Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Αρχισαν τα όργανα στον ΣΥΡΙΖΑ: Απειλούν να καταψηφίσουν τη συμφωνία

ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
Αρχισαν τα όργανα στον ΣΥΡΙΖΑ: Απειλούν να καταψηφίσουν τη συμφωνία

Την έντονη αντίδραση ορισμένων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η δημοσιοποίηση των μέτρων που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση, με κάποιους από αυτούς να προειδοποιούν ότι δεν θα ψηφίσουν τη διαφαινόμενη συμφωνία όταν έρθει στην Βουλή.
Ωστόσο, άλλοι εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι η συμφωνία θα περάσει από τη Βουλή, χαρακτηρίζοντας τα μέτρα «αναγκαίο κακό». «Αποφύγαμε τις μειώσεις μισθών και συντάξεων», είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος και εκτίμησε ότι η συμφωνία θα περάσει από τη Βουλή.
Ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε τα μέτρα αναγκαίο κακό, ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα νομοθετήσει στο μέλλον για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και του κατώτατου μισθού.
Τόνισε ακόμα ότι θα εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε αντισυνταγματική την περικοπή των συντάξεων, αλλά αυτό είπε θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο θα ορίσουμε το συνταξιοδοτικό σύστημα.

Την εκτίμηση ότι η διαφαινόμενη συμφωνία δεν θα περάσει από τη Βουλή έκανε χθες βράδυ ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος: «Πιστεύω ότι στο τέλος, αυτό το πακέτο που έχετε ανά χείρας δεν μπορεί να έρθει στην ελληνική Βουλή», είπε μιλώντας στο Star, χαρακτηρίζοντας την ελληνική πρόταση αντικοινωνική. «Η προσωπική μου στάση είναι ότι αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να ψηφιστούν», τόνισε.

«Μνημόνιο χειρότερο από τα πρώτα», χαρακτήρισε μια τέτοια συμφωνία ο βουλευτής Γιάννης Μιχελογιαννάκης υπογραμμίζοντας ότι «θα διευρύνει την κοινωνική εξαθλίωση, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε να σταματήσει».

«Με τα νέα μέτρα υπολογίζω ότι θα χάσουν απ' την τσέπη τους οι Έλληνες τουλάχιστον δύο μισθούς», εκτίμησε ο κ. Μιχελογιαννάκης μιλώντας στο Channel 9 και κάλεσε τον πρωθυπουργό να πει «όχι» σε έναν τέτοιο συμβιβασμό, ιδίως εάν δεν συνοδεύεται από αναδιάρθρωση του χρέους, επενδυτικό σχέδιο για την ανάπτυξη και χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Δήλωσε μάλιστα ότι δεν πρόκειται να στηρίξει μία συμφωνία με τα μέτρα που έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά. «Γνωρίζω ακόμα και βουλευτές που πρόσκεινται στον ίδιο τον Πρόεδρο Τσίπρα και δεν ανήκουν σε κάποια συνιστώσα ή τάση που δεν πρόκειται να στηρίξουν μία τέτοια συμφωνία», δήλωσε.

«Το There Is No Alternative («Δεν υπάρχει εναλλακτική») δεν μπορεί να έχει τη σφραγίδα της αριστεράς» έγραψε στο Facebook ο βουλευτής Βαγγέλης Διαμαντόπουλος.
«Δεν θα ψηφίσω καμία συμφωνία που δεν περιλαμβάνει ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης για τα φτωχά στρώματα στις νησιωτικές περιοχές» δήλωσε από την πλευρά του στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ζερδελής.

Αναφερόμενος στην επερχόμενη συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ο κ. Ζερδελής σημείωσε πως τα μέτρα που περιλαμβάνει απέχουν από τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ και επιβαρύνουν οριζόντια όλα τα εισοδήματα. Για τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά, τόνισε πως είναι ανοικτή η κατάργησή του και ως αντιστάθμισμα έχει προταθεί από την ελληνική πλευρά η φορολογική ελάφρυνση των μόνιμων κατοίκων των νησιών, χωρίς, ωστόσο, αυτά να έχουν συγκεκριμενοποιηθεί.

«Περιμένω το τελικό κείμενο της συμφωνίας, το οποίο θα εξετάσω προσεκτικά και αναλόγως θα πράξω. Η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε φιλότιμα απέναντι σε ένα σκληρό ευρωπαϊκό μπλοκ, το οποίο ήθελε ακόμα πιο επώδυνα μέτρα για τον ελληνικό λαό. Αναμφίβολα, εκφράζω τον προβληματισμό μου, όσο και άλλων συναδέλφων βουλευτών, για μέτρα που περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση. Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύω πως έχει υποχωρήσει αρκετά από τις δεσμεύσεις της και αυτό θα πρέπει να το γνωρίζουν και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Την καταψήφιση της συμφωνίας ζητά και η Αριστερή Πλατφόρμα.
Η «μπάλα» τώρα είναι στην αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ που θα πρέπει να “καταπιεί” τις ενστάσεις που υπέβαλλε όλο το προηγούμενο διάστημα και να βρει επιχειρήματα για να ψηφίσει την συμφωνία ή σε διαφορετική περίπτωση να προκαλέσει εσωκομματικές και πολιτικές εξελίξεις. Δεν είναι δίχως σημασία ότι μέχρι και χθες στο βασικό της άρθρο η ιστοσελίδα Iskra με άρθρο με τίτλο «ρεαλισμός ετούτες τις ώρες είναι η τόλμη για μία μεγάλη ανατροπή».

Το άρθρο κάνει ιδιαίτερα «σκληρή» επίθεση στο εσωτερικό της χώρας μιλώντας για εκβιασμό των δανειστών και τελεσίγραφο το οποίο διακινούν: “νεοδοσίλογοι, δημοσιογράφοι, αναλυτές και πολιτικοί. Θαυμάστε την «Ευρώπη» τους και το σύγχρονο «ραγιαδισμό», επενδυμένο, όπως πάντα, με «ιδεολογική» πορφύρα, αντάξιο των χειρότερων στιγμών του «δοσιλογισμού» σε αυτή τη χώρα, που πάντα ήταν ανθηρός στις κρίσιμες ώρες της”.

Ασκεί όμως κριτική και στην ηγεσία της κυβέρνησης λέγοντας ότι “Δυστυχώς η Ελλάδα αφέθηκε απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει το στραγγαλισμό και τώρα τα τελεσίγραφα. Αυτές τις ώρες η κυβέρνηση βρίσκεται στις Βρυξέλλες , έχοντας στις αποσκευές της νέες υποχωρήσεις...Οι ξεπεσμένοι γραφειοκράτες των Βρυξελλών και η νεοαποικιοκρατική μετριότητα των κυρίαρχων ευρωζωνικών κύκλων πιθανώς να μην αρκεστούν στις παλιές και νέες κυβερνητικές υπαναχωρήσεις και να φορτώσουν την ατζέντα τους με νέες απαιτήσεις, επιδιώκοντας , ίσως, μια μείζονα κρίση για την «τελική λύση», με την κατάρρευση, όπως, ίσως, φαντάζονται, της κυβέρνησης”.

Το άρθρο καταλήγει με την γνωστή πρόταση της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ: “Η Ελλάδα στους εκβιασμούς και τα τελεσίγραφα πρέπει να απαντήσει βλέποντας μπροστά και όχι πίσω, χαράσσοντας εναλλακτικούς δρόμους απέναντι σε παρωχημένα δόγματα και θέσφατα, που εμφανίζονται ως απαρασάλευτα από μια ξεπεσμένη ΕΕ και από μια διαπλεκόμενη εγχώρια ολιγαρχία η οποία πλουτίζει τρώγοντας τις σάρκες αυτής της χώρας. Αυτός είναι ο μόνος ρεαλισμός των στιγμών για μια νέα προοπτική, όσο μεγάλες και να είναι οι προσωρινές δυσκολίες”.

Σφοδρή ήταν η αντίδραση της κομμουνιστικής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ, που λίγες ώρες μετά την δημοσιοποίηση των προτάσεων της κυβέρνησης ανήρτησε κείμενο με τίτλο «Όχι στο νέο Μνημόνιο που πρότεινε η κυβέρνηση! Οι βουλευτές, τα όργανα και η βάση του ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίσουν τη νέα μνημονιακή συμφωνία» και καλεί «τους βουλευτές, τα στελέχη και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και όλες τις άλλες τάσεις και συνιστώσες, να πάρουν ξεκάθαρη θέση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου