Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Βαρουφάκης: Είμαι τρομοκρατημένος απ'την κατάσταση στην ελλ. οικονομία

  • Συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών στους New York Times
Βαρουφάκης: Είμαι τρομοκρατημένος απ'την κατάσταση στην ελλ. οικονομία

Ο Έλληνας υπουργός κατέγραφε (!) τις συνομιλίες στο κρίσιμο Eurogroup στη Ρίγα

Με τίτλο που αποτυπώνει την κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί στις σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους, αλλά και που ίσως προβλέπει το άμεσο μέλλον του ελληνικού ζητήματος, το περιοδικό των New York Times κυκλοφορεί με εκτενές ρεπορτάζ και πλήρες προφίλ του μέχρι πρότινος «πρωταγωνιστή» των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές. «Βαρουφάκης, ο κατάλληλος υπουργός Οικονομικών για την ελληνική τραγωδία;», διερωτάται στον τίτλο το αμερικανικό έντυπο και ξεκινά με μία παλαιότερη δήλωση στην εφημερίδα του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας, κ. Γιάνη Βαρουφάκη, σχετικά με την οποία υποστήριζε ότι ξέρει πότε να φύγει…

«Ανάθεμα αν δεχθώ ένα επιπλέον πακέτο οικονομικής πολιτικής που θα διαιωνίσει την ίδια κρίση. Δεν εξελέγην για αυτό», τονίζει ο κ. Βαρουφάκης και συμπληρώνει ότι θα παραιτείτο από το να ωθήσει τους Έλληνες σε μία βαθύτερη οικονομική κρίση. «Δεν είναι καλό για την Ευρώπη και δεν είναι καλό για την Ελλάδα», προσθέτει.

Την ίδια ώρα, η αμερικανική εφημερίδα, που σχολιάζει την προκλητική στάση του υπουργού στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, αποκαλύπτει πως ο υπουργός Οικονομικών κατέγραφε τις συνομιλίες στην συνάντηση Eurogroup στη Ρίγα, αλλά δε μπορεί να τις δημοσιοποιήσει για λόγους εμπιστευτικότητας.

Παράλληλα, ο κ. Βαρουφάκης παραδέχεται ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η οικονομία μέχρι στιγμής έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους δύο μήνες ως αποτέλεσμα της σκληρής διαπραγμάτευσής μας».

Ωστόσο, εξήγησε πως οι διαπραγματεύσεις αυτές παίρνουν την μορφή επένδυσης για ένα καλύτερο μέλλον και «πάντα εμπεριέχεται βραχυπρόθεσμο κόστος».

Ερωτηθείς για αυτό το κόστος και κατά πόσο είναι ανήσυχος για την ελληνική οικονομία όπως είναι σήμερα, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «Τρομοκρατημένος. Τρομοκρατημένος και εμβρόντητος».

Όσο για την προσοχή των εγχώριων και διεθνών ΜΜΕ στο πρόσωπό του, ο Έλληνας υπουργός κάνει λόγο για «φρενίτιδα δημοσιευμάτων σύγχυσης και ψεύδους».

Μάλιστα, διαψεύδει όσα κατά καιρούς του καταλογίζει ο Τύπος με δημοσιεύματα στα οποία χρησιμοποιηθήκαν χαρακτηρισμοί εις βάρος του και τον κατηγόρσαν ότι σπαταλάει τον χρόνο.

«Όλα αυτά τα δημοσιεύματα που έγραψαν χαρακτηρισμούς, που είπαν ότι σπαταλάω το χρόνο, αφήστε με να πω ότι τα διαψεύδω ολόψυχα», τονίζει ο υπουργός Οικονομικών.

Σχετικά την απουσία μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βαρουφάκης δηλώνει ότι δεν υπάρχει ο χρόνος για να προχωρήσουν σχετικές μεταρρυθμίσεις.

«Πότε; Δεν έκανα τίποτα άλλο για δύο μήνες από το να διαπραγματεύομαι για το δικαίωμα της διαπραγμάτευσης. Ακόμα δεν έχω κερδίσει αυτό το δικαίωμα. Που σημαίνει ότι όλα όσα κάνουμε πρέπει να περάσει από την διαπραγματευτική διαδικασία», προσθέτει.

Εξηγεί, μάλιστα, πως οι διαμαρτυρίες των Ευρωπαίων αφορούν σε κάτι διαφορετικό, καθώς «δεν πιστεύουν ότι  ένα αποικιακό φυλάκιο στην Ευρωζώνη έχει το δικαίωμα γνώμης για τα εσωτερικά θέματά του και την Ευρωζώνη. Αυτοί που μας ασκούν κριτική λένε ότι μιλούμε πολύ, αλλά δεν είναι δική μας επιλογή. Αυτό θέλουν οι θεσμοί. Αυτό κάνουν ενώ μιλάμε».

Την ίδια ώρα, η σύζυγός του, Δανάη Στράτου, μιλώντας στην δημοσιογράφο των New York Times αναφέρει ότι ο κ. Βαρουφάκης έγινε ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας γιατί πίστεψε ότι ηθικά έπρεπε να αναλάβει αυτή την ευθύνη.

«Του δόθηκε η ευκαιρία να βοηθήσει την χώρα του. Νιώθει εξαιρετικά υπεύθυνος απέναντι στα 10 εκατ. Ελλήνων. Έχασε τον ύπνο του για αυτό. Αυτό που βλέπω εγώ είναι έναν άνθρωπο που περπατάει σε ναρκοπέδιο. Κάθε στιγμή που περνάει, δεν ξέρει που θα πατήσει», λέει η κυρία Στράτου.

Καταλήγοντας το αφιέρωμα των NYT αναφέρει πως ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης περιγράφει τον εαυτό του σαν «αλεξικέραυνο», αναγνωρίζοντας πόσο δύσκολη είναι η δουλειά του.

Αυτό για το οποίο ο κόσμος διψάει είναι μία κυβέρνηση για την οποία θα είναι υπερήφανος, προσθέτει ο κ. Βαρουφάκης και επισημαίνει πως δεν «είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για να διατηρήσουν τις θέσεις τους. Αυτό αποσταθεροποιεί την άλλη πλευρά. Είναι συνηθισμένοι σε πολιτικούς που πραγματικά θέλουν να διατηρήσουν τη θέση τους. Κι εμείς δεν το θέλουμε τόσο πολύ. Δεν μας νοιάζει. Θέλουμε να κάνουμε το σωστό και αν δεν μπορούμε να κάνουμε το σωστό πράγμα, τότε θα δούμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου