Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

«Κεραυνοβολημένοι και ενοχλημένοι» με τον Ζ.Κ. Γιούνκερ σε ΕΚΤ και ΔΝΤ

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ FT
«Κεραυνοβολημένοι και ενοχλημένοι» με τον Ζ.Κ. Γιούνκερ σε ΕΚΤ και ΔΝΤ
Την έντονη ενόχληση κύκλων πέριξ του προέδρου του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ σχετικά με τη διαρροή του κειμένου – συμφωνίας που κατέθεσε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ, αποκαλύπτει ο γνωστός δημοσιογράφος, Π. Σπίγκελ. Σύμφωνα με τα όσα γράφει, αρκετοί από εκείνους που συμμετέχουν στις συνομιλίες με την Αθήνα δεν είναι και τόσο ευχαριστημένοι από τις «αυτενέργειες της Επιτροπής».
Οπως γράφει ο Σπίγκελ, ο κ. Ντάισελμπλουμ ο οποίος ηγείται των διαπραγματεύσεων εκ μέρους των συναδέλφων του υπουργών της ευρωζώνης του, ήταν... λαλίστατος για τη δυστυχία του, τότε που η Επιτροπή προσπάθησε να παρέμβει εν αγνοία του τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν όλοι επιχειρούσαν απεγνωσμένα να πείσουν την Αθήνα να αναζητήσει μια επέκταση του σημερινού προγράμματος διάσωσης πριν από τη λήξη του.
Η νέα προσπάθεια Γιούνκερ θα μπορούσε να οδηγήσει σε παρόμοιες αντεγκλήσεις, διότι φαίνεται ότι κανένας από τους άλλους παίκτες δεν γνώριζε τις ενέργειές του. «Είμαστε κεραυνοβολημένοι», δήλωσε μία από τις επίσημες πηγές συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις. Η πηγή, επίσης, δήλωσε ότι η ΕΚΤ και το ΔΝΤ - που είναι θεωρητικά σε συνεργασία ισότιμη με την Επιτροπή σε ότι αφορά τη διαπραγμάτευση - δεν γνώριζαν μια τέτοια αμφιλεγόμενη πρόταση.
Οι Financial Times αναφέρουν την έμμεση διάψευση της εκπροσώπου της Επιτροπής Annika Briedthardt, για την πρόταση Γιούνκερ, ωστόσο επικαλούνται άλλους υπαλλήλους της Κομισιόν που απλώς υποβαθμίζουν την σημασία του εν λόγω εγγράφου, χωρίς να το διαψεύδουν. «Έχουμε πολλά έγγραφα» λένε χαριτολογώντας κάποιοι εξ αυτών.
«Αν και κανείς δεν παραδέχεται την προέλευση του εγγράφου, αυτό που φαίνεται, είναι πως πρόκειται για μια από τις προτάσεις που πηγαινοέρχονται μεταξύ της Επιτροπής και της Αθήνας, σε μια προσπάθεια να βρουν κοινό έδαφος» λέει ο Spiegel και προσθέτει:
Παρόλα αυτά, ακόμη και αν αυτό δεν είναι η πλήρης πρόταση Γιούνκερ, το πιο ενδιαφέρον σχετικά με το έγγραφο είναι αυτό που λέει σχετικά με την τρέχουσα διαδικασία των διαπραγματεύσεων: «Είναι πλέον κοινό μυστικό ότι η Επιτροπή θεωρεί πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το Βερολίνο τηρούν αδικαιολόγητα σκληρή γραμμή στις ελληνικές συνομιλίες και πως αξιωματούχοι της Κομισιόν – συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του Γιούνκερ – προσπαθούν εδώ και εβδομάδες να γεφυρώσουν τις διαφορές μεταξύ της Αθήνας και των σκληρών» της άλλης πλευράς.
Η Κομισιόν δεν έχει να παρουσιάσει ιδιαίτερα καλές επιδόσεις σε αυτό τον τομέα. Όποιος έζησε την κυπριακή διάσωση, θα θυμάται ότι ο Ολι Ρεν, προσπαθούσε απεγνωσμένα να αποκρούσει ένα σχέδιο διάσωσης της Λευκωσίας που είχαν εκπονήσει από κοινού ΔΝΤ-Βερολίνο με το οποίο έβαλαν χέρι στους τραπεζικούς λογαριασμούς των κυπρίων για να χρηματοδοτηθεί η διάσωση των δύο μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας. Ο Ρεν έχασε εκείνο τον αγώνα. Και το ΔΝΤ με το Βερολίνο- με τη βοήθεια της ΕΚΤ - στην ουσία ανάγκασαν τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, να αποδεχθεί τους σκληρούς όρους, υπό την απειλή να μην έχει την βοήθεια της ΕΚΤ προς τις κυπριακές τράπεζες - η λεγόμενη «πυρηνική-επιλογή» η οποία θα είχε αποδεκατίσει τον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας.
Το νέο έγγραφο Γιούνκερ πιθανότατα θα έχει παρόμοια μοίρα. Στο τέλος, το Eurogroup και το ΔΝΤ - οι δύο οργανισμοί οι οποίοι πραγματικά πρέπει να πληρώσουν τη χρηματοδότηση της διάσωσης – θα είναι αυτοί που θα αποφασίσουν ποιοι είναι οι όροι για την Ελλάδα προκειμένου να κερδίσει την πολυπόθητη ροή ρευστότητας».
Οπως αρκετοί γνωρίζουν, η στάση και οι απόψεις του προέδρου του Eurogroup τις περισσότερες φορές εκφράζουν και τις σκέψεις του Γερμανού υπουργοί Οικονομικών, Β. Σόιμπλε. Κάτι άλλωστε που ειπώθηκε από τη στιγμή που διέρρευσε το κείμενο του προσχεδίου. Πώς δηλαδή θα «περάσουν» από το Βερολίνο οι προτάσεις που έχει καταθέσει ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου