Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Εβδομάδα «Επιτροπών... Κωνσταντοπούλου»

ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 22/05/2015
Θυελλώδης αναμένεται να είναι για τη Βουλή η προσεχής εβδομάδα, καθώς η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου «ανοίγει» σχεδόν όλα τα θέματα που έχουν ειδικό πολιτικό βάρος, και την ίδια ως πρωταγωνίστρια: Τη Δευτέρα το μεσημέρι συγκαλεί την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, προκειμένου να προσέλθουν προς ακρόαση από τα μέλη της, πριν αναλάβουν επισήμως τα νέα τους καθήκοντα, οι προτεινόμενοι για το Διοικητικό Συμβούλιο της «νέας» ΕΡΤ. Ως γνωστόν, αρχικώς είχε οριστεί για χθες μια τέτοια συνεδρίαση, αλλά αναβλήθηκε καθώς ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς βρίσκεται στη Ρίγα.


Με άλλη απόφασή της, η πρόεδρος της Βουλής συγκαλεί εκ νέου το απόγευμα της Τρίτης 26 Μαΐου την Επιτροπή Θεσμών, με αντικείμενο αυτή τη φορά την (επαν)εξέταση της υπόθεσης Siemens. Υπενθυμίζεται πως με πρόταση της προέδρου, η εν λόγω επιτροπή θα λειτουργεί και ως εξεταστική για υποθέσεις όπως η προαναφερθείσα ή και η λίστα Λαγκάρντ. Στην επικείμενη συνεδρίαση κλήθηκε να ενημερώσει τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών ο κ. Σ. Βαλυράκης, ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση Siemens.

Μία ημέρα αργότερα, για το απόγευμα της Τετάρτης, η κ. Κωνσταντοπούλου συγκαλεί σε συνεδρίαση τη Διακομματική Επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών (πολεμικών αποζημιώσεων, επανορθώσεων, αποπληρωμής του κατοχικού δανείου, επιστροφής των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών). Θέμα της συνεδρίασης είναι η ενημέρωση των μελών της από την Ειδική Επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με το περιεχόμενο έκθεσης που είχε συντάξει, υπό τον τίτλο «Προσδιορισμός Αξιώσεων από τις Γερμανικές Επανορθώσεις και το Κατοχικό Δάνειο». Ενδιαφέρον έχει ότι πρόσκληση να παραστεί στη συγκεκριμένη συνεδρίαση απέστειλε η πρόεδρος της Βουλής και στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημ. Μάρδα.

Επικριτικές απόψεις για τον ρόλο των ΜΜΕ

Τέλος, χθες η κ. Κωνσταντοπούλου σε δηλώσεις της στο περιθώριο ημερίδας του Συνηγόρου του Πολίτη εξέφρασε έντονα επικριτικές απόψεις για τον ρόλο των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων: Αφορμή ήταν ο τρόπος που παρουσιάστηκε το επεισόδιο που είχε έξω από τη Βουλή, στην οδό Βασ. Σοφίας, με αστυνομικό διευθυντή για το γεγονός ότι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. παρεμπόδισαν πορεία εργαζομένων στον χώρο της Υγείας. Χθες, ανακοινώσεις διαμαρτυρίας εξέδωσαν συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αστυνομικών.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών (ΠΟΑΣΥ) επεσήμανε ότι «με τέτοιες ενέργειες δεν υπηρετείται ο πρωταρχικός στόχος για τη βελτίωση των σχέσεων αστυνομίας και πολιτών ούτε προωθείται η συμφιλίωση λαού και αστυνομίας». Περισσότερο αιχμηρή, η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών χαρακτήρισε τη στάση της κ. Κωνσταντοπούλου «αλαζονική», επισημαίνοντας ότι «τέτοιες άστοχες και ακατανόητες ενέργειες δυσχεραίνουν τις φιλότιμες προσπάθειες του αναπληρωτή υπουργού κ. Γιάννη Πανούση, ο οποίος δείχνει να έχει τη γνώση και τη θέληση για τη δημιουργία μιας καλύτερης αστυνομίας και μιας καλύτερης σχέσης της κοινωνίας με αυτήν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου