Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Κόντρα Μητρόπουλου-Κωνσταντοπούλου - Αναξιοπρεπείς και βασανιστικές διαδικασίες

Κόντρα Μητρόπουλου-Κωνσταντοπούλου - Αναξιοπρεπείς και βασανιστικές διαδικασίες
Σε μαραθώνια εξελίχθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την διατύπωση γνώμης σχετικά με τους προτεινόμενους για τις θέσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΤ. Η επιτροπή έκλεισε πέντε ώρες συνεδρίασης, με βροχή ερωτημάτων κυρίως προς τον κ. Διονύση Τσακνή ποτ προορίζεται για πρόεδρος και τον κ.Λάμπη Ταγματάρχη που προορίζεται για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος έκανε λόγο για αναξιοπρεπείς ερωτήσεις και βασανιστική διαδικασία, προκαλώντας την αντίδραση της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Ο κ.Μητρόπουλος, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της τοποθέτησης του κ.Τσακνή και του κ.Ταγματάρχη στη διοίκηση της ΕΡΤ, εξέφρασε τη δυσφορία του για το πώς εξελίχθηκε η διαδικασία της ακρόασης των προτεινόμενων για τις θέσεις του προέδρου και του διεθύνοντος συμβούλου της εταιρίας. «Δεν είμαστε δευτεροβάθμια, ούτε ανακριτική επιτροπή. Έχετε τη διαδρομή σας, την αξιοπρέπειάς σας. Δεχθήκατε και αναξιοπρεπείς ερωτήσεις. Δεν οφείλατε να απαντήσετε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητρόπουλος απευθυνόμενος στους υποψήφιους.


Απαντώντας, η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, είπε: «Είναι πολλαπλές οι δηλώσεις συναδέλφων που θέλουν να υποβάλουν ερωτήσεις. Δεν θα εμποδίσουμε κανέναν από το να υποβάλει ερωτήσεις. Αυτό δεν μας μετατρέπει σε ανακριτική αρχή, ούτε σε πρωτοβάθμια ούτε σε δευτεροβάθμια. Παραμένουμε η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής τα μέλη της οποίας έχουν την ευθύνη να ασκούν το καθήκον τους όπως τους υπαγορεύει η συνείδησή τους... δεν διαπίστωσα καμία άσκηση καθηκόντων αντικοινοβουλευτική, μη αξιοπρεπή».
Παίρνοντας ξανά τον λόγο ο Αλέξης Μητρόπουλος είπε ότι «νομικά όπου υπάρχει βασανιστική διαγωνιστική διαδικασία και εισήγηση της κυβέρνησης» η γνώμη της επιτροπής αφορά στις εξαγγελίες για το έργο το οποίο θα κάνουν οι υποψήφιοι.
Κόντρα Μητρόπουλου-Κωνσταντοπούλου - Αναξιοπρεπείς και βασανιστικές διαδικασίες
» Αλλά να τους βασανίζουμε ανθρώπους με ιστορία, με αξιοπρέπεια, με αγώνες, με διαδρομή, με οικογένεια, με φίλους δεν έχουμε τέτοιο δικαίωμα», τόνισε και πρόσθεσε: «Πρέπει να ακούσουμε τις εξαγγελίες και τις δεσμεύσεις τους και σε τρεις μήνες, όπως μας είπε ο πρωθυπουργός, θα τους κρίνουμε;»
Απευθυνόμενος στην κ. Κωνσταντοπούλου σημείωσε επίσης: «Ξέρετε πόσο σας τιμώ και δεν ξέρω πόσο θα είμαι αντιπρόεδρος... αξιοπρέπειες οι οποίες πλήττονται πρέπει να τις σεβόμαστε. Αναφέρθηκα σε δύο τρεις ερωτήσεις που απαξίωσαν ανθρώπους και διαδρομές».
Κόντρα Μητρόπουλου-Κωνσταντοπούλου - Αναξιοπρεπείς και βασανιστικές διαδικασίες
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης η πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε την αντικατάσταση από την επιτροπή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάση Πετράκου, ο οποίος έχει εκφράσει ήδη την αντίθεσή του για τη νέα σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου.
Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς πάντως έδειξε να μην ανησυχεί για την έκβαση της ψηφοφορίας μιας και ερωτηθείς πριν την έναρξη από τους δημοσιογράφους για το θέμα είπε: «Εδώ ο κόσμος καίγεται και εσείς με ρωτάτε για αυτό...».
Κατά την εισήγησή του αναφέρθηκε στις αντιδράσεις που υπάρχουν για το νομοσχέδιο και τόνισε μεταξύ άλλων:
«Υπάρχουν εκατέρωθεν αλληλοεξουδετερούμενες κριτικές στις οποίες καλούμεθα όλοι να τοποθετηθούμε... Δεν ήρθαμε με το νομοσχέδιο αυτό να αποκαταστήσουμε ένα εργασιακό δικαίωμα. Ήρθαμε να αποκαταστήσουμε το δικαίωμα της κοινωνίας στην έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση».
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία και από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ είχε εκφράσει την αντίθεσή της, ρώτησε τα 5 υποψήφια μέλη του ΔΣ να αναπτύξουν τις δράσεις τους κατά του "μαύρου" στην ΕΡΤ, ενώ ρώτησε το Λάμπη Ταγματάρχη για το ενδεχόμενο να κλείσουν δομές της ΕΡΤ ή της ΕΡΑ που λειτουργούσαν όλο αυτό το διάστημα με ευθύνη των πρώην εργαζομένων και έλαβε αρνητική απάντηση.
Από την πλευρά της η Ραχήλ Μακρή κατηγόρησε τον κ. Ταγματάρχη ότι με άρθρο του είχε επιρρίψει ευθύνες στους εργαζόμενους της ΕΡΤ για το "μαύρο". Ο Λάμπης Ταγματάρχης διάβασε ολόκληρο το άρθρο εξηγώντας πως δεν εννοούσε κάτι τέτοιο και πρόσθεσε:
«Δεν το πιστεύω ότι φταίνε οι εργαζόμενοι... είναι έξω από τη λογική μου. Οι συνδικαλιστές δεν μπορώ να πω ότι φταίνε, αλλά μπορώ να πω ότι κάποιες στιγμές υπερέβησαν κάποια εσκαμμένα».
Ο ίδιος υπεραμύνθηκε της αγοράς των δικαιωμάτων από την ΕΡΤ για το Champions League. Οι εξηγήσεις που έδωσε πάντως δεν φαίνεται ότι έπεισαν την κ. Μακρή, η οποία εξέφρασε την αντίθεσή της για την επιλογή Ταγματάρχη αλλά και της κ. Παπακωνσταντίνου, καθώς όπως είπε δεν έλαβε απάντηση εάν έχει συγγενική σχέση με τον κ. Ταγματάρχη.
Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, έδωσε «θετική ψήφο υπό δοκιμή», διότι, όπως είπε, θέλει να ανοίξει γρήγορα η ΕΡΤ σε μια περίοδο κρίσιμη για τη διαπραγμάτευση και δεν θέλει να δοθεί μήνυμα ότι μια δική του επιφύλαξη μπορεί να θεωρεί ως αμφισβήτηση στην κυβέρνηση.
«Εάν είμαι υπό δοκιμή εγώ θα πρόσθετα ότι είμαι και υπό προθεσμία», απάντησε ο Διονύσης Τσακνής και πρόσθεσε:
«Και το λέω αυτό γιατί όντως ορισμένα ζητήματα τα οποία αφορούν στις αρμοδιότητες μου θα ήθελα είναι πιο σαφή. Και έλαβα τη διαβεβαιώση μου ότι σε αυτό το σύντομο διάστημα εάν διαπιστωθούν δυσλειτουργίες θα επανέλθει ο κ. υπουργός με τροπολογίες διότι πιστέψτε με δεν θα ήθελα να με συνοδεύει δια βίου ο χαρακτηρισμός του διακοσμητικού».
Από τη ΝΔ ο Γιάννης Τραγάκης τοποθετήθηκε αρνητικά, ενώ η Όλγα Κεφαλογιάννη επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί αργότερα.
Αρνητική είναι και η ψήφος της Χρυσής Αυγής, όπως δήλωσε ο βουλευτής του κόμματος Μιχάλης Αρβανίτης.
Πηγή: Mega

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου