Τρίτη, 16 Ιουνίου 2015

Τσίπρας: «Τώρα αρχίζει η πραγματική διαπραγμάτευση»

«ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ» ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΔΝΤ
Τσίπρας: «Τώρα αρχίζει η πραγματική διαπραγμάτευση»

Ενα σύντομο απολογισμό του κυβερνητικού έργου, με αναφορές στην κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και στην πορεία των διαπραγματεύσεων έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος νωρίτερα στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το ΔΝΤ έχει «εγκληματικές ευθύνες» για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα. Πρέπει μεταξύ των θεσμών να αποδοθούν ευθύνες διότι η κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα είναι ότι κυριαρχούν οι θέσεις του ΔΝΤ. Το αποτέλεσμα να καταλήγουμε σε προτάσεις που δεν διέπονται από ορθή λογική, αντίθετα οδηγούν σε περαιτέρω ύφεση, είπε ο πρωθυπουργός.

«Τελικά αυτό που μας ζητείται είναι να αποδεχθούμε συμφωνία που θα παρασύρει μια οικονομία που είναι έτοιμη να ορθοποδήσει, να την παρασύρει σε μια υφεσιακή δίνη και σε μια αβεβαιότητα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Αν στόχος είναι η συνέχιση προγράμματος του ΔΝΤ, που όλοι στον κόσμο γνωρίζουν ότι απέτυχε, τότε δεν αφήνεται κανένα περιθώριο επιλογής στο ελληνικό κοινοβούλιο. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να μην υποκύψουμε σε πιέσεις και εκβιασμούς. Ήρθε η στιγμή οι εταίροι μας να μιλήσουν ξεκάθαρα. Θέλουν το ΔΝΤ να είναι μέρος της συμφωνίας κουβαλώντας τις αποτυχημένες συνταγές; Και πως γίνεται να αποδέχονται τα σκληρά του μέτρα, αλλά όχι τις προτάσεις του για διαγραφή χρέους; Το ΔΝΤ έχει εγκληματικές ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στη χώρα».

«Σε λίγες ημέρες από σήμερα συμπληρώνονται 5 μήνες της νέας διακυβέρνησης. Από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε να αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη ασφυκτική κατάσταση για την οποία δεν φέρουμε ευθύνη» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας την ομιλία του. «Αυτή την κατάσταση βρεθήκαμε να διαχειριζόμαστε αλλά δεν πέσαμε από τα σύννεφα, κάναμε γενναία επιλογή να διεκδικήσουμε στην πιο δύσκολη στιγμή να αναλάβουμε την ευθύνη της διακυβέρνησης καθώς όλο και περισσότερο η χώρα βούλιαζε στο μνημονιακό καθεστώς. Γνωρίζαμε ότι δεν θα ήταν περίπατος», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση κατάφερε να κάνει τη χώρα να σταθεί στα πόδια της.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η προηγουμένη κυβέρνηση άφησε ένα ναρκοθετημένο πεδίο ποντάροντας στην αριστερή παρένθεση, πρόσθεσε όμως ότι η κυβέρνηση με την προσοχή της στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης κατάφερε να πάρει μέτρα όπως αυτά για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τη διευκόλυνση των οφειλετών.

«Ήταν καθήκον μας η διεκδίκηση της πολιτικής αλλαγής» δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως «γνωρίζαμε ότι δεν θα ήταν περίπατος και δεν θα υπήρχε περίοδος χάριτος για εμάς. Ριχτήκαμε στη μάχη έχοντας να αντιμετωπίσουμε το ναρκοθετημένο πεδίο, από την προηγούμενη κυβέρνηση που επιδίωκε την αριστερή παρένθεση».

Ο πρωθυπουργός έκανε έναν σύντομο απολογισμό του κυβερνητικού έργου, λέγοντας ότι κάθε απόφαση ήταν και μία μεγάλη μάχη κόντρα στο καθεστώς του μνημονίου.
«Σε αυτή την γραμμή σκοπεύουμε να συνεχίσουμε ώστε σε βάθος τετραετίας να ξηλώσουμε το κατεστημένο του μνημονίου», ανέφερε ο πρωθυπουργός.  
Δηλώσαμε με κάθε δυνατό τρόπο ότι αυτή η συμφωνία δεν μπορεί να αποτελεί μια συνέχεια της μνημονιακής πολιτικής, της πολιτικής της λιτότητας και της ύφεσης που μόνο δεινά συσσώρευσαν σε αυτή τη χώρα. Η ελληνική πλευρά προσήλθε στο διάλογο με ειλικρίνεια. Μετά από τέσσερις μήνες εντατικών διαπραγματεύσεων καταθέσαμε ένα κείμενο που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μια συμφωνία βιώσιμη και κοινωνικά ανεκτή, είπε ο πρωθυπουργός. Αλλά όπως είπε αντί απάντησης στην πρόταση αυτή παραλάβαμε κείμενο 5 σελίδων που αγνόησε τις διαπραγματεύσεις, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
«Οι Θεσμοί ζητούν υψηλούς δημοσιονομικούς στόχους και αρνούνται τα δικά μας ισοδύναμα μέτρα», πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι «η εμμονή σε ένα πρόγραμμα περικοπών που έχει αποτύχει και σε μέτρα που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά δεν είναι μόνο ένα λάθος, το πιθανότερο είναι ότι εξυπηρτεί πολιτικές σκοπιμότητες και ένα σχέδιο για την ταπείνωση όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά του ελληνικού λαού».

Ωστόσο, όπως είπε, «η εντολή που έχουμε πάρει από τον ελληνικό λαό δεν είναι εντολή δημιουργικής ασάφειας. Είναι μια σαφής εντολή: να τερματίσουμε την πολιτική της λιτότητας στον τόπο, μετά από 5 χρόνια σκληρής επιβολής που δημιούργησε μια τεράστια αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων». Και πρόσθεσε: «Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους με την ίδια ηρεμία, νηφαλιότητα αλλά και αποφασιστικότητα για την εξεύρεση λύσης, όχι απλά συμφωνίας. Θα συνεχίσουμε λοιπόν να εργαζόμαστε για λύση».

Η συμφωνία θα πρέπει να εμπεριέχει συγκεκριμένες και δεσμευτικές ρήτρες για την αντιμετώπιση του χρηματοδοτικού προβλήματος της χώρας που επιδεινώθηκε κατά τη μνημονιακή 5ετία με αποκλειστική ευθύνη των θεσμών, είπε ο Πρωθυπουργός στην συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
Η στάση της αποφασιστικότητας, της ευθύνης και της ψυχραιμίας από την πλευρά μας, στον βαθμό που αποτελεί ταυτόχρονα και στάση των Ελλήνων πολιτών, η στάση της ηρεμίας και της αποφασιστικότητας, είναι που εκμηδενίζει κάθε απειλή και εκβιασμό, είπε ο Πρωθυπουργός.

«Πιστεύω ότι μπαίνουμε στην τελική ευθεία. Θα έλεγε κανείς "τώρα αρχίζει η πραγματική διαπραγμάτευση" και τώρα θα κριθεί η δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης, με αποφασιστικότητα, με αταλάντευτη προσήλωση στους στόχους της, να βρει μια δίκαιη λύση. Η Κυβέρνηση θα κριθεί από το αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα όμως θα κριθεί και η δυνατότητα της Ευρώπης να σταματήσει να πυροβολεί τα πόδια της, να σταματήσει να κάνει πληγές στο δικό της το σώμα και να προχωρήσει μπροστά», είπε ο κ. Τσίπρας.

Συνεχίζοντας ανέφερε: «Δεν λειτουργούμε με το άγχος και την πίεση της στιγμής. Ούτε λειτουργούμε με, το έχουμε αποδείξει, εκβιαστικά διλήμματα. Έχουμε λάβει μια εντολή τετραετίας. Θέλω να το θυμίσω αυτό σε όλους και όλες σας. Όλα τα εναλλακτικά σενάρια που ανοίγονται μπροστά μας τα επεξεργαζόμαστε στη βάση του ποια οικονομία, ποια κοινωνία, ποια χώρα θα παραδώσουμε σε 4 χρόνια από τώρα. Παραλάβαμε πριν από λίγους μήνες μια χώρα που δυστυχώς είχε καταλήξει να είναι μια αποικία χρέους. Στόχος μας είναι σε ορίζοντα 4ετίας να παραδώσουμε μια χώρα με λιγότερες κοινωνικές ανισότητες, χωρίς φοροδιαφυγή και με αντιμετώπιση των εκτεταμένων δικτύων διαφθοράς και παρανομίας που έχουν στηθεί στο εσωτερικό της ελληνικής διοίκησης. Θα παραδώσουμε μια κοινωνία που θα σέβεται τις αρχές της ισότητας και της δίκαιης κατανομής των βαρών και μια οικονομία που θα έχει προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου