Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2015

Έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ για την χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών

Συνέρχεται εκτάκτως το μεσημέρι της Παρασκευής το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για να συζητήσει πιθανή αύξηση της χρηματοδότησης του ELA για τις ελληνικές τράπεζες. Η έκτακτη συνεδρίαση, που οργανώθηκε τηλεφωνικά, προγραμματίστηκε ενώ συνεχίζονται οι εκροές κεφαλαίων απο τις ελληνικές Τράπεζες.  Η ΕΚΤ αύξησε την Τετάρτη κατά 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ το πλαφόν τη χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, στα 84,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

Την Πέμπτη οι εκροές καταθέσεων, εξαιτίας της διάχυτης ανησυχίας που προκαλούν το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις και οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για ρήξη, ακόμα και για έξοδο από το ευρώ, ανήλθαν στο 1,2 δισ. ευρώ, ενώ από τις αρχές της εβδομάδας ξεπέρασαν τα 3 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες.
Ετσι, μόλις 24 ώρες μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την περασμένη Τετάρτη, όπου αποφασίστηκε η αύξηση του ορίου του ELA για τις ελληνικές τράπεζες κατά 1,1 δισ. ευρώ (στα 84,1 δισ.) η ΤτΕ, κατόπιν σχετικού κατεπείγοντος αιτήματος από τις τράπεζες, θα ζητήσει από την ΕΚΤ πρόσθετη ρευστότητα, ώστε να μπορέσουν οι τράπεζες να ανταποκριθούν στις ανάγκες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου