Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Μοσκοβισί: Να δεσμευθεί σοβαρά η Αθήνα πριν την καταστροφή

  • Θύελλα οι πιέσεις και οι εκβιασμοί μετά το Eurogroup
Μοσκοβισί: Να δεσμευθεί σοβαρά η Αθήνα πριν την καταστροφή

Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα κινείται προς την κατεύθυνση του Grexit - Μοσκοβισί: Περιμέναμε αντιπροτάσεις αλλά δεν ήρθαν σήμερα - Λαγκάρντ: Χρειάζεται πολιτική λύση - Ντομπρόβσκις: Η Ελλάδα να δεσμευτεί σοβαρά στις διαπραγματεύσεις 

Χωρίς συμφωνία για την Ελλάδα ολοκληρώθηκε την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο η νέα συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρώζώνης, με το Eurogroup να προειδοποιεί πλέον την Ελλάδα ότι το «παιχνίδι» φτάνει στο τέλος του και να καλεί την Αθήνα να προχωρήσει άμεσα σε σοβαρές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να αποφευχθεί η καταστροφή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση για την Ελλάδα στο Eurogroup κράτησε μόνο μία ώρα και τα 30 περίπου λεπτά μίλησε μόνο ο Γιάννης Βαρουφάκης. Ωστόσο, οι προτάσεις του δεν έγιναν αποδεκτές από το Eurogroup, ενώ ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δέχθηκε έντονη κριτική από τους συναδέλφους του.

Πρώτος ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βλάντις Ντομπρόβσκις, ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι το νέο Eurogroup δεν κατάφερε να επιλύσει τις όποιες διαφορές κρατούν ακόμη μακριά από μια συμφωνία την Ελλάδα και τους πιστωτές της.

Ο κ. Ντομπρόβσκις υπογράμμισε πως δεν υπήρξε συμφωνία και ότι δόθηκε ισχυρό σήμα στην ελληνική πλευρά να εμπλακεί σοβαρά στις διαπραγματεύσεις, σημειώνοντας παράλληλα πως το Eurogroup είναι σε ετοιμότητα να συγκληθεί ανά πάσα στιγμή.
  • Ντάισελμπλουμ: Ο χρόνος τελειώνει
Νέο, αυστηρό μήνυμα έστειλε στην Ελλάδα και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, τόνισε πως δεν είναι ακόμη ορατή μια συμφωνία με την Ελλάδα.
  • Σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ, οι συνομιλίες της περασμένης εβδομάδας ή εβδομάδων δεν τελεσφόρησαν και όπως τόνισε, ο χρόνος τελειώνει για την Αθήνα τελειώνει.
Όπως εξήγησε, η πρόοδος είναι πολύ μικρή και οι συζητήσεις δεν προχώρησαν.

«To Eurogroup έστειλε ένα καθαρό μήνυμα στην Ελλάδα, να καταθέσει σοβαρή πρόταση», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας παράλληλα ότι υπάρχει δυνατότητα να υπάρξει συμφωνία και σημειώνοντας πως η μπάλα είναι πλέον στο γήπεδο της Ελλάδας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, υπάρχει περιθώριο για συμφωνία αλλά, όπως τόνισε, πλέον την μπάλα την έχει η Ελλάδα, σημειώνοντας πως χρειάζεται μια λύση αξιόπιστη για την Ευρωζώνη στο σύνολό της.
  • «Αν οι Ελληνες σηκώνουν λεφτά από τις τράπεζες, σημαίνει ότι ανησυχούν για το μέλλον»
Μεταξύ άλλων, ο κ.  Ντάισελμπλουμ είπε ότι ο ελληνικός λαός δικαιούται μια δίκαιη συμφωνία, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα πρέπει κάποια στιγμή να γίνει ανεξάρτητη οικονομικά.

Όμως, όπως είπε, είναι αδύνατο να επιτευχθεί μια τέτοια συμφωνία αν η χώρα δεν είναι έτοιμη να λάβει σκληρά μέτρα. Αν ωστόσο, δεν σταθεί εφικτό να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, έχουμε ετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο, πρόσθεσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, ενώ σημείωσε ότι εάν αυτήν τη στιγμή οι Ελληνες σηκώνουν τα χρήματά τους από την τράπεζα, αυτό σημαίνει πως ανησυχούν για το τι τους επιφυλάσσει το μέλλον.
  • «Η Ελλάδα κινείται προς την κατεύθυνση του Grexit»
Λίγη ώρα μετά τη συνέντευξη Τύπου και σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο κ. Ντάισελμπλουμ προειδοποίησε πως η Ελλάδα κινείται πλέον προς την κατεύθυνση της εξόδου από το ευρώ.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απαντώντας σε σχετική ερώτησε ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο τρόπος με τον οποίο κινούνται οι διαπραγματεύσεις,«οδηγεί προς την κατεύθυνση της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ». Σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ, εάν οι Έλληνες είχαν έρθει με νέες και σοβαρές προτάσεις, τότε θα υπήρχε συμφωνία, ωστόσο, όπως τόνισε «είμαστε μακριά από αυτήν».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Eurogroup είχε αναφέρει πως αν δεν είναι εφικτό να παραμείνει τελικά η Ελλάδα στο ευρώ, τότε η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις όποιες απώλειες.
  • Μοσκοβισί: Περιμέναμε αντιπροτάσεις αλλά δεν ήρθαν σήμερα
Περιμέναμε αντιπροτάσεις αλλά δεν ήρθαν σήμερα, τόνισε από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβίσι, σημειώνοντας πως ο χρόνος που υπάρχει πια  για να αποφευχθούν τα χειρότερα είναι ελάχιστος.

«Περιμέναμε αξιόπιστες αντιιπροτάσεις από την ελληνική πλευρά που δεν ήρθαν ακόμα» είπε χαρακτηριστικά, ενώ απηύθυνε έκκληση στην ελληνική πλευρά να επανέλθει «σοβαρά» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Kατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος είπε ότι η κατάσταση για την Ελλάδα είναι δύσκολη και ανησυχητική, ενώ κάλεσε την Αθήνα να προχωρήσει σε εύλογους συμβιβασμούς.

«Μας μένει λίγος χρόνος, τις επόμενες ημέρες πρέπει να ληφθούν αποφάσεις», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως φτάνουμε πλέον στο τέλος του παιχνιδιού.

Την ίδια ώρα, κάλεσε την Ελλάδα να προσέλθει πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να κάνει εύλογους συμβιβασμούς, επαναλαμβάνοντας πως μένουν λίγες ημέρες και για να ληφθούν αποφάσεις και τονίζοντας ότι αναμένουν συγκεκριμένες προτάσεις από την Ελλάδα.

Όπως εξήγησε, είναι προς το συμφέρον όλων να διατηρήσουμε την ακεραιότητα της Ευρωζώνης, ενώ αναγνώρισε ότι έχουμε κάνει πρόοδο τις τελευταίες εβδομάδες.
  • Λαγκάρντ: Η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει το ΔΝΤ τέλος του μήνα
Εν τω μεταξύ, σε μια ιδιαίτερα σκληρή δήλωση προχώρησε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το νέο Eurogroup.

Αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ελληνικού ζητήματος, η κυρία Λαγκάρντ είπε χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να συνεχίσουμε τις συζητήσεις με ενήλικες στο δωμάτιο», αφήνοντας υπονοούμενα για τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.

Μεταξύ άλλων, η διευθύντρια του ΔΝΤ είπε πως χρειάζεται πολιτική λύση για την Ελλάδα, υπενθυμίζοντας ακόμη πως η Αθήνα πρέπει να πληρώσει το ΔΝΤ τέλος του μήνα.

Την ίδια ώρα, η κυρία Λαγκάρντ είπε πως πρέπει να έρθουν από την ελληνική πλευρά ρεαλιστικές και αξιόπιστες προτάσεις, ενώ σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει βιωσιμότητα του χρέους, υλοποίηση των μέτρων, χρηματοδότηση και διαιτησία από τους θεσμούς.

«Είμαστε σε κατάσταση αναμονής», ανέφερε και υπογράμμισε πως οι θεσμοί συνέταξαν μια σειρά λογικές προτάσεις.
  • Το tweet του Βλάντις Ντομπρόβσκις
     

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι λίγη ώρα πριν ολοκληρωθεί το Eurogroup, υπήρξαν πληροφορίες ότι τόσο οι Θεσμοί, όσο και η ελληνική πλευρά είχαν καταθέσει νέες προτάσεις, προκειμένου να βρεθεί άμεσα λύση στο ελληνικό ζήτημα.

Ωστόσο, κύκλοι της ΕΚΤ διέψευσαν τόσο το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit για νέα πρόταση των Θεσμών προς την Ελλάδα, όσο και τις πληροφορίες περί πεντασέλιδης πρότασης του Γιάνη Βαρουφάκη στο Eurogroup.

Πιο αναλυτικά, πληροφορίες ξένων δημοσιογράφων ανέφεραν ότι ο κ. Βαρουφάκης παρουσίασε σειρά νέων προτάσεων στους ομολόγους του, ενώ λίγη ώρα πριν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι δίνεται από τους πιστωτές μία τελευταία προσφορά προς την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου