικασίας των τελευταίων ημερών, εβδομάδων μέχρι να καταλήξουμε σε μία τελική συμφωνία».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν υπήρξαν κάποιες συγκεκριμένες παραχωρήσεις, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «Δεν διαπραγματευόμασταν. Θέταμε κοινό τόπο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου