Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Πότε τελικά χρεοκοπεί η Ελλάδα; Το Bloomberg επιχειρεί να δώσει απάντηση

imerisia.gr

Πότε θα χρεοκοπήσει τελικά η Ελλάδα; Τέλη Μαϊου ή μήπως τον Ιούλιο; Πότε θα ξεμείνει από χρήματα; Απάντηση στο καυτό ερώτημα επιχειρεί να δώσει το Bloomberg, το οποίο φιλοξενεί δύο διαφορετικές απόψεις, με τον αρθρογράφο Mark Gilbert να εκτιμά ότι η Ελλάδα θα ξεμείνει από χρήματα στις 29 Μαΐου και τους οικονομικούς αναλυτές του Bloomberg Intelligence να δίνουν περισσότερο χρόνο στην Αθήνα, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να αντέξει μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

  • Bloomberg Intelligence: Η Ελλάδα έχει χρήματα μέχρι τον Ιούλιο
Το πιο πιθανό είναι η Ελλάδα να εξαντλήσει όλες τις πιθανότητες για να πετύχει μια καλή συμφωνία με τους δανειστές της μέχρι τον και Ιούνιο, διότι τα χρήματα που διαθέτει είναι αρκετά για να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της μέχρι τον Ιούλιο: Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν οι οικονομολόγοι Jamie Murray και David Powell σε έκθεσή τους, υποστηρίζοντας πως τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παρέχουν αρκετές εγγυήσεις για να κρατήσουν τα κεφάλαια έκτακτης ανάγκης που απορρέουν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για άλλες οκτώ εβδομάδες σε περίπτωση που δεν γίνουν πιο αυστηροί οι όροι παροχής ρευστότητας.
Τα φορολογικά έσοδα μπορεί να είναι αρκετά για να «τροφοδοτούν» την κυβέρνηση μέχρι τα τέλη Ιουλίου προσθέτουν οι οικονομολόγοι, αλλά η πληρωμή των 3,5 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ πιθανότατα θα γίνει με τα τελευταία της χρήματα.
«Πρόκειται για ένα τεράστιο ποσό. Θα μπορούσε να τα καταφέρει μέχρι τον Ιούνιο, αλλά είναι δύσκολο να τα βγάλει πέρα και τον Ιούλιο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο David Powell.
Στο παρακάτω πίνακα η γκρίζα γραμμή δείχνει πόσα χρήματα θα πρέπει να πληρώσει η χώρα στην ΕΚΤ τον Ιούλιο σε σχέση με τις χρηματικές της υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ.

 
  Την ίδια ώρα, τα φορολογικά έσοδα της χώρας αυξήθηκαν το Μάρτιο και τον Απρίλιο, σε σύγκριση με τα δημόσια έσοδα το 2014, ενισχύοντας τις πιθανότητες η Ελλάδα να καταφέρει να πληρώσει το 1,5 δισ. ευρώ περίπου στο ΔΝΤ τον Ιούνιο, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence. Το Υπουργείο Οικονομικών θα λάβει επίσης περίπου 3,8 δισ. ευρώ επιπλέον, λόγω των εσόδων από το φόρο εισοδήματος.
Επιπλέον, όπως φαίνεται και στο παρακάτω διάγραμμα η κυβέρνηση κατάφερε να περιορίσει τις δαπάνες σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

  Πάντως οι οικονομολόγοι της Royal Bank of Scotland, της ABN Amro και της JPMorgan Chase & Co. αναφέρουν ότι η κρίση θα μπορούσε να έρθει νωρίτερα. Αν η ΕΚΤ αυξήσει το κούρεμα των ελληνικών collateral, τότε το τραπεζικό σύστημα θα έχει μόνο τέσσερις εβδομάδες ζωής, επισημαίνει Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Mark Gilbert: Η Ελλάδα θα ξεμείνει από χρήματα στις 29 Μαϊου
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο του Bloomberg, Mark Gilbert, η ημερομηνία ορόσημο, μέχρι την οποία η Ελλάδα πρέπει να βρει χρήματα, είναι η 29η Μαϊου, δηλαδή σε 10 μέρες από τώρα.
Η θεωρία του στηρίζεται στο παρακάτω διάγραμμα:
Όπως εξηγεί, οι ελληνικές τράπεζες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας της ΕΚΤ από τον Φεβρουάριο. Η Ελλάδα μπορεί να δανειστεί έως και 95 δισ. ευρώ, από τον ELA, με βάση τα εχέγγυα τους, οπότε με βάση τον ρυθμό απελευθέρωσης των κεφαλαίων η κρίσιμη ημερομηνία είναι 29η Μαϊου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου