Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

«Βρείτε τα με τους τρεις θεσμούς» το μήνυμα Μέρκελ, Ολάντ

ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 22/05/2015. ΡΙΓΑ - ΑΠΟΣΤΟΛΗ.

Στην επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος θα πρέπει να εστιάσει η Αθήνα την προσπάθειά της, διεμήνυσαν χθες η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, και ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στην πέραν των δύο ωρών τριμερή συνάντησή τους, στη Ρίγα της Λετονίας. Παράλληλα, επισήμαναν ότι, προκειμένου να κλείσει οποιαδήποτε συμφωνία, θα πρέπει να δοθεί η έγκριση και από τους τρεις θεσμούς.



Ολες οι πλευρές, πάντως, φαίνεται ότι συμφωνούν στην ανάγκη εντατικοποίησης της προσπάθειας επίτευξης συμφωνίας, καθώς τα χρονικά περιθώρια εκπνέουν. Ετσι, πέραν της συνέχισης της διαπραγμάτευσης σε τεχνικό επίπεδο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές, οι τρεις ηγέτες θα παραμείνουν σε στενή επαφή, με την κ. Μέρκελ και τον κ. Ολάντ να εμφανίζονται πρόθυμοι να βοηθήσουν και προσωπικά, για να ολοκληρωθεί γρήγορα η συμφωνία.

Η προσπάθεια της ελληνικής πλευράς να διευρυνθεί η σύνθεση της χθεσινής συνάντησης με τη συμμετοχή του επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, σκόνταψε στις αντιδράσεις (πληροφορίες αναφέρουν ότι προήλθαν από τη γερμανική πλευρά, αλλά και από το ΔΝΤ), που εκφράσθηκαν με το ερώτημα της σκοπιμότητας να συμμετάσχει σε μια τέτοια συνάντηση ο εκπρόσωπος ενός μόνο εκ των θεσμών, με τους οποίους διαπραγματεύεται η ελληνική κυβέρνηση.Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον κ. Γιουνκέρ, σήμερα, στις 2.30 μ.μ.

Ο κ. Τσίπρας έθεσε στους συνομιλητές του την επιθυμία της Αθήνας για ολοκλήρωση της συμφωνίας μέχρι το τέλος του μήνα και επικύρωσής της, και πάλι εντός του μηνός, από ένα έκτακτο Eurogroup. Επιπλέον, έθεσε το θέμα της προοπτικής εξόδου από την κρίση, μέσω μιας συμφωνίας με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ενώ με θετικό τρόπο αντιμετωπίσθηκε η θέση του για ένα ισχυρό επενδυτικό σχέδιο όσον αφορά την ανάπτυξη.

Συνεργάτες του κ. Τσίπρα ανέφεραν ότι στη δεδομένη συγκυρία οι δραματικοί τόνοι είναι περιττοί, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι τα όποια αποθέματα ρευστότητας έχουν εξαντληθεί. Το ζήτημα της ρευστότητας ετέθη, άλλωστε, από τον πρωθυπουργό, με την Αθήνα να διεκδικεί όχι μόνο χρηματοδότηση για τους αμέσως επόμενους μήνες, οπότε και εκκρεμούν μεγάλες πληρωμές, αλλά ένα συνολικό πακέτο αντιμετώπισης των αναγκών χρηματοδότησης για τη διετία 2015-2016. «Δεν θέλουμε να συζητάμε πάλι τον Σεπτέμβριο για μέτρα», αναφέρουν σχετικά. Ωστόσο, υπάρχει μια αντίφαση ανάμεσα στα λεγόμενα και στις δεσμεύσεις που η ελληνική πλευρά εμφανίζεται διατεθειμένη να λάβει, προκειμένου να ξεπερασθεί ο «σκόπελος» του ασφαλιστικού. Η Αθήνα δέχεται να προωθήσει άμεσα ρυθμίσεις για τον δραστικό περιορισμό των πρόωρων συντάξεων και την ενοποίηση των ταμείων, αλλά και να συζητήσει εκ νέου το θέμα το φθινόπωρο, μετά την ολοκλήρωση αναλογιστικής μελέτης για τη βιωσιμότητα του συστήματος. Παράλληλα, ήδη πριν από την έναρξη της συνάντησης, συνεργάτες του πρωθυπουργού ανέφεραν ότι η κ. Μέρκελ επιμένει στις απόψεις της για τα εργασιακά και στην αντίθεσή της έναντι των προθέσεων της Αθήνας.

Διάψευση

Πάντως, η ελληνική πλευρά διαψεύδει ότι έχει γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για παράταση του τρέχοντος προγράμματος, αναφέροντας ότι, εφόσον υπάρξει μία τέτοια πρόταση, θα αξιολογηθεί, με βάση τα χαρακτηριστικά που θα τη συνοδεύουν. Συνεργάτες του κ. Τσίπρα ανέφεραν, επίσης, χθες, σχετικά με την πληροφορία ότι έχει απευθυνθεί πρόσκληση από τους επικεφαλής των ευρωομάδων για τετραμελή συνάντηση Τσίπρα, Γιουνκέρ, Ντάισελμπλουμ και Ντράγκι, την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, ότι μέχρι στιγμής, τέτοια πρόσκληση δεν έχει λάβει η Αθήνα.
Με C130 της Πολεμικής Αεροπορίας μετέβη στη Ρίγα ο κ. Τσίπρας
Με πολεμικό μεταγωγικό αεροσκάφος μετέβη ο πρωθυπουργός στη Ρίγα για τη Σύνοδο Κορυφής Ανατολικής Γειτονίας. Καθώς τα τρία κυβερνητικά αεροσκάφη βρίσκονται παροπλισμένα, λόγω διαδικασίας συντήρησης, επιστρατεύτηκε ένα C130 της Πολεμικής Αεροπορίας για τη μετακίνηση της επίσημης ελληνικής αντιπροσωπείας, που αυτή τη φορά δεν επέλεξε κανονικές εμπορικές πτήσεις, όπως έχει κάνει ο κ. Τσίπρας σε άλλα ταξίδια. Το αεροσκάφος διαμορφώθηκε κατάλληλα για την περίσταση, με την προσθήκη καθισμάτων, όπως έχει γίνει σε ανάλογες περιπτώσεις και στο παρελθόν, χωρίς να απολέσει τα «στρατιωτικά» χαρακτηριστικά του. Στην ελληνική αντιπροσωπεία, τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Επικρατείας, κ. Ν. Παππάς, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και συντονιστής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, κ. Ευκλ. Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, κ. Ν. Χουντής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Σακελλαρίδης, ο διπλωματικός σύμβουλος του κ. Τσίπρα, κ. Β. Καλπαδάκης και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, κ. Θ. Μιχόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου