Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Εντείνονται οι εσωτερικές αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ όσο πλησιάζει η στιγμή της αλήθειας

  • Πρωτοστάτες οι Λαφαζάνης και Λαπαβίτσας
  • Σπύρος Γκουτζάνης, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, 20/05/2015
Εντείνονται οι εσωτερικές αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ όσο πλησιάζει η στιγμή της αλήθειας

Θέση μάχης παίρνουν οι διαφορετικές τάσεις του κόμματος - Ισχυρές φωνές υπέρ της ρήξης και της επιστροφής στην δραχμή

Καθώς η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιδιώξει συμφωνία με τους εταίρους κάνοντας ουσιαστικές υποχωρήσεις από το προεκλογικό της πρόγραμμα, εντείνονται οι εσωτερικές αντιδράσεις στον ΣΥΙΡΖΑ και αυξάνονται οι φωνές από την αριστερή πτέρυγα που προκρίνουν την ρήξη με τους δανειστές ακόμη κι αν αυτό σημάνει έξοδο από το ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό η ηγεσία εξετάζει τις επόμενες εσωκομματικές κινήσεις παράλληλα με την επιδίωξη της συμφωνίας. Χθες συνεδρίασε το Προδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ με την συμμετοχή του πρωθυπουργού. Σήμερα θα συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία ενώ εξετάζεται η σύγκλιση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο.

Οι κ.κ. Λαπαβίτσας και Λεουτσάκος

Η πιο χαρακτηριστική φωνή είναι του βουλευτή κ. Κώστα Λαπαβίτσα ο οποίος επιμένει σταθερά ότι δεν υπάρχει λύση για την ελληνική οικονομία εντός ευρώ. Στην πρόσφατη συνέντευξή του στο “The Press Project” τάχθηκε υπέρ της επιστροφής στην δραχμή σημειώνοντας ότι «ότι οι εκτιμήσεις είναι ότι το νέο νόμισμα θα σταθεροποιηθεί σε μια κατάσταση 15 με 20% κάτω από την ισοτιμία του 1 προς 1.”. Ανέφερε δε ότι είναι αρκετοί οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είναι υπέρ της ρήξης με τους δανειστές. Είναι γνωστές οι θέσεις του κ. Λαπαβίτσα με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη ο οποίος αν και λόγω της θέσης του είναι προσεκτικός ωστόσο σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις του τάσσεται εναντίον των δανειστών “που επιδιώκουν την πλήρη υποταγή της χώρας”. Ένα ακόμη στέλεχος ο κ. Στάθης Λεουτσάκος ο οποίος λειτουργεί και σαν υπασπιστής των υπουργών της Αριστερής Πλατφόρμας σε πρόσφατες δηλώσεις του ανέφερε ότι “υπάρχει ζωή και εκτός ευρώ” λέγοντας ότι είναι προτιμότερη η ρήξη από έναν άνευ όρων συμβιβασμό. Ο  κ. Λεουτσάκος όπως και ο έτερος υπουργός και κορυφαίο στέλεχος της Πλατφόρμας κ. Δημήτρης Στρατούλης παραβρέθηκαν χθες σε εκδήλωση του “Κόκκινου Δικτύου” στο οποίο συμμετέχουν οι κ.κ. Γιάννης Μηλιός και Αντώνης Νταβανέλος οι οποίοι άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση και προχώρησαν σε προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης που προυποθέτουν ρήξη με τους εταίρους.

Το κόκκινο δίκτυο

Ο κ. Μηλιός άσκησε κριτική στον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη και τάχθηκε υπέρ της καθυστέρησης πληρωμών υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο  δεν θα έχει καμία επίπτωση ως προς τη θέση της χώρας στο ευρώ. Υπογράμμισε ακόμη ότι η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να πατάει σε δύο βάρκες γιατί αυτή η τακτική οδηγεί σε αδιέξοδο.

Στην ίδια εκδήλωση μίλησε η κα  Σόφη Παπαδόγιαννη, μέλος της ΠΓ, δήλωσε ότι η θέση «πάση θυσία στο ευρώ», δεν ήταν ποτέ θέση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά των πολιτικών του αντιπάλων αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρέπει να είναι ανοικτό το ενδεχόμενο εξόδου. Σκληρή κριτική άσκησε και ο κ. Νταβανέλος, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, λέγοντας ότι οι «οι κόκκινες γραμμές ξεθωριάζουν» και ότι στο πλαίσιο αυτό η ρήξη είναι διέξοδος, ενώ τάχθηκε υπέρ της διαγραφής μεγαλύτερου μέρους του χρέους και υπέρ των εκλογών.

 Ο κ. Γιώργος Σαπουνάς, μέλος της ΚΕ, τάχθηκε υπέρ της λήψης των αποφάσεων από τα κομματικά όργανα. Ένα ακόμη μέλος της Πολιτικής Γραμματείας ο κ. Πάνος Λάμπρου, τάχθηκε υπέρ της προσφυγής στα κομματικά όργανα, προκειμένου να ληφθούν οι κρίσιμες αποφάσεις ενόψει της πιθανής συμφωνίας με τους πιστωτές και στο πλαίσιο αυτό να αποφασιστεί είτε η προσφυγή σε δημοψήφισμα, είτε σε εκλογές.

Όσο θα πλησιάζει η στιγμή της συμφωνίας θα εντείνονται και οι φωνές για ρήξη με τους δανειστές. Είναι πολλά τα κομματικά στελέχη που εκτιμούν ότι ο χρόνος που εξασφάλισε η κυβέρνηση με την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου τελικά κύλισε σε βάρος της και σε βάρος της χώρας. Εκ των πραγμάτων η προσοχή πέφτει επάνω στον κ. Λαφαζάνη επικεφαλής της Πλατφόρμας που επηρεάζει περί τους 30 βουλευτές. Ενδεικτικές των προθέσεών του είναι οι συνεχείς αναρτήσεις στον ιστότοπο “Iskra” που ελέγχει και οι οποίες ασκούν κριτική στην κυβέρνηση και τάσσοντας σταθερά υπέρ της σκληρής διαπραγμάτευσης και της ρήξης εφόσον δεν υπάρξει αξιοπρεπής συμφωνία. Είναι ενδεικτικό προχθεσινό δημοσίευμα που άσκησε κριτική και στην πρόταση Γιούνκερ και καταλήγει ότι “μία συμφωνία με τους «θεσμούς» ή θα είναι συμβατή με το κυβερνητικό πρόγραμμα ή δεν μπορεί να υπάρξει και σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα υπάρξει!”.

Άλλο δημοσίευμα καταφέρεται εναντίον της επιτρόπου Ενέργειας της ΕΕ Margrethe Vestager, που ζητά απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και κάνει λόγο για μονοπώλιο της ΔΕΗ. Το θέμα της ΔΕΗ θα είναι η κρίσιμη στιγμή για τον κ. Λαφαζάνη αφού εκτιμάται ότι δεν θα βάλλει την υπογραφή του ως υπουργός στην ιδιωτικοποίηση που προωθεί η ΕΕ.

Η στιγμή της αλήθειας

Μέχρι στιγμής τις διαφωνίες τους με την διαπραγμάτευση και την επικείμενη συμφωνία εκφράζουν τα κομματικά στελέχη ενώ είναι πιο προσεκτικοί οι βουλευτές για να μην δημιουργούν προβλήματα στην κυβέρνηση. Ωστόσο δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα ψηφίσουν μία επώδυνη συμφωνία όταν θα έλθει η ώρα. Ήδη έχουν καταγραφεί διαφωνίες από την πρόεδρο της Βουλής κα Ζωή Κωνσταντοπούλου αν και κανείς δεν προβλέπει καταψήφιση από την πλευρά της αλλά και από τον κ. Μανώλη Γλέζο που ασκεί επιρροή.

Σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι τάσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Η πιο σημαντική είναι Αριστερή Πλατφόρμα του κ. Λαφαζάνη. Ενδεχόμενη διαφοροποιήσή της στην κρίσιμη ψηφοφορία όταν θα έλθει η συμφωνία με τα μέτρα θα ανοίξει θέμα δεδηλωμένης. Ενδεχόμενη όμως συμφωνία του κ. Λαφαζάνη δεν σημαίνει ότι θα ευθυγραμμιστούν και το σύνολο των βουλευτών που επηρεάζει. Για παράδειγμα η  κα Ευαγγελία Αμανατίδου έχει δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει οποιαδήποτε συμφωνία με μέτρα. Επιπλέον υπάρχουν μικρότερες τάσεις όπως η ΔΕΑ του κ. Νταβανέλου στην οποία μετέχουν δύο βουλευτές οι κυρίες Ιωάννα Γαϊτάνη και την Ελένη Ψαρρέα, και η ΚΟΕ του επίσης μέλους της Πολιτικής Γραμματείας κ. Ρούντι Ρινάλντι στην οποία μετέχουν οι βουλευτές Δημήτρης Κοδέλας, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Μαρία Τριανταφύλλου που έχουν έντονες διαφωνίες. Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ όμως υπάρχουν και πολλοί βουλευτές που δεν έντασσονται σε ομάδες και δεν είναι καθόλου βέβαιη η στάση τους. Ο κ. Νίκος Μανιός επίσης δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει μία συμφωνία που θα σημαίνει υποχώρηση από βασικές προεκλογικές εξαγγελίες. Επίσης υπάρχουν βουλευτές όπως η κα Ραχήλ Μακρή και ο κ. Μιχελογιαννάκης που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πως θα συμπεριφερθούν την κρίσιμη στιγμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου