Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Stratfor: Πώς το όπλο του δημοψηφίσματος γύρισε «μπούμερανγκ» στο ΣΥΡΙΖΑ



Stratfor: Πώς το όπλο του δημοψηφίσματος γύρισε «μπούμερανγκ» στο ΣΥΡΙΖΑ 
Το think tank Stratfor προχώρησε σε μια ανάλυση, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως το χαρτί του δημοψηφίσματος δεν λειτουργεί όπως θα ήθελαν οι εμπνευστές τους Ένα κοινό σημείο έχουν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ντέιβιντ Κάμερον σύμφωνα με το hink tank Stratfor που είναι το δημοψήφισμα. Αν και ο καθένας έχει τους δικού του λόγους που θέλει να προβεί σε μια τέτοια κίνηση και στις δύο περιπτώσεις αυτή θα ήταν μια λύση για τις χώρες. Από την πλευρά της η Βρετανία επιθυμεί να διεξάγει δημοψήφισμα για την παραμονή της ή όχι στην ΕΕ και η Ελλάδα για το αν επιθυμεί να μείνει στο ευρώ. Όμως και στις δύο περιπτώσεις σύμφωνα με το think tank το χαρτί του δημοψηφίσματος δεν λειτούργησε όπως θα ήθελαν οι εμπνευστές τους.


Για την Ελλάδα αναφέρει το Stratfor, ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε την απειλή του δημοψηφίσματος ως όπλο, αλλά, όπως και το Ηνωμένο Βασίλειο, ανακάλυψε ότι είναι ένα όπλο με την τάση να γυρίζει μπούμερανγκ. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη τον Ιανουάριο, ο ελληνικός λαός έδωσε εντολή για μία σκληρή αντιπαράθεση με τους δανειστές της χώρας. Ωστόσο, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι είναι ένα κόμμα υπέρ της Ευρώπης και ο ελληνικός λαός δε θέλει να εγκαταλείψει την Ευρώπη, προφανώς υπάρχει όριο στις απειλές του.

Καθώς λοιπόν, ο καιρός περνάει και οι διαπραγματεύσεις δεν καταλήγουν σε συμφωνία, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει να προβάλλει όλο και περισσότερο την ιδέα του δημοψηφίσματος ή των πρόωρων εκλογών. Το πρόβλημα όμως με αυτήν τη στρατηγική προκύπτει από τη στιγμή που η ελληνική κοινή γνώμη, αντί να ενισχύσει το ΣΥΡΙΖΑ για να βγάλει την Ελλάδα από την Ευρώπη στο χειρότερο σενάριο, ψηφίζει υπέρ της παραμονής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση με κάθε τίμημα. Σε ένα τέτοιο σενάριο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει βρεθεί να παίζει πόκερ με τη Γερμανία χωρίς κανένα χαρτί στα χέρια του.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναγνωρίζοντας την μπλόφα του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε το οκ ώστε η χώρα να προχωρήσει στο δημοψήφισμα αν η ελληνική κυβέρνηση, όπως είπε, κρίνει ότι αυτό χρειάζεται. Από τότε που o Γ. Παπανδρέου σκέφτηκε να κάνει κάτι ανάλογο το 2011, οι ηγέτες της Ευρώπης έχουν αντιταχθεί έντονα στην ιδέα, φοβούμενοι ότι θα ενδυνάμωναν μία ελληνική εξέγερση για το θέμα. Ήταν λοιπόν απρόσμενο όταν ο κ. Σόιμπλε δήλωνε δημοσίως ότι τυχόν δημοψήφισμα ίσως ήταν και καλή ιδέα, σχολιάζουν οι αναλυτές του think tank.

Η μάχη κρατά βέβαια πολύ και θα έχει πολλά μέρη προσθέτει το Stratfor. Με το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης να ολοκληρώνεται επίσημα τον Ιούνιο και με την ανάγκη διαβουλεύσεων πάνω στο τι θα πρέπει να ακολουθήσει, θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες, για να χάσει η ελληνική κοινή γνώμη την υπομονή της και να γίνει πιο βαριά η διάθεση. Όμως το δημοκρατικό όπλο της βούλησης του ελληνικού λαού έχει ξεγλιστρήσει για την ώρα από τα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγουν οι αναλυτές.

Διαβάστε περισσότερες οικονομικές ειδήσεις στο www.newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου