Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Λιού προς Τσίπρα: Η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει τώρα

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ ο οποίος είχε δηλώσει νωρίτερα ότι «η ελληνική πλευρά δεν έχει κάνει όσα απαιτούνται για να υπάρξει συμφωνία» - Εκπρόσωπος Σόιμπλε: Η ευρωζώνη έχει ήδη δείξει ευελιξία στο ελληνικό πρόγραμμα
Λιού προς Τσίπρα: Η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει τώρα


Νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα είχε το πρωί της Τετάρτης ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, κατά την οποία επισήμανε στον έλληνα πρωθυπουργό ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει τώρα. Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Mega στην Ουάσινγκτον Μιχάλης Ιγνατίου, ο κ. Λιου επισήμανε ότι συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τόνισε ότι εξακολουθεί να στηρίζει όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, την Ελλάδα, τους ευρωπαίους εταίρους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.


Παρότρυνε όλες τις πλευρές να βρεθεί κοινό έδαφος και συμφωνία, προσθέτοντας ότι μια ενδεχόμενη αποτυχία να βρεθεί συμφωνία, θα έφερνε άμεσα προβλήματα για την Ελλάδα και συνέπειες για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία.

Ο κ. Λιου ανέφερε ακόμη στον κ. Τσίπρα πως θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε επαφή.

«Ενας κακός υπολογισμός μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση του προβλήματος στην Ελλάδα» δήλωσε νωρίτερα σε ομιλία του στο London School of Economics ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ στέλνοντας έτσι νέο μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση αλλά και στους δανειστές.

«Ουδείς δεν θα πρέπει να τρέφει αυταπάτες ότι μπορεί να προβλέψει την έκβαση μιας βαθιάς ελληνικής κρίσης» σημείωσε, προσθέτοντας ότι η μεγαλύτερη ανησυχία του είναι ότι «ένας κακός υπολογισμός μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση του προβλήματος».

Παράλληλα ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως «η ελληνική πλευρά δεν έχει κάνει όσα απαιτούνται για να υπάρξει συμφωνία», ενώ επεσήμανει ότι η Αθήνα θα πρέπει να εφαρμόσει δύσκολες πολιτικές που θα ήταν δύσκολες για κάθε κυβέρνηση

Παράλληλα, σε ένα έμμεσο μήνυμα προς το ΔΝΤ, σημείωσε πως θεσμοί όπως το Ταμείο πρέπει να επιδεικνύουν επαρκή ευελιξία ώστε να αποφεύγονται άσκοπες κρίσεις, εφόσον η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών επεσήμανε πως είναι στο συμφέρον όλων να βρεθεί μια λύση στην ελληνική κρίση.

Οι δηλώσεις του κ. Λιού έγιναν δυο ημέρες πριν την σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών των G7, στη Δρέσδη την Παρασκευή.
Υπενθυμίζεται ότι Λιου και Τσίπρας είχαν συνομιλήσει τηλεφωνικώς και την περασμένη Παρασκευή, μετά τη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα. Μετά την τηλεφωνική αυτή επικοινωνία, κατά την οποία ο κ. Τσίπρας είχε μεταφέρει την αδυναμία της Ελλάδας να αποπληρώσει τις δόσεις του Ιουνίου προς το ΔΝΤ, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών ξεκίνησε παρεμβάσεις προς το ΔΝΤ για να κάμψει τις αντιστάσεις του και να ανοίξει ο δρόμος για μια συμφωνία.

Κατόπιν αυτών, στην Αθήνα επικρατεί αέρας αισιοδοξίας για τη στάση που θα τηρήσει το ΔΝΤ, καθώς η κυβέρνηση εκτιμά ότι το Ταμείο μπορεί να μετριάσει τη στάση του.

Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει ότι ο κ. Λιου θα θέσει το ελληνικό ζήτημα στην επικείμενη Σύνοδο της G7 που αρχίζει σήμερα, Τετάρτη, στη Δρέσδη, αν και ο Σόιμπλε έχει διαμηνύσει ότι η G7 δεν θα γίνει το πεδίο, στο οποίο θα βρεθεί λύση στο ελληνικό πρόβλημα.

Σόιμπλε: Η ευρωζώνη έχει ήδη δείξει ευελιξία στο ελληνικό πρόγραμμα

«Έχουμε ήδη δείξει την μεγαλύτερη ευελιξία σε αυτό το πρόγραμμα»,δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ, κληθείς να σχολιάσει σχετική τοποθέτηση του αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιού από το Λονδίνο.
   
Επισήμανε, ωστόσο, ότι οι πληροφορίες του Βερολίνου σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων δεν συνάδουν με αυτές που έρχονται από την Αθήνα και τόνισε ότι η Ελλάδα θα συζητηθεί στην συνάντηση της G-7 στην Δρέσδη, αλλά δεν βρίσκεται στην επίσημη ατζέντα και δεν θα ληφθούν αποφάσεις, καθώς οι διαπραγματεύσεις γίνονται στο Eurogroup.
   
«Πρέπει να σημειώσουμε ότι τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε μεν κάποια πρόοδος, ειδικά ατμοσφαιρικής φύσης, η συνολική λύση, όμως, η οποία θα ήταν απαραίτητη για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, εξακολουθεί να εκκρεμεί», δήλωσε ο κ. Γιέγκερ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πληροφορίες που φθάνουν από την Αθήνα αναφορικά με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.
   
«Μέσα από την καρδιά μου, θα το καλωσόριζα, αν ήταν έτσι», αν, δηλαδή, βρισκόμαστε πολύ κοντά σε λύση, τόνισε χαρακτηριστικά και επανέλαβε ότι «τις περασμένες εβδομάδες υπήρξε πρόοδος, κυρίως σε ό,τι αφορά την ατμόσφαιρα των διαπραγματεύσεων».
   
Πρόσθεσε δε ότι και κατά το παρελθόν υπήρξαν αντίστοιχες δηλώσεις και πληροφορίες από την Αθήνα, για να καταλήξει:
   
«Έχουμε πολύ ειλικρινές και σοβαρό ενδιαφέρον να ολοκληρωθούν επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις».
   
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν το Βερολίνο αναμένει πίεση από τις ΗΠΑ ή άλλες χώρες για το ελληνικό ζήτημα, ο κ. Γιέγκερ απάντησε αρνητικά και σημείωσε ότι στην Δρέσδη δεν αποκλείεται να συζητηθεί το θέμα, αλλά δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη και δεν πρόκειται να ληφθούν εκεί αποφάσεις.
   
Σε ό,τι αφορά, πάντως, τις σημερινές δηλωση δηλώσεις του αμερικανού υπουργού Οικονομικών, ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επισήμανε ότι έχει ήδη επιδειχθεί μεγάλη ευελιξία και αναφέρθηκε τόσο στην παράταση του προγράμματος, όσο και στη δυνατότητα που δόθηκε στην Αθήνα να μην εφαρμόσει μία προς μία τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, αλλά να υποβάλει δικές της προτάσεις.
   
Αναφορικά δε με δήλωση του κ. Σόιμπλε για πιθανότητα επιβολής ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων για την Ελλάδα, ο κ. Γιέγκερ τόνισε ότι ο υπουργός του αναφέρεται σε αποκλειστική αρμοδιότητα των εθνικών κυβερνήσεων και συνέστησε να διαβαστεί προσεκτικά αύριο ολόκληρη η συνέντευξη του υπουργού των οικονομικών στην εφημερίδα Die Zeit.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου