Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Βερολίνο: Δεν υπάρχει συμφωνία με την Ελλάδα χωρίς το ΔΝΤ

Βερολίνο: Δεν υπάρχει συμφωνία με την Ελλάδα χωρίς το ΔΝΤ

Ξεκάθαρη απάντηση στα σενάρια αποχώρησης του Ταμείου από την συμφωνία από τον εκπρόσωπο Τύπου του Σόιμπλε - Να γεφυρωθεί η απόσταση με το ΔΝΤ ζήτησαν επίσης Μέρκελ-Ολάντ από τον Τσίπρα 

Δεν υπάρχει συμφωνία με την Ελλάδα χωρίς το ΔΝΤ, είναι η ξεκάθαρη απάντηση του Βερολίνου στα διάφορα σενάρια που θέλουν το Ταμείο να αποχωρεί από τη συνέχεια του ελληνικού προγράμματος.

«Υποχρεωτικά απαραίτητη» θεωρεί το Βερολίνο την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην προσπάθεια σταθεροποίησης της Ελλάδας, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ και επεσήμανε ότι το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελούν τους τρεις θεσμούς με τους οποίους πρέπει να διαπραγματευτεί τις μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα.

Με αυτόν τον τροπο ο κ. Γιέγκερ απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου που ήθελαν την ΕΕ να διοργανώνει σύνοδο για την Ελλάδα, χωρίς την συμμετοχή του ΔΝΤ.

«Δεν μου είναι γνωστές τέτοιες σκέψεις», δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Βιρτς και, αναφερόμενη στην διαδικασία που ακολουθείται, πρόσθεσε ότι «μένουμε στην συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου», η οποία απαιτεί βήματα προόδου από την Ελλάδα. Το θέμα είναι να υπάρξει συμφωνία με τους τρεις θεσμούς και μετά θα πρέπει να αποφασίσουν οι υπουργοί Οικονομικών, ανέφερε η κυρία Βιρτς.

Ερωτηθείσα σχετικά με την χθεσινή συνάντηση της Καγκελαρίου Μέρκελ με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στην Ρίγα, η κα Βιρτς έκανε λόγο για «πολιτική συνοδεία της διαδικασίας», αλλά διευκρίνισε ότι οι αποφάσεις και οι συγκεκριμένες συμφωνίες δεν θα ληφθούν από τους αρχηγούς κυβερνήσεων και ότι στην Ρίγα δεν συμφωνήθηκαν συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές προτάσεις. Επιπλέον, η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι οι συζητήσεις πρέπει να συνεχιστούν με τους τρεις Θεσμούς. «Χωρίς το ΔΝΤ δεν γίνεται», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Γιέγκερ.

Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες από τη Ρίγα, έλεγαν ότι ναι μεν Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ δηλώνουν πως θέλουν συμφωνία με την Ελλάδα άμεσα και θα συμβάλλουν προς την κατεύθυνση αυτή με κάθε τρόπο, ωστόσο θα πρέπει η ελληνική πλευρά προηγουμένως να γεφυρώσει την απόσταση με το ΔΝΤ, το οποίο δεν μπορεί να βγει από το κάδρο.

Αυτό έγινε σαφές μετά την τριμερή συνάντηση τη νύχτα της Πέμπτης, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός έλαβε για πολλοστή φορά τη συγκατάβαση και κατανόηση της Γερμανίδας καγκελαρίου και του Γάλλου προέδρου, όπως και τις υποσχέσεις τους ότι θα βοηθήσουν ακόμη και με προσωπικές πρωτοβουλίες στην εξεύρεση λύσης. Δεν είδε όμως συγκεκριμένα πράγματα και ρητές διαβεβαιώσεις για το πώς μπορεί να αρθεί το αδιέξοδο και να προκύψει μια λύση βιώσιμη για το χρέος και το χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας. Τουναντίον, διαπιστώθηκε μάλλον από κοινού και πάντως έγινε πλήρως αντιληπτό στην ελληνική πλευρά ότι το «αγκάθι» ή άλλως μεγάλο πρόβλημα για να κοπεί ο γόρδιος δεσμός είναι η στάση του ΔΝΤ, με το οποίο δεν υπάρχει σύγκλιση για μια συμφωνία που θα επανακαθορίζει το θέμα του χρέους και το αναπτυξιακό σχέδιο της επόμενης ημέρας, που τόσο επίμονα ζητά η Αθήνα.

Τουλάχιστον αυτό άφηναν να εννοηθεί μετά τη συνάντηση κυβερνητικές πηγές. Μάλιστα η αίσθηση της ελληνικής πλευράς είναι ότι οι δυο ηγέτες θέλουν να βοηθήσουν. «Πείστηκα ότι δεν θέλουν το ατύχημα» έλεγε χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος που παραβρέθηκε στη συζήτηση και έχει πλήρη εικόνα των διεργασιών.

Η κυβέρνηση κάνει λόγο για συνάντηση που «διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα» και σημειώνει ότι «οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος. Εστίασαν τη συζήτηση στα εναπομείναντα ανοιχτά θέματα».

Σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές «ο κ. Τσίπρας έθεσε την προοπτική εξόδου από την κρίση που θα φέρει μια συμφωνία με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Οι δύο ηγέτες Μέρκελ και Ολάντ κατανόησαν την ανάγκη μιας συμφωνίας με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και εξέφρασαν τη βούλησή τους να συνδράμουν και προσωπικά, αν χρειαστεί, ώστε να ολοκληρωθεί σύντομα η συμφωνία».

Πάντως μετά τα όσα συνέβησαν ή μάλλον δεν συνέβησαν στη Ρίγα όλα είναι στον αέρα, ως προς τη δυνατότητα να υπάρξει συμφωνία πακέτο μέσα στον Μάιο. Είναι αβέβαιο εάν θα γίνει έκτακτο Εurogroup την επόμενη εβδομάδα και πιθανόν το μόνο που μπορεί να τεθεί όπως φαίνεται είναι απλά μια βραχυπρόθεσμη λύση για το άμεσο χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας - πώς θα ξεπληρώσουμε οι δόσεις του Ιουνίου και βλέπουμε δηλαδή.

Σε αυτό το κλίμα θα γίνει η συνάντηση του πρωθυπουργού το μεσημέρι με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τον οποίο θα συζητήσουν την πορεία των διαπραγματεύσεων και το πώς ο τελευταίος θα βοηθήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου