Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Βουλευτής σε Βαρουφάκη εν όψει συμφωνίας: Λέγαμε π@π@ριές προεκλογικά;

  • Ενημέρωσε όσους μετέχουν στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων
  • Xρήστος Μπόκας, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, 02/06/2015
Λίγο πριν κλείσει η πόρτα...
Λίγο πριν κλείσει η πόρτα...

Ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι δεν πρέπει να γίνει άλλη πληρωμή δόσης προς τους δανειστές

Με ένα πολυσέλιδο ντοσιέ στο οποίο περιλαμβάνονται τα βασικά σημεία της πρότασης που κατατέθηκε χθες το βράδυ από την ελληνική κυβέρνηση προς τους δανειστές προσήλθε ο υπουργός Οικονομικών στη Βουλή για να ενημερώσει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.
Ο κ. Βαρουφάκης παρουσιάζει στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τα βασικά σημεία της πρότασης και όσα μπορούν να δημοσιοποιηθούν -όπως ο ίδιος φέρεται να τους είπε- σημειώνοντας: «Δεν γίνεται να γνωρίζετε όλα τα σημεία της συμφωνίας».

Η ελληνική πρόταση, σύμφωνα με όσα μεταφέρει ο υπουργός Οικονομικών στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, προβλέπει τρεις διαφορετικούς συντελεστές ΦΠΑ. Στην εστίαση, η ελληνική κυβέρνηση προτείνει την μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 11%.

Για τα νησιά, μετά την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, η ελληνική κυβέρνηση εισηγείται ειδική πρόβλεψη για επιστροφή φόρου στους κατοίκους.

Ο φόρος πολυτελείας για αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού και σκάφη αναψυχής αναμένεται να αυξηθεί στο 13%, από ποσοστό 10% σήμερα.

Ο κ. Βαρουφάκης ενημέρωσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και για την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης και το πώς προτείνει η ελληνική πλευρά να διαμορφωθεί μετά την κατάργηση της προβλεπόμενης μείωσης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιοι εκ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασαν τη δυσφορία τους και ζήτησαν ξεχωριστή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για να ενημερωθούν αναλυτικά.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, βουλευτής που πήρε το λόγο, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Με αυτά που ακούμε, διαπιστώνουμε πως υπάρχει συνολική οπισθοχώρηση. Αναιρείται η πορεία μιας ζωής. Δηλαδή, τι; Λέγαμε π@π@ριές προεκλογικά;».

Τα λόγια αυτά του βουλευτή φέρονται να απηχούν και το γενικότερο κλίμα που επικρατεί μεταξύ της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για την επικείμενη συμφωνία με τους δανειστές.

 Αναφερόμενος στις εξελισσόμενες συζητήσεις με τους πιστωτές, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι η κυβέρνηση ζητά μια ενιαία συμφωνία, και υποστήριξε ότι «σ' αυτό συμφωνεί και η Άνγκελα Μέρκελ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει θέσει θέμα διαγραφής χρέους, αλλά έχει θέσει το θέμα της αποπληρωμής των ομολόγων της ΕΚΤ ύψους 27 δισ. (στα οποία η κυβέρνηση θέλει να εφαρμοστεί το λεγόμενο roll over και να μεταφερθούν στον ESM, ώστε η αποπληρωμή τους να μετακυλιθεί στο μέλλον).

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Βαρουφάκης εξέφρασε την προσωπική του άποψη ότι δεν πρέπει να πληρωθεί άλλη δόση συνολικά προς τους δανειστές -συμπεριλαμβανομένης, φυσικά, αυτής της 5ης Ιουνίου προς το ΔΝΤ.

Ωστόσο, τα λόγια του αυυτά ερμηνεύθηκαν από τους βουλευτές ως μια προσπάθεια να κάνει «αριστερή στροφή», μετά τις επικρίσεις. Και αυτό, γιατί νωρίτερα είχε αναπτύξει τις θέσεις του υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, επισημαίνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τον ΟΛΠ, για τον οποίο υποστήριξε ότι δεν είναι κερδοφόρος.

Μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί έντονος προβληματισμός, ενώ συζητώντας μεταξύ τους σε πηγαδάκια, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου