Τρίτη 19 Μαΐου 2015

«Μπούμερανγκ» το φιάσκο με τον ΦΠΑ στις διαπραγματεύσεις

  • Κατάφερε να εξοργίσει δανειστές και κυβέρνηση
  • Κωστής Πλάντζος, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, 20/05/2015
«Μπούμερανγκ» το φιάσκο με τον ΦΠΑ στις διαπραγματεύσεις

«Σεισμός» από τις αντιδράσεις για τους επιπόλαιους χειρισμούς Βαρουφάκη - Βόμβα στις διαπραγματεύσεις - «Στα όπλα» ο τουριστικός κλάδος

Να εξοργίσει όχι μόνον την ... «Τρόικα εξωτερικού» που ήταν κατ’αρχήν υπέρ της επιβολής ενιαίου ΦΠΑ, αλλά ακόμα και την ίδια την κυβέρνηση κατάφερε τελικά ο Γιάνης Βαρουφάκης, με τις προτάσεις του για διπλό ΦΠΑ «δύο ταχυτήτων». Δώδεκα και πλέον ώρες μετά την αποκάλυψη του φιάσκου Βαρουφάκη, τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών «βάρεσαν σιωπητήριο» και δεν εξέδωσαν καμία ανακοίνωση για κάλυψη των ενεργειών του υπουργού, αλλά ούτε καν ένα προπαγανδιστικό "non paper", από τα δεκάδες με τα οποία με απίστευτη ευκολία κατακεραύνωναν καθημερινά ως τώρα τους πάντες και τα πάντα, διαψεύδοντας ακόμα και ... "κοινής λήψεως" δηλώσεις μπροστά σε τηλεοπτικές κάμερες.
 
Μόνον ο ίδιος ο κύριος Βαρουφάκης θέλησε να αντιδράσει, με ένα tweet που ανήρτησε το βράδυ της Τρίτης και κατηγορεί την «Τρόικα εσωτερικού» (σσ: την αντιπολίτευση;) ότι ... απέρριψε τις προτάσεις του, ενώ διευκρινίζει πως αυτές θα τις συζητήσει το Brussels Group, σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες. Λίγες ώρες νωρίτερα όμως, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών παραδεχόταν ότι «έχουν αντιρρήσεις οι δανειστές», ενώ το θέμα απασχόλησε και στην συνεδρίαση της γραμματείας της κοινοβουλευτικής ομάδος του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον πρωθυπουργό.




Νέα σενάρια για τον ΦΠΑ

Η πρόταση, όπως την παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, κρίνεται ουσιαστικά ανεφάρμοστη καθώς, πέρα από τα τεχνικά ζητήματα που θα προέκυπταν σε περίπτωση υλοποίησή της, προσκρούει και σε βασικούς κανόνες της κοινοτικής νομοθεσίας για την εφαρμογή του συγκεκριμένου φόρου.

Πλέον στο τραπέζι μπαίνουν νέα σενάρια για τον ΦΠΑ όπως η διατήρηση τριών συντελεστών ΦΠΑ, όπως  7,5% για  φάρμακα, τρόφιμα και βιβλία, 15% για ΔΕΚΟ, εστίαση, ξενοδοχεία, εισιτήρια κλπ. και  21% ή 22% για προϊόντα και υπηρεσίες που βρίσκονται σήμερα στο 23%. Και όλα αυτά, χωρίς εξαίρεση για χρήση κάρτας, αλλά με επιστροφή 30% του ΦΠΑ για κατοίκους και επιχειρήσεις νησιών του Αιγαίου.

Με το πρώτο μόλις απτό και μετρήσιμο φορολογικό μέτρο που ανακοίνωσε επισήμως ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών –πέραν των ρυθμίσεων τύπου "πληρώστε ό,τι προαιρείστε" ή την διατήρηση "μνημονιακών" μέτρων που τα βρήκε έτοιμα από την προηγούμενη κυβέρνηση όπως τον ΕΝΦΙΑ- άρχισε να διαλύεται η βολική "ασάφεια"  που καλλιεργούσε επί μήνες (εντός και εκτός Ελλάδος) η κυβέρνηση  με την μυστική διπλωματία που ασκεί στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, ως προς το αν είναι εφαρμόσιμο και αποτελεσματικό το οικονομικό της πρόγραμμα για να σωθεί η χώρα.

Το φιάσκο Βαρουφάκη για τον διπλό ΦΠΑ, είναι όμως πολλαπλό:

-        αποκάλυψε τον ερασιτεχνισμό και άγνοια βασικών μεγεθών και κανόνων στην χάραξη της οικονομικής πολιτικής από την κυβέρνηση αφού, χωρίς να ερωτηθούν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών που γνωρίζουν καλά ότι ο ΦΠΑ διέπεται από το κοινοτικό δίκαιο, εισήγαγε εκ του μηδενός θέμα διάκρισης ΦΠΑ ανάλογα με τον τρόπο πληρωμής.

-        απειλεί να χαντακώσει μία ενδιαφέρουσα ιδέα που, όπως την αποκάλυψε προ μηνός το ΘΕΜΑ, εξαρχής είχε τεθεί επικουρικά σαν κίνητρο για επιστροφή 3% του ΦΠΑ για δαπάνες που γίνονται με κάρτες αντί μετρητά, και όχι ως πρόβλεψη ξεχωριστού ΦΠΑ για τις συναλλαγές με κάρτες.

-        με σωρεία εξαιρέσεων που προέβλεπε, θα άνοιγε «τρύπα» στον προϋπολογισμό άνω των 5 δισ. ευρώ! Και αυτό γιατί με ΦΠΑ 17% παντού το δημόσιο δεν χάνει ούτε ένα ευρώ σε σχέση με τα 14,5 δισ. που εισπράττει σήμερα, αλλά με συντελεστές 6,5%-18% και βασικά είδη μαζικής κατανάλωσης να μεταφέρονται σε χαμηλότερο ΦΠΑ, ο μεσοσταθμικός συντελεστής θα κατέβαινε στο 12% ή χαμηλότερα.

-        δημιουργεί και νέο μηχανισμό επιστροφής του 30% του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, την ώρα που δεν αποδίδεται καν ο ΦΠΑ και ο ειδικός φόρος πετρελαίου θέρμανσης στους δικαιούχους.

-        θα ξεπερνούσε σε φαντασία όσα μέτρα έχουν αποκαλύψει οι εφημερίδες και τα οποία ο ίδιος κύριος Βαρουφάκης -αν και κατά σύστημα τις κατηγορεί για κιτρινισμό και λέει «μην τα πιστεύετε»-  τα έχει επιβεβαιώσει τελικώς πλήρως όλα κα με λεπτομέρειες, όπως την διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, την αύξηση της έκτακτης εισφοράς, τον φόρο σε 500 πλουσίους -με τον οποίο ο ίδιος δηλώνει πάντως πως διαφώνησε κλπ.

-        απειλεί να αποδειχθεί κίνηση "μπούμερανγκ" για την όποια πρόοδο που είχε διαφανεί στις διαπραγματεύσεις και στην οποία έδειξε να επενδύει και ο πρωθυπουργός, για να ισχυρστεί πως η κυβέρνηση «κάνει τα πάντα για να βρεθεί συμφωνία  αλλά» ... θα φταίνε άλλοι αν δεν συμβεί αυτό και θα αναζητηθούν και ευθύνες!


Αντιδράσεις

Την ίδια στιγμή, για ανήκεστο βλάβη στον ελληνικό τουρισμό σε περίπτωση εφαρμογής των αυξημένων συντελεστών ΦΠΑ έκαναν λόγο οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, στη συνάντηση που είχαν Τρίτη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, τονίζοντας πως έτσι πλήττεται η ανταγωνιστικότητά του τουρισμού μας και θα χαθούν πάνω από 200.000 θέσεις εργασίας από το επόμενο έτος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου