Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2015

Γιουνκέρ: Πλήγμα για την εμπιστοσύνη του ευρώ ενδεχόμενο Grexit

Ως ενδεχόμενο πλήγμα στην εμπιστοσύνη των χωρών του κοινού νομίσματος χαρακτήρισε την περίπτωση του ελληνικού Grexit ο  πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
«Δεν συμφωνώ με την ιδέα ότι θα έχουμε λιγότερες ανησυχίες και περιορισμούς αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ», σημείωσε συνέντευξη που θα δημοσιευθεί την Δευτέρα στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

Ο πρόεδρος της ΕΕ μάλιστα έκρουσε και τον κώδωνα του κινδύνου, αφού όπως τόνισε σε περίπτωση που κάποια χώρα εγκαταλείψει το ευρώ, «θα βάλει την ιδέα στο μυαλό ότι το ευρώ δεν είναι αμετάκλητο».
Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει μέχρι και την απόσυρση των επενδυτών από την Ευρώπη, σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ, που πρόσθεσε πως ο Ιάπωνας πρωθυπουργός τού κατέστησε σαφές κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Τόκιο πως οι επενδύσεις της Ιαπωνίας στην Ευρώπη εξαρτώνται από το αν θα υπάρχει εμπιστοσύνη στο ευρώ.
Ο Γιούνκερ, ο οποίος θα συναντηθεί την Δευτέρα με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στο Βερολίνο, είπε στην εφημερίδα πως η Ελλάδα θα είναι στην ατζέντα, ακόμα και αν δεν είναι ο επίσημος λόγος για τις συνομιλίες τους.
Κάλεσε επίσης το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, αφού η επικεφαλής του, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως επαφίεται στην Ευρώπη να πάρει τα μέτρα της αν η ΕΕ θέλει να εμποδίσει την απειλή μιας χρεωκοπίας.
«Το ελληνικό πρόγραμμα δεν θα δουλέψει χωρίς το ΔΝΤ», είπε ο κ. Γούνκερ, προσθέτοντας πως η γερμανική κυβέρνηση είχε καταστήσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ το 2010 ως προϋπόθεση για την παροχή βοήθειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου