Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Ο Βαρουφάκης τουιτάρει για τον Σόιμπλε, αντί να ασχολείται με την συμφωνία!

Ο Βαρουφάκης τουιτάρει για τον Σόιμπλε, αντί να ασχολείται με την συμφωνία!

Είναι λάθος η ανάλυση Σόιμπλε για την Ελλάδα, δηλώνει ο Γιάνης Βαρουφάκης - Λίγο αργότερα, μέσω Twitter δηλώνει πως, για ακόμα μια φορά, διαστρεβλώθηκαν οι δηλώσεις του - Η παρέμβαση Βαρουφάκη τη δεδομένη στιγμή ειδικά δεν βοηθά καθόλου τη διαπραγμάτευση, σχολιάζει ο διεθνής Τύπος

Την πιο ακατάλληλη στιγμή των διαπραγματεύσεων, λίγο πριν την επίτευξη συμφωνίας, όπως εκτιμούν όλες οι πλευρές, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ανοίγει «μέτωπο» με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Με τίτλο «Ο Βαρουφάκης κατηγορεί τον Σόιμπλε για λάθη» η γερμανική εφημερίδα Die Zeit φιλοξενεί δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών για τον γερμανό πολιτικό.

«Ο Σόιμπλε αντικαθιστά τα πραγματικά επιχειρήματα με την πολιτική εξουσία», δηλώνει ο Γιάνης Βαρουφάκης, σχολιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αντιμετωπίζει το ελληνικό ζήτημα.

«Είναι απογοητευτικό ότι δεν είμαστε σε μια διαφορετική θέση, έτσι ώστε τα επιχειρήματα να μετράνε περισσότερο από την πραγματική εξουσία. Με λίγα λόγια, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αντικαθιστά τα  πραγματικά επιχειρήματα με την πολιτική εξουσία», επισημαίνει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Στο ίδιο σχόλιο στην Zeit, ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρει ότι ο Γερμανός ομόλογός του έχει κάνει λάθος στην ανάλυσή του για την Ελλάδα και πως «δεν αναγνωρίζει πόσο χρήσιμο θα ήταν για τους βόρειους Ευρωπαίους, να επιτευχθεί μια συμφωνία με ένα κίνημα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ».

Η νέα παρέμβαση Βαρουφάκη πάντως, όπως σχολιάζουν αναλυτές διεθνώς, έρχεται την πιο κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης, ενώ υποστηρίζουν πως «δεν πρόκειται να βοηθήσει» στην πορεία των συζητήσεων. Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο της βρετανικής εφημερίδας The Guradian, που επισημαίνει πως «δεν είναι ξεκάθαρο τι ακριβώς εννοεί ως λάθος ο υπουργός. Τα σχόλια αυτά πάντως ενδέχεται να μην βελτιώσουν τις σχέσεις Αθήνας-Βερολίνου, αυτή την κρίσιμη στιγμή». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δημοσιογράφος του Bloomberg Hans Nichols που τουιτάρει «λες και το να επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα δεν ήταν αρκετά δύσκολο ήδη»...


Βαρουφάκης: Κάποιοι διαστρέβλωσαν τις δηλώσεις μου
Λίγο αφότου δημοσιεύθηκαν οι δηλώσεις Βαρουφάκη στην Die Zeit, ο υπουργός μέσω Twitter παρενέβη στο θέμα, δηλώνοντας πως για ακόμα μία φορά πως οι δηλώσεις του διαστρεβλώθηκαν, κάτι που συμβαίνει συχνά τελευταία, καθώς όπως σημειώνει «έτσι είναι η ζωή αυτές τις μέρες»...

Ακολούθως ο υπουργός, παραθέτει ολόκληρη την απομαγνητοφώνηση της συνέντευξής του στην Die Ziet, την οποία πάντως αναφέρει ως «καλής ποιότητας εφημερίδα»:



Ερώτηση: Αν θα έπρεπε να εξηγήσετε σε έναν έφηβο, ίσως την κόρη σας, ποια είναι η σχέση σας με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τι θα της λέγατε;

Απάντηση: Θα έλεγα στην κόρη μου ότι από την δική μου οπτική, πρόκειται για μια πολυεπίπεδη σχέση. Υπάρχει μια αίσθηση δέους συναντώντας μια θρυλική φιγούρα, της οποίας την δουλειά έχω παρακολουθήσει κριτικά για δεκαετίες. Στη συνέχεια, υπάρχει μια ισχυρή ώθηση να αντιμετωπίσω την κυρίαρχη προσέγγιση του στα κοινά προβλήματα σχετικά με την Ευρώπη. Επιπλέον, υπάρχει κάποια απογοήτευση που δεν έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σε μια διαφορετική βάση, να κάνουμε αυτές τις συναντήσεις σε ένα ομοσπονδιακό, δημοκρατικό πλαίσιο στο οποίο τα επιχειρήματα, και όχι η σχετική πολιτική εξουσία, θα διαδραματίσουν σημαντικότερο ρόλο.

Ερώτηση: Ποια είναι τα θέματα με τα οποία πιθανότατα θα συμφωνούσατε με τον κ. Σόιμπλε;

Απάντηση: Ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια πολιτική ένωση και ότι, χωρίς αυτή, η νομισματική ένωση είναι προβληματική.

Ερώτηση: Πιστεύετε ότι ο κ. Σόιμπλε κάνει λάθη στην ανάλυσή του για την ελληνική κατάσταση; Αν ναι, ποια είναι αυτά;

Απάντηση: Ναι το πιστεύω (όπως είμαι σίγουρος ότι και εκείνος πιστεύει ότι πλανώμαι στην ανάλυσή μου). Αρχικά συσχετίζει τις παλαίες ελληνικές κυβερνήσεις με τον ελληνικό λαό, σαν οι πρώτοι να αντανακλούν τον χαρακτήρα των δεύτερων. Και δεν εκτιμά πόσο θα βοηθούσε την mainstream Βόρεια Ευρώπη να βρει ένα modus vivendi με ένα κίνημα (όπως ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα) που μπορεί να είναι πολύ επικριτικό προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αλλά που είναι καταφανώς φιλοευρωπαϊκό και πρόθυμο να βοηθήσει την Ευρώπη να έρθει πιο κοντά.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου