Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Λαγκάρντ: Καμία περίοδο χάριτος στην Ελλάδα εάν δεν πληρώσει τέλος Ιουνίου

  • Θα κηρυχθεί άμεσα «ληξιπρόθεσμος οφειλέτης»
Λαγκάρντ: Καμία περίοδο χάριτος στην Ελλάδα εάν δεν πληρώσει τέλος Ιουνίου
H επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. 
Εάν η Ελλάδα δεν πληρώσει στις 30 Ιουνίου τα 1,56 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στις τέσσερις δόσεις του Ιουνίου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα κηρυχθεί άμεσα ως «ληξιπρόθεσμος οφειλέτης» και δεν θα της δοθεί περίοδος χάριτος 30 ημερών, δήλωσε σήμερα Πέμπτη από το Λουξεμβούργο η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
«Η πληρωμή του ΔΝΤ από την Ελλάδα στις 30 Ιουνίου είναι οριστική και δεν υπάρχει περίοδος χάριτος ή η δυνατότητα να καθυστερήσει», ανέφερε όταν ερωτήθηκε για το θέμα σε συνέντευξη Τύπου πριν το Eurogroup.

Η ίδια σημείωσε πως αν δεν καταβληθεί η δόση τότε η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει έναντι του Ταμείου, κάτι που όμως δεν συνεπάγεται πιστωτικό γεγονός για τους οίκους αξιολόγησης.
«Θα είναι ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το ΔΝΤ την 1η Ιουλίου. Όμως πραγματικά ελπίζω πως δεν θα συμβεί αυτό», ανέφερε.
Για το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, είπε πως είναι αξιόπιστο και στηρίζεται από την διεθνή κοινότητα και τους επενδυτές. Κατά την ίδια το Ταμείο θέλει να υπάρξει μεταρρύθμιση του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος με «έξυπνη» προσέγγιση.
«Η μεταρρύθμιση του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος είναι επιτακτική», ανέφερε.
  • Τι προβλέπει το καταστατικό του ΔΝΤ
Το ΔΝΤ δεν μιλά για πτώχευση στην περίπτωση χαμένων πληρωμών, αλλά για «ληξιπρόθεσμες οικονομικές υποχρεώσεις».

Σκόπιμα το καταστατικό του Ταμείου προβλέπει ένα μεσοδιάστημα μεταξύ της ημερομηνίας που η πληρωμή δεν έγινε και της επίσημης καταγγελίας που γίνεται από την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ στην εκτελεστική επιτροπή του ΔΝΤ.
Αυτή η χρονική υστέρηση, όπως ορίζεται στο πλαίσιο των διαδικασιών του ΔΝΤ μπορεί να θεωρηθεί ως ένα είδος πρόσθετης προθεσμίας, κατά την οποία θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να εκτελεστεί η πληρωμή.
Η κ. Λαγκάρντ αποσαφήνισε ότι θα προχωρήσει άμεσα στην καταγγελία.

Μετά από αυτή την καταγγελία (π.χ. αν γίνει την 1η Ιουλίου) το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα έχει περιθώριο ενός μήνα για να αποφασίσει το εάν θα περιορίσει την χρήση των πόρων του Ταμείου προς την Ελλάδα και εάν θα αναστείλει τα δικαιώματά της.
Εάν τελικά το Ταμείο δεν πληρωθεί από την Ελλάδα -σε βάθος χρόνου- μπορεί να αποφασίσει ακόμη και την αποβολή της χώρας μας, κάτι που ωστόσο απαιτεί ειδική πλειοψηφία για να γίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου