Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Handeslblatt: Πλησιάζει το «Varoufexit». Αντιδράσεις στον διεθνή Τύπο για την «καταγραφή»

Handeslblatt: Πλησιάζει το «Varoufexit»

Σε δημοσιογράφο των New York Times αποκάλυψε ότι κατέγραφε το Eurogroup, αλλά σήμερα είπε ότι είναι «παραμύθια» - «Οι συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι εμπιστευτικές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Eurogroup

«Παραμύθια, παραμύθια, παραμύθια». Με αυτή τη λέξη ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν έξω από το υπουργείο Οικονομικών για να τον ρωτήσουν για τα περί καταγραφής του Eurogroup.

«Δεν ξέρετε τι είπα. Θα σας παραπέμψω σε αυτά που είπα χθες» είπε ο υπουργός, ο οποίος προσπαθούσε να ανοίξει δρόμο ανάμεσα στους δημοσιογράφους για να μπει στο υπουργείο. Οταν οι ερωτήσεις για την «καταγραφή» της συνεδρίασης τω υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης συνεχίστηκαν, πρόσθεσε: «Μετά από τόσες εβδομάδες απίστευτων ψευδών και διαρροών, έχω αποδείξει έμπρακτα τον σεβασμό στην εμπιστευτικότητα».

Στο τέλος ο κ. Βαρουφάκης αποπειράθηκε να αστειευτεί λέγοντας ότι νιώθει καλωδιωμένος από την πίεση των δημοσιογράφων.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η δημοσιογράφος των New York Times Σούζαν Χάνσεν που πήρε συνέντευξη από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, επικαλούνταν δήλωσή του, γραμμένη περιφραστικά μέσα σε παρένθεση στην οποία ανέφερε: «(Ο Βαρουφάκης λέει ότι μαγνητοσκόπησε τη συνεδρίαση, αλλά δεν μπορεί να δημοσιοποιήσει το βίντεο για λόγους που άπτονται των κανόνων εμπιστευτικότητας)».

Σήμερα πάντως η εφημερίδα Handelsblatt με τίτλο «Προσοχή μικρόφωνο» γράφει για κρυφή ηχογράφηση του Γιάνη Βαρουφάκη στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και προεξοφλεί "Varoufexit", αν όντως ισχύει το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας.

«Έρχεται το Varoufexit», επισημαίνει το άρθρο στην ιστοσελίδα της γερμανικής εφημερίδας αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Έλληνας πολιτικός βρίσκεται «με το ένα πόδι» εκτός του υπουργείου σχολιάζοντας πως οι μέρες του Γιάνη Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών είναι ενδεχομένως μετρημένες.

«Αν πράγματι, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κατέγραψε τις συνομιλίες, τότε δύσκολο θα μπορεί να κρατηθεί στην θέση του», αναφέρει  η γερμανική εφημερίδα υπογραμμίζοντας ότι οι σχέσεις του με τους Ευρωπαίους εταίρους του είναι ήδη πάρα πολύ κακές.

Αντιδράσεις για τη δήλωση-σοκ
Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικά μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, η «ομολογία» του Έλληνα συναδέλφου τους Γιάνη Βαρουφάκη πως έχει καταγράψει τις συνεδριάσεις του οργάνου τους, του Eurogroup.

Ο Μισέλ Ρέις, καινούργιος εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε αυστηρό ύφος, τόνισε πως «οι συνεδριάσεις του Eurogroup είναι εμπιστευτικές. Βασιζόμαστε στο ότι το κάθε πρόσωπο που είναι παρόν θα σεβαστεί την εμπιστευτικότητα».

Παρά την παραδοχή του ίδιου του κυρίου Βαρουφάκη πως «είναι υποδειγματικός ο σεβασμός της εμπιστευτικότητας με τους εταίρους», κύκλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπενθύμιζαν πως το Eurogroup θεωρείται «ανεπίσημο» όργανο και για το λόγο αυτό οι συνεδριάσεις δεν ηχογραφούνται και κατά τη διάρκειά τους δεν κρατούνται επίσημα πρακτικά. «Παρότι οι κανονισμοί είναι πολύ ξεκάθαροι ως προς την εμπιστευτικότητα, δεν υπάρχουν κανόνες που να απαγορεύουν ονομαστικά την ηχογράφηση των συναντήσεων, τις οποίες οι συμμετέχοντες θα μπορούσαν να πραγματοποιούν για προσωπική τους χρήση», σημείωναν πάντως οι ίδιοι κύκλοι, θέλοντας να ρίξουν τους τόνους, αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Γερμανικός Τύπος

«Ο Bαρουφάκης  φέρεται να έχει ηχογραφήσει  τη συνάντηση στο Eurogroup», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της γερμανικής εφημερίδας "Die Zeit", που σχολιάζει το σχετικό δημοσίευμα των "New York Times". Ωστόσο, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δεν μπορεί να δώσει στην δημοσιότητα το υλικό που έχει στα χέρια του για εμπιστευτικούς λόγους.  "Ο Έλληνας υπουργός διαμαρτύρεται για το πώς τον παρουσιάζουν τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τον Απρίλιο. Δεν ισχύει ότι έχει περιθωριοποιηθεί και παραγκωνιστεί στο εσωτερικό της ελληνικής κυβέρνησης, όπως επίσης δεν ισχύει ότι οι ομόλογοί του τον χαρακτήρισαν ως "καραγκιόζη", όπως ισχυρίζεται ο ίδιος: "Αυτή είναι μία προπαγάνδα τύπου Γκέμπελς που έχει την απίστευτη ικανότητα να αντιστρέφει το κλίμα και την ατμόσφαιρα…", επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα αποδίδοντας τα λόγια αυτά στον Γ. Βαρουφάκη.

Για σκάνδαλο κάνει λόγο η Bild: «Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ενοχλεί και πάλι τους Ευρωπαίους εταίρους του», σχολιάζει και προσθέτει: «Η κρυφή ηχογράφηση των συνομιλιών αυτών συνιστά παραβίαση του απορρήτου και διπλωματικό φάουλ».

Μητρόπουλος: Απαράδεκτο αν το έκανε ο Βαρουφάκης, θα έχουμε πρόβλημα στο επόμενο Eurogroup

«Αν έχει γίνει κάτι τέτοιο είναι απαράδεκτο. Δεν θέλω να πιστεύω ότι έγινε κάτι τέτοιο. Δεν διανοούμαι ότι στέλεχος μιας διάσκεψης, όποιας και όπως κι αν έγινε, με όποιο ύφος, μπορεί να έκανε κάτι τέτοιο», ήταν η αντίδραση του αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Μητρόπουλου, για το περιστατικό με δηλώσεις του στο Mega.

Τόνισε μάλιστα ότι αν το παραδεχθεί και αποδειχθεί κάτι τέτοιο, τότε θα υπάρξει πρόβλημα στο επόμενο Eurogroup.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου