Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Αισιοδοξία ΗΠΑ: «Τώρα είναι η ώρα για συμφωνία»

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΩΚΟΥ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 22/06/2015
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ο Λευκός Οίκος είναι αισιόδοξος ότι «η Ελλάδα και οι εταίροι της θα αδράξουν την ευκαιρία, τώρα που είναι τόσο κοντά στην τελική προθεσμία, να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις και να προχωρήσουν μπροστά, κάτι που είναι προς το συλλογικό συμφέρον όλων των συνομιλητών». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ, οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι «τώρα είναι η ώρα για μία συμφωνία, καθώς είναι προς το συμφέρον όλων να υπάρξει μία συμφωνία που θα επιστρέψει την Ελλάδα στη σταθερότητα και την ανάπτυξη, ενώ η χώρα θα συνεχίζει να κάνει πρόοδο στην εφαρμογή σημαντικών μεταρρυθμίσεων ώστε να θέσει τα δημόσια οικονομικά της σε βιώσιμη τροχιά».


Οσο για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να στραφεί στη Ρωσία για βοήθεια, ο κ. Ερνεστ δεν φάνηκε να το θεωρεί πιθανό, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά: «οι δύο χώρες δεν είναι στην καλύτερη οικονομική κατάσταση αυτή τη στιγμή, και αυτό μετριάζει την ανησυχία» (σ.σ. ότι η Ελλάδα θα ζητήσει βοήθεια από τη Ρωσία, ή ότι η Ρωσία μπορεί να ανταποκριθεί σε ένα ελληνικό αίτημα).
Νωρίτερα, τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα επιβεβαίωσε το αμερικανικό Treasury - αποκαλύπτοντας ότι χθες ο κ. Λιου είχε επίσης συνομιλία και με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Στο τηλεφώνημά του με τον κ. Τσίπρα, ο κ. Λιου αναγνώρισε τις τελευταίες ελληνικές προτάσεις, επέμεινε στην ανάγκη να είναι αξιόπιστες, ώστε να αποτελέσουν βάση για συμφωνία το συντομότερον και τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να είναι έτοιμοι να κάνουν το μερίδιο που τους αντιστοιχεί.

Ο κ. Λιου επιβεβαίωσε ότι το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να εμπλέκεται με όλες τις πλευρές αναφορικά με την «ευαίσθητη», όπως την χαρακτήρισε, κατάσταση στην Ελλάδα. Αναγνωρίζοντας τις τελευταίες μεταρρυθμιστικές προτάσεις της Ελλάδας, τόνισε ότι «είναι επείγον για την Ελλάδα να κάνει μία σοβαρή κίνηση για να φτάσει σε ένα ρεαλιστικό συμβιβασμό με τους πιστωτές της», και ότι ενδεχόμενη αποτυχία «θα προκαλούσε άμεσες δυσχέρειες για την Ελλάδα και αβεβαιότητες για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία». Ο κ. Λιου υπογράμμισε την ανάγκη  η Ελλάδα να παρουσιάσει αξιόπιστες προτάσεις «που αποτελούν τη βάση για την επίτευξη μίας συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν», και ότι «οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να είναι έτοιμοι να κάνουν το μερίδιο που τους αντιστοιχεί σε απάντηση».

Χθες το απόγευμα ώρα Ουάσιγκτον, ο κ. Λιου συνομίλησε επίσης με τον πρόεδρο του Eurogroup και υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάιζελμπλουμ. Στη μεταξύ τους επικοινωνία, σύμφωνα πάντα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις στο ζήτημα της Ελλάδας. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ τόνισε την άμεση ανάγκη για την Ελλάδα να συμφωνήσει σε ένα ολοκληρωμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα, ο κ. Λιου προέτρεψε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, το πρόεδρο του Eurogroup να συνεχίσει όλες τις προσπάθειες με τους Ευρωπαίους εταίρους ώστε να στηρίξουν την Ελλάδα ώστε να βρει μία δίοδο για την ανάκτηση της ανάπτυξης και τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών της εντός της Ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου