Τρίτη 26 Μαΐου 2015

«Ξέσπασμα» Μεϊμαράκη: Μας έχετε εδώ σαν τα ζώα - Ζωή: Δεν σας έδωσα το λόγο

  • Νέο φραστικό επεισόδιο στη Βουλή
  • Xρήστος Μπόκας, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, 26/05/2015
«Ξέσπασμα» Μεϊμαράκη: Μας έχετε εδώ σαν τα ζώα - Ζωή: Δεν σας έδωσα το λόγο

«Σας προκαλώ και σήμερα λοιπόν να μας πείτε τι ώρα θα λήξει η συνεδρίαση» είπε ο τέως πρόεδρος της Βουλής και συνέχισε: «Είναι γαϊδουριά να μας αφήνετε να περιμένουμε κατά σύστημα...» - «Παρεξηγηθήκατε ως έχων τη μύγα... Προσβάλλετε τον εαυτό σας» του απάντησε η πρόεδρος της Βουλής

Σφοδρή σύγκρουση με βαρύτατες εκφράσεις μεταξύ Ζωής Κωνσταντοπούλου και Βαγγέλη Μεϊμαράκη εξελίχθηκε με την έναρξη της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, όπου έχει κληθεί ο κ. Σήφης Βαλυράκης, πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής που ερεύνησε το σκάνδαλο Siemens to 2010, στο πλαίσιο της επανέναρξης των ερευνών της υπόθεσης από τη Βουλή.
Η Όλγα Κεφαλογιάννη παρενέβη επι διαδικαστικών ζητημάτων και ζήτησε από την πρόεδρο να της εξηγήσει το πλαίσιο της συζήτησης.

Σε εκείνο το σημείο η κυρία Κωνσταντοπούλου βρήκε την ευκαιρία να αφήσει «αιχμή» για την απουσία τόσο της κυρίας Κεφαλογιάννη όσο και του κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη από τη χθεσινοβραδινή ψηφοφορία για το διορισμό του νέου ΔΣ της ΕΡΤ.



«Κάποιοι είχαν πει ότι επιφυλάσσονται για την στάση τους, αλλά στο τέλος τους ψάχναμε… είχαν εξαφανιστεί» είπε χαρακτηριστικά.

Το σχόλιο της προέδρου εξόργισε τον κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος σε έντονο ύφος της απάντησε: «Τέσσερις φορές σας ρώτησα για την ώρα λήξης της συνεδρίασης. Δεν μου απαντήσατε. Σας προκαλώ και σήμερα λοιπόν να μας πείτε τι ώρα θα λήξει η συνεδρίαση. Είναι δεκτό να κάνετε όσες ώρες ερωτήσεις θέλετε».

Ο διάλογος που ακολούθησε είναι, για μια ακόμα φορά, «απολαυστικός»:

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Πήρατε το λόγο χωρίς να σας τον δώσω

Ε. Μεϊμαράκης: Με προσβάλλατε

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Αυτόν τον τρόπο που τον μάθατε;

Ε. Μεϊμαράκης: Είναι γαϊδουριά να μας αφήνετε να περιμένουμε κατά σύστημα και είναι γαϊδουριά να μην μας ενημερώνετε τι ώρα θα τελειώσουμε... Αυτή η συμπεριφορά δεν είναι συμπεριφορά προέδρου που θέλει να την σεβόμαστε. Δηλαδή, τι θέλετε; Να μας βάλετε τιμωρία; Σήμερα σαν γαϊδούρι είμαι εδώ από τις 4 το μεσημέρι. Η συνεδρίαση ήταν να ξεκινήσει στις 5 και τελικά ξεκίνησε στις 6:15.

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Από την προηγούμενη ιδιότητά σας θα οφείλατε να μιλάτε με μεγαλύτερο αυτοπεριορισμό και να μετέρχεστε κοινοβουλευτικές φράσεις.

Ε. Μεϊμαράκης: Δεν έστησα ποτέ συναδέλφους και δεν δέχομαι συστάσεις.

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Δεν έχετε το λόγο.

Ε. Μεϊμαράκης: Δεν θα μου κάνετε μαθήματα συμπεριφοράς. Αφήστε τα αυτά σε μένα. Σε άλλους να τα λέτε που μπορούν να περάσουν… Με έχετε εδώ σαν ζώο… Άντε μπράβο!

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Έχετε προσβληθεί όχι από αυτά που είπα, αλλά από δημοσιεύματα. Δεν αναφέρθηκα σε εσάς, αλλά στην κυρία Κεφαλογιάννη που επιφυλάχτηκε να τοποθετηθεί χθες και μετά εξαφανίστηκε. Προφανώς, παρεξηγηθήκατε ως έχων τη μύγα… προσβάλλετε τον εαυτό σας.

Ε. Μειμαράκης: Ό,τι συμπεριφορά έχετε, αυτή θα εισπράττετε!

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Να σεβαστείτε ότι έχουμε προσκεκλημένο.

Ε. Μεϊμαράκης: Εσείς τον προσβάλλετε, γι' αυτό να είστε στην ώρα σας… Προσπαθείτε να καλύψετε τη χθεσινή σας τούμπα, που αντί να καταψηφίσετε, δηλώσατε «παρών».

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Παρατηρώ ότι η υπόθεση Siemens εξάπτει.

Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν θα κάνετε τη δική σας πολιτική εδώ.

Γ. Τραγάκης: Θέλετε να μας κάνετε να αποχωρήσουμε;

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Δεν θα σας κάνω τη χάρη… Οποιοσδήποτε στη θέση μου θα είχε αντιδράσει με άλλο τρόπο.

Γ. Τραγάκης: Ο υπαινιγμός σας ήταν βαρύς.

Πάντως, η συνεδρίαση διεξάγεται σε εκρηκτικό κλίμα, καθώς τόσο η κυρία Κωνσταντοπούλου όσο και ο κ. Μεϊμαράκης δεν είναι πρόσωπα που αφήνουν αναπάντητες φράσεις ή σχολιασμούς  που εκλαμβάνουν ως «αιχμές».

Γι' αυτό και δεν πέρασαν λίγα λεπτά από την πρώτη σύγκρουση, και ακολούθησε και δεύτερη:

Ε. Μεϊμαράκης: Είπατε ότι «εξαφανίστηκε», σας λέω λοιπόν ότι ο Μεϊμαράκης δεν εξαφανίστηκε, αλλά η πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντοπούλου άλλαξε άποψη και από «όχι» ψήφισε «παρούσα».

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Διατηρώ τη βεβαιότητα ότι θα αλλάξετε στάση.

Ε. Μεϊμαράκης: Η συμπεριφορά μου θα καθορίζεται από τη δική σας.



Ζ. Κωνσταντοπούλου: Να μην ετεροπροσδιορίζεστε... Να αυτοπροσδιορίζεστε.

Ε. Μεϊμαράκης: Εσείς με θεωρείτε ζώο. Απαιτώ το σεβασμό που απαιτεί κάθε συνάδελφος

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Μυγιαστήκατε.

Ε. Μεϊμαράκη: Μην μου γελάτε εμένα.

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Θα σας γελάω ακόμα και όταν αυτά που λέτε μου προκαλούν γέλιο.

Ε. Μεϊμαράκης: Πάψτε να με προσβάλλετε, δεν το αξίζετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου