Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Εκπληξη θεσμών για την αισιοδοξία Μαξίμου

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 27.05.2015
ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Μάλλον έκπληξη προκάλεσε σε αξιωματούχους των θεσμών η μεγάλη αισιοδοξία που εξέπεμψε το απόγευμα της Τετάρτης το Μέγαρο Μαξίμου, πηγές του οποίου υποστήριξαν ότι η συμφωνία έχει αρχίσει ήδη να γράφεται στο Brussels Group όταν ακόμα δεν είχαν φτάσει οι Έλληνες εκπρόσωποι στη βελγική πρωτεύουσα.
«Δεν υπάρχει ακόμα ο καταλυτικός παράγοντας που θα επιτρέψει την συμφωνία», υποστήριξε στην «Κ» πηγή της ΕΚΤ, ξεκαθαρίζοντας μεν ότι όλοι είναι αφοσιωμένοι στην επίτευξη συμφωνίας, αλλά τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «δεν είμαστε ακόμα εκεί και υπάρχει πολύ έδαφος που πρέπει να καλυφθεί».

Δείτε τι δήλωσε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας:
Αλλωστε είναι γεγονός ότι από το προηγούμενο Σάββατο το απόγευμα, όταν οι  διαπραγματεύσεις έληξαν στο Brussels Group, η ελληνική πλευρά σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους δεν έχει παρουσιάσει κάτι καινούργιο, με επίτευξη μικρής προόδου στην μεταρρύθμιση του ΦΠΑ και το ασφαλιστικό, αλλά όχι στα εργασιακά. Συγχρόνως, παραμένουν σημαντικές οι διαφορές στο δημοσιονομικό κενό.
Επιπλέον, παράγοντας της Ε.Ε. υποστήριξε πως δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία χωρίς την συγκατάθεση του ΔΝΤ, σημειώνοντας παράλληλα ότι το γεγονός πως το Μαξίμου υποστηρίζει ότι η μεγαλύτερη δυσκολία προέρχεται από την πλευρά του Ταμείου, σίγουρα δεν βοηθά. «Το Eurogroup  θέλει την σύμφωνη γνώμη και των τριών θεσμών», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Παράλληλα, ενώ έχουν κυκλοφορήσει πληροφορίες περί πρότασης - οδικού χάρτη προς μία συμφωνία, με πρωτοβουλία της Κομισιόν, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να έχει πάρει τελική μορφή ακόμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου