Τρίτη 19 Μαΐου 2015

«Non paper» από το Μαξίμου: Η κυβέρνηση επιθυμεί ενιαία συμφωνία

  • Επικαλείται δηλώσεις Τσίπρα στα συνέδρια του ΣΕΒ και του Economist
«Non paper» από το Μαξίμου: Η κυβέρνηση επιθυμεί ενιαία συμφωνία
«Σε καμία περίπτωση [...] η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται μια συμφωνία σε δύο ή τρεις φάσεις προκειμένου να εξασφαλίσει προσωρινά την πληρωμή κάποιας δόσης» - «Αυτή η λογική, που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, οδηγεί συνεχώς σε νέα μέτρα και ακόμα μεγαλύτερη οικονομική ασφυξία»«Non paper» για το τι επιδιώκει η κυβέρνηση από τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές εξέδωσε το βράδυ της Τρίτης το Μέγαρο Μαξίμου, επιχειρώντας να εξηγήσει ότι ο στόχος δεν είναι μια συμφωνία σε... δόσεις, αλλά εν συνόλω.

Επικαλούμενη πρόσφατες δηλώσεις του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, η κυβερνητική άτυπη ενημέρωση αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ενιαία συμφωνία επιθυμεί η κυβέρνηση, γεγονός που έχει κατ' επανάληψη τονίσει και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας».

Και συνεχίζει: «Ο Πρωθυπουργός τόνισε στην ετήσια συνέλευση ΣΕΒ [18.05.2015] ότι με την συμφωνία δεν επιδιώκει «απλώς μια βραχυπρόθεσμη χρηματοδοτική ανάσα» αλλά να αντιμετωπιστεί «μέσο και μακροπρόθεσμα το χρηματοδοτικό πρόβλημα του ελληνικού δημοσίου έως ότου βγούμε με ασφάλεια στις αγορές».

»Σε καμία περίπτωση, δηλαδή, η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται μια συμφωνία σε δύο ή τρεις φάσεις προκειμένου να εξασφαλίσει προσωρινά την πληρωμή κάποιας δόσης. Αυτή η λογική, που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά/Βενιζέλου, οδηγεί συνεχώς σε νέα μέτρα και ακόμα μεγαλύτερη οικονομική ασφυξία. Αντίθετα η κυβέρνηση με την ενιαία συμφωνία επιδιώκει να τερματιστεί η λιτότητα, να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και να ανοίξει η προοπτική ανάπτυξης για την χώρα».

»Είναι χαρακτηριστική η αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα [Economist, 15.05.15] για την συμφωνία που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση.
«Αυτή η συμφωνία προϋποθέτει τα εξής 4 σημεία:
** Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κυρίως φέτος και το 2016, ώστε να διασπάσουμε το μηχανισμό αναπαραγωγής της λιτότητας και να ανακτήσουμε τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο.
** Να μην έχουμε δεσμεύσεις, υποχρεώσεις για νέες περικοπές. Καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, σε μέτρα, δηλαδή, που θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα και θα ξαναφέρουν την οικονομία στο σπιράλ της ύφεσης.
** Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ώστε να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο της τελευταίας πενταετίας όπου η χώρα αναγκάζεται διαρκώς να παίρνει νέα δάνεια για να ξεπληρώνει τα προηγούμενα.
** Ισχυρό Πρόγραμμα επενδύσεων, συντονισμένη χρηματοδότηση επενδύσεων, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το «non paper» της κυβέρνησης ήρθε σε συνέχεια της σημερινής μαραθώνιας συνεδρίασης του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, στη διάρκεια της οποίας ο πρωθυπουργός φέρεται να υπογράμμισε ότι οδεύουμε σε συμφωνία σε δύο φάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου