Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

«Βόμβα» για τις τράπεζες μια απόφαση της ΕΚΤ για «κούρεμα» των ενεχύρων - Τι κρίνεται στη συνεδρίαση της Τετάρτης

«Βόμβα» για τις τράπεζες μια απόφαση της ΕΚΤ για «κούρεμα» των ενεχύρων - Τι κρίνεται στη συνεδρίαση της Τετάρτης
Εξαιρετικά κρίσιμο εμφανίζεται και το επόμενο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ που διεξάγεται σήμερα και αύριο σε ότι αφορά τις αποφάσεις που θα λάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα.Θεωρείται περίπου βέβαιη η συνέχιση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω ELA

Το γεγονός πως έχει οριστεί Brussels Group για την Τετάρτη, μεταφράζεται ως ανάγκη του δ.σ. της ΕΚΤ να έχει πάλι κάτι χειροπιαστό προκειμένου να μην προχωρήσει σε μία απόφαση που θα επιβάλει “κούρεμα” των ενεχύρων των ελληνικών τραπεζών, στοιχείο το οποίο θα επέτεινε τη χρηματοπιστωτική ασφυξία στο σύστημα.

Μπορεί να διαφαίνεται πρόοδος ως προς τη συμφωνία, διατηρούνται ωστόσο οι ανησυχίες στο τραπεζικό σύστημα πως δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί μία απόφαση της ΕΚΤ που δυνητικά θα μπορούσε να περιορίσει την ονομαστική τιμή των ενεχύρων που έχουν στα χέρια τους οι ελληνικές τράπεζες.

Ως αποτέλεσμα των εξελίξεων κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε μία εύθραυστη ισορροπία. Από το Δεκέμβριο έως τον Μάρτιο, Ελλάδα είδε εκροές καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα των 26.8 δισ. ευρώ ενώ άλλα 2.5 δισ. ευρώ εκροές σημειώθηκαν τον Απρίλιο. Η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από το Ευρωσύστημα έχει ανέλθει σε 112,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το αναλυτή του Macropolis Mάνο Γιακουμή, οι περικοπές που εφαρμόζονται σήμερα στην σειρά των ενεχύρων των ελληνικών τραπεζών που δίνονται για την έκτακτη βοήθεια από τις ελληνικές τράπεζες υπολογίζεται σε 10% σε ότι αφορά τα έντοκα και 20%-30%για τα ομόλογα του πυλώνα ΙΙ και ΙΙΙ . Η έκπτωση τέλος διαμορφώνεται σε 50%-55% για τα χαρτοφυλάκια δανείων που έχουν δοθεί αντιστοίχως ως ενέχυρα. Για κάθε τράπεζα λοιπόν ο σταθμισμένος μέσος όρος κουρέματος υπολογίζεται μεταξύ 25% έως 35% για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Αν υποθέσουμε ότι ο μέσος κουρέματος διαμορφώνεται σήμερα στο ένα τρίτο του ενεχυρασμένου χαρτοφυλακίου των τραπεζών προκύπτει το συμπέρασμα ότι η ονομαστική αξία των ενεχύρων είναι περίπου 120 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι για κάθε 10 ποσοστιαίες μονάδες δυνητική αύξηση στο κούρεμα οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να καταβάλουν επιπλέον ενέχυρα 12 δισεκατομμυρίων ευρώ. Γι' αυτό μία ενδεχόμενη τέτοια απόφαση θα είναι εξαιρετικά αρνητική για τις ελληνικές τράπεζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου