Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Βαρουφάκης: Ο Σόιμπλε κι εγώ

 
Την «πολυεπίπεδη» σχέση του με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναλύει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Zeit ο Γιάνης Βαρουφάκης. Κι όπως λέει χαρακτηριστικά, ο κ. Σόϊμπλε κάνει δύο λάθη σε σχέση με την Ελλάδα: συνδέει τις προηγούμενες κυβερνήσεις με τον ελληνικό λαό και δεν εκτιμά το γεγονός ότι μια καλή σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι προς το συμφέρον της Βόρειας Ευρώπης.


Σε ερώτηση αν πιστεύει ότι ο κ. Σόϊμπλε κάνει λάθη όταν αναλύει την ελληνική κατάσταση, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε θετικά. «Ναι, πιστεύω ότι κάνει λάθη και είμαι σίγουρος ότι το ίδιο πιστεύει κι εκείνος για την δική μου ανάλυση», είπε ο κ. Βαρουφάκης. «Πρώτον, συνδέει τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις με τον ελληνικό λαό, λες και οι μεν καθρεφτίζουν τον χαρακτήρα των δε. Επίσης, δεν εκτιμά το πόσο θα βοηθούσε την Βόρεια Ευρώπη ένα modus vivendi με ένα κίνημα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο μπορεί να ασκεί κριτική στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς αλλά είναι ξεκάθαρα φιλοευρωπαϊκό και πρόθυμο να βοηθήσει την Ευρώπη να έρθει πιό κοντά...».

Ο κ. Βαρουφάκης ρωτήθηκε για τα ευρωπαϊκά θέματα επι των οποίων συμφωνεί με τον κ. Σόιμπλε και απάντησε: «Στο ότι η Ευρώπη χρειάζεται πολιτική ενοποίηση και ότι χωρίς αυτήν, η νομισματική ενοποίηση είναι προβληματική.
«Αν έπρεπε να εξηγήσετε στην έφηβη κόρη σας την σχέση σας με τον κ. Σόϊμπλε, τι θα της λέγατε;» ρωτήθηκε τέλος ο κ. Βαρουφάκης απο την Zeit και απάντησε ότι θα της έλεγε πως πρόκειται για μία πολυεπίπεδη σχέση.

«Αισθάνομαι κάποιο δέος γνωρίζοντας μία θρυλική προσωπικότητα, παρακολουθώ την δουλειά του εδώ και δεκαετίες», είπε ο κ. Βαρουφάκης. «Κι έχω μια έντονη επιθυμία να αντικρούσω βασικές προσεγγίσεις του σε κοινά ευρωπαϊκά προβλήματα. Επιπλέον, υπάρχει και μία σύγχιση για το γεγονός ότι δεν είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σε διαφορετικό περιβάλλον. Σε ένα σωστό και δημοκρατικό πλαίσιο, στο οποίο τα επιχειρήματα και όχι η δύναμη θα παίζουν βασικότερο ρόλο...».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου